GörselleştirmeİstatistikVeri Görselleştime

R destekli açık kaynak görselleştirme aracı: iNZight

iNZight, Yeni Zelanda’nın Auckland Üniversitesi İstatistik Bölümü tarafından ortaöğretim ve  lise çağındaki  öğrencilerin veriyi daha rahat ve kolay şekilde keşfetmeleri için geliştirilen kullanımı oldukça kolay açık kaynak görselleştirme aracı.

Windows, Mac ve Linux için indirip kurabileceğiniz gibi çevrim içi bölüm olan inzight Lite bölümünü tıkayarak da kullanabilirsiniz. R programa dili kullanılarak oluşturulan araç Windows da iyi çalışsa da Mac de sorun yaratabilir. Yazılımcı ile iletişime geçmek de gerekebilir.  Ancak indirmeden de  inzight Lite  bölümü ile aracı kullanmak mümkün.

1-iNZight’a veri nasıl yüklenir?

File kısmını tıklayıp, ‘Import Dataset‘ kısmından veri setinizi yükleyebilirsiniz.



Veri setiniz yok ise ve aracı bilmiyorsanız listede yer alan, ‘DatasetExamples’ kısmında yer alan örneklