Veri GazeteciliğiVeri Görselleştime

Pandemiyi Açıklamak: COVID-19 Üzerine 2020 Verileri ve Görsel Gazetecilik Çalışmaları

Gijn
Hassel Fallas

Görsel gazetecilik ve veri analizinde yılın trendini belirleyen konu kesinlikle COVID-19 salgını oldu. Aşağıdaki projeler, dünyanın dört bir yanındaki görsel gazetecilerin ve veri gazetecilerinin koronavirüs SARS-CoV-2’yi daha iyi anlamamıza yardımcı olduğu farklı araştırma ve analiz açılarını göstermekte.

Seçilen projeler, gazeteciliğin insan hayatına katabildiklerini anlamada önemli bir rolü olduğunu görmek açısından yararlı örnekler ve içeriğin güvenirliğini de göstermekte.  Verilerin kullanımı, anlaşılması ve görsel haberciliğe dönüşmesi kaçınılmaz. Bunu aklınızda tutarak gazetecilik yapmaya, multidisipliner beceriler edinmeye ve takım olarak oynamayı öğrenmeye hazır olun.

COVID-19’un kodunu çözme

Veri görselleştirmenin temel etkisi, salgının büyük belirsizliğinin ortasında anlamamıza ve faydalı yanıtlar vermemize yardımcı olmaktı. Görsel ve veri gazetecileriyle el ele, COVID-19’un ne olduğunu ve onunla yaşamayı nasıl öğrenebileceğimizi çözüyoruz daha iyi anlıyoruz. Bizi eğitmeye, epidemiyolojik terimleri özümsemeye ve onlardan düzgün bir şekilde bahsetmeye hizmet etti.

COVID-19,  sonuç olarak, veri analizinin hiçbir zaman heves olmadığını, 21. yüzyılın gazetecilik alıştırmasının temel bir gerekliliği olduğunu gösterdi. Bu anlamda, salgın, son on yılda tutarlı bir şekilde gerçekleri sunma şeklini güçlendiren medya ve gazetecileri [ödüllendirdi]. Ayrıca son yıllarda veri analizi ve görselleştirme ekiplerini hafife alan veya bastıran medyayı da  görünür kıldı. Ayrıca, Mart 2020’den önce verileri analiz etmeyi öğrenmenin anlamsız olduğuna inanan gazeteciler için harika bir ders niteliği taşıdı.

New York Times, karmaşık bir konuyu bilimsel gerçekleri baltalamadan basitleştirdi. Ekran görüntüsü
New York Times, karmaşık bir konuyu bilimsel gerçekleri baltalamadan basitleştirdi. Ekran görüntüsü

 

Uygulamanın Sürdürülmesi

 

Üç  etki söz konusu: görsel gazetecinin ısrarı, eğitim ve medyaya yönelik editoryal ve yönetsel vizyon. Son beş yılda, Latin Amerika’da bir  eğitimci olarak deneyimim bana, veri gazeteciliği ve görselleştirmeye yönelik pek çok iyi girişimin haber odalarını yönetenlerden değil, gazetecilerden geldiğini öğretti. Değerli içerik yayınlamak için editörlerin ve yöneticilerin miyopluğuna karşı savaşan gazeteciler. Bunu boş zamanlarında ve mevcut minimum araçla yapıyorlar, kendi başlarına fon arıyorlar. Bu durumlarda, gazetecinin ısrarı fark yaratır ve bu çabayı kabul etmeliyiz.

 

Reuters'ın bu grafikte mizah kullanması, aşıların insan bağışıklık sistemiyle nasıl etkileşime girdiğini açıklamaya yardımcı oldu. Ekran görüntüsü
Reuters’ın bu grafikte mizah kullanması, aşıların insan bağışıklık sistemiyle nasıl etkileşime girdiğini açıklamaya yardımcı oldu. Ekran görüntüsü

Verileri görsel olarak açıklayan gazetecilik pratiğinde kararlı kalmak, örneğin bir habere hızlı ve doğru tepki verebilmek için eğitimin anlamlı olduğu anlamına da gelir. Financial Times ekibi bunu yaptı, istatistikleri bilmenin ve verileri analiz ederken ve grafiklendirirken temel aritmetiğin ötesine geçmenin neden önemli olduğunu açıkladı.

Son olarak, veri görselleştirmenin zaman içinde sürdürülebilir olması için, haber merkezlerindeki çok disiplinli ekipleri güçlendiren ve genişleten uzun vadeli vizyona sahip editörlere ve yöneticilere ihtiyacımız var. USA Today’in grafik direktörü Javier Zarracina‘nın sözleriyle: “İnfografikler, haber odalarındaki değişimin lokomotifi.”

