Açık DevletAçık ErişimAçık VeriAçık Veri Günü

#OGP16 Başladı

Open Government Partnership (Açık Yönetim Ortaklığı) Zirvesi  bugün Fransa’nın başkenti Paris’te başladı. 9 Aralık tarihine kadar sürecek.  5 ve 6 Aralık’ta ön atölyeler ve etkinliklerle başlayan zirvenin  programı 700 atölye, proje öneri seçkisinin incelenmesi sonunda şekillendi.

Bu yıl programda açık devlet politikaları ve iklim ilişkisi, açık yönetim politikalarını uygulayan lider ülkeler, açık yönetimin geleceği, yüksek, orta, düşük  teknolojiler ile sivil teknolojinin herkesin işine yaraması, açık yönetim araçlarının tanıtımı, açık yönetim için basın özgürlüğü, algoritmaların şeffaflığı, açık kaynaklı araç geliştirme politikları, gazeteciliğin geleceğini korumak  ve daha pek çok başlık yer alıyor. Program detaylarına buradan ulaşılabilir.


 

Açık Yönetim Ortaklığı Nedir?

20 Eylül 2011 tarihinde kurulmuş olan bir girişimdir. Girişimin temel hedefi saydamlık ve hesap verilebilirliğin artırılması ile yolsuzlukla etkin bir biçimde mücadele edilmesi, vatandaşların ve sivil toplumun kamusal karar alma ve uygulama süreçlerine daha fazla katılımının sağlanması, açık ve etkin bir kamu yönetimi için teknolojik imkânların daha fazla kullanılması ve vatandaşların devlet karşısında daha güçlü konuma getirilmesidir. Açık Yönetim Ortaklığına dâhil olmak isteyen ülkelerin öncelikle açık yönetimle ilgili asgari yeterlilikleri karşılamaları ve Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisini kabul etmeleri gerekmekmekte. Ortaklık için ilk adım olan asgari yeterliliklerin karşılanması ile kastedilen ise hükümetlerin dört temel alanda Mali Şeffaflık, Bilgi Edinme Hakkı, Gelir ve Mal Bildirimi, Vatandaş Katılımı belirlenmiş olan kriterlere uyum sağlamasıydı.

Türkiye 20 Eylül 2011’deki resmi açılış töreninde Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisini kabul ederek ortaklığın bir parçası olmuştu. Bu süreçte yani 2011’den günümüze Türkiye, söz verdiği http://www.saydamlik.gov.tr, www. harcama.gov.tr ve  www.duzenleme.gov.tr sitelerini eylem plan takvimine göre henüz hayata geçirememiştir.

 

  
22 Eylül 2016 tarihinde Türkiye’nin Açık Yönetim Ortaklığı Statüsü Pasif Oldu

 

22 Eylül 2016 tarihinde Türkiye’nin Açık Yönetim Ortaklığı Statüsü Pasif duruma alındı. Yolsuzlukla mücadele ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesi kapsamında, Türkiye’nin de üyesi olduğu Açık Yönetim Ortaklığı’nın Yürütme Komitesi Türkiye’nin 2014’ten bu yana bir eylem planı sunmamasına bağlı olarak üyeliğinin pasif duruma alındığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*