Açık VeriEğitimVeriVeri Kazıma

Önemli olan sadece veriyi kazımak mı?

 

 

 

Arnavutluk-Tiran
Veri Gazeteciliği Eğitimi 3.Gün

Bugünkü çalışmamız dünkü çalışmamızın devamı niteliğindeydi. Veriyi kazımanın başka yollarını öğrendik. Açıkça söylemem gerekirse biraz kafam karıştı.

Her ne kadar yeni medya çıkışlı biri olsam da kod dünyasıyla o kadar içli dışlı değilim. Çünkü işin içine artık HTML kodlarında veri elde etme işlemleri ve araçları girdi.

Eva Constantaras ve Anastasia Valeeva’nın sabrına teşekkür etmek gerekir çünkü temeli geleneksel gazetecilik anlayışıyla doldurulmuş bir grup gazeteciyle karşı karşıya mücadele veriyorlardı.

Bu mücadelenin hakkını da veriyorlar. Gün sonunda katılımcıların ortak görüşü ‘yorulduk ama öğrendik’ oldu.

Araştırmacı gazetecilik yolunda bir adım daha atıldı bugün. Veriyi bulmak, veriyi tablolara aktarmak yetmiyor maalesef.

Okuyucuya aktarmak da bir o kadar önemli. 5N1K’ya yanıtlar aramamız gerekiyor. Kısacası veriyi haberleştirmek öyküleştirmek lazım.

Bunun için gerekli olanlar:

1-Birikimler
2-Hipotez ve Sorular
3-Genel analiz
4-Röportajlar
5-Hikayedeki konu bağlamı
6-Görselleştirme

Bu maddelerin açıklamalarından sonra Balkan ülkelerinin ve Türkiye’nin de istatistiksel verilerine erişim sağlayıp, bunlar üzerinden uygulamalar yaptık.

Açığa çıkarılmış cinayet, yolsuzluk, insan hakları ihlali gibi bir çok hikayeleştirilmiş veri gazeteciliği örnekleri gerçekten ilham vericiydi.

—————————————————————–

Veri Gazeteciliği ve Web Kazımanın Etiği Üzerine 

1.2. gün yazıları için tıklayınız

Onur Huseyin Teksan

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü 2017 Mezunu. 2016'da Veri Gazeteciliği dersi aldı. 2016 Küresel Açık Veri Endeksi'nin Türkiye bölümüne katkıda bulundu. 2017'den beridir Dağ Medya'nın düzenlediği Veri Gazeteciliği ve Veri Görselleştirme atölyelerinde veri kazıma üzerine sunumlar yaparak, atölyelerin düzenlenmesine katkıda bulunuyor. Veri Gazeteciliği ve Açık Veri üzerine çeviriler yapıyor. Dağ Medya'da 26 Haziran -26 Ağustos tarihleri arasında Veri Muhabirliği stajı yapmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*