2020’de Belirlenen Trendler

Geçen yıl bize gazetecilikte veri analizinin matematik ve istatistiğe [daha iyi] bağlı olması gerektiğini öğretti. Virüsün ülkeler veya bölgeler arasında görülme sıklığını karşılaştırmak için oranların kullanılması gerektiği ve matematiksel simülasyon modellerinin yararlı olduğu netleşmişti. Ayrıca, bazı süreçleri otomatikleştirmek ve Johns Hopkins Üniversitesindeki gibi veri tabanlarını yönetmek için R ve Python gibi programları kullanmayı öğrenmenin de çok açık olduğunu gördük.

Yani:

-Vakaları kendi görsellleştirme çalışmanız ile tahmin edin ve resmi verilerle karşılaştırın.

-Ülkeler arasındaki enfeksiyon büyüme oranlarının daha kesin karşılaştırmaları için grafiklerde doğrusal ölçek yerine logaritmik ölçeği kullanın.

Diğer bir eğilim ise, multidisipliner yönleri anlamamız gerektiği yönündedir; sadece haber odasında mühendisler ve tasarımcılarla değil, aynı zamanda bilim insanları, epidemiyologlar, akademisyenler ve değerli bilgiler üreten tüm bu uzmanlarla çalışmak.

Bu yıl ayrıca bize gazeteciliğin verileri daha az tutkuyla ve daha fazla bilimle incelemesi gerektiğini öğretti yani genellikle bir insan ürünü olan ve bu nedenle önyargılara ve hataları barıdıran verileri özümsemek için bunun önemli olduğunu anlattı.

Son olarak, editörler ve medya yöneticileri, iyi görsel bilginin izleyiciler tarafından ödüllendirildiğini ve bu alanlara yatırım yapma ve geliştirme vizyonuna sahiplerse bu durumun umut verici olduğunu belirtiyorlar.

Peru’daki Ojo Público, cerrahi maskeler ve N95 solunum maskeleri etrafında patlayan işi ortaya çıkarmak için kamu sözleşmelerinin veri analizini kullanan ilk haber odaları arasındaydı. Ekran görüntüsü
Peru’daki Ojo Público, cerrahi maskeler ve N95 solunum maskeleri ile ilgili detayları ortaya çıkarmak için kamu sözleşmelerinin veri analizini kullanan ilk haber odaları arasındaydı. Ekran görüntüsü

 

Hikaye anlatımı ve görselleştirmede bu yıla damgasını vuran konular

-Web sitelerinin tasarımında “kaydırma anlatımı” tekniği.

-Anahtar kavramların kapsamını açıklamak için animasyonların kullanımı.

-Statik ve etkileşimli grafiklerin kullanıldığı çalışmalar. Grafikler, kullanıcının konuyu daha iyi anlamasını sağlayacak ayrıntılı açıklamalarla birlikte daha statik olma eğiliminde. Etkileşim arka planda ve kullanıcı ilgi çekici bir şeyi keşfetmeye yönlendirildiğinde önemlidir. Örneğin: bulunduğu belirli topluluk için virüs artış oranı detaylı olarak öğrenmek, anlamak gibi.

-Veri görselleştirme sadece grafik değil, kullanıcı için konunun anlaşılmasını artıran bir unsur olduğu gerçeği belirginleşti. Kaynağın kullanımı, hangisinin bilgilendirme amacını daha iyi yerine getirmeye yardımcı olduğuna bağlı.

-Metnin açık ve öz olması gerektiği gerçeği.

COVID-19, iyi görsel gazeteciliğin birden çok dile çevrilmesi gereken bir dönemin kapısınız araladı çünkü birbiriyle bağlantılı bir dünyada içeriğin niteliği ve kullanımı çok önemli.

Yıl boyunca topladığım projelerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz. Muhtemelen bilmediğim ve dikkatimden kaçan işler olmuştur, @HasselFallas adresime tweet atarak  sizleri de favorilerinizi paylaşmaya davet ediyorum.

 

Hassel Fallas, veri analizi, görselleştirme ve hikaye anlatımına dayalı araştırmalarda danışman ve eğitmendir. Latin Amerika ve Karayipler’deki Kadın Cinayetlerinde Veri Standardizasyon Projesi’nin baş araştırmacısı ve Meksika’daki Guadalajara Üniversitesi’nde veri gazeteciliği ve görselleştirme alanında kıdemli öğretim görevlisidir.

Çeviri orjinal kaynağı: https://gijn.org/2021/03/10/explaining-the-pandemic-2020-data-and-visual-journalism-projects-on-covid-19/

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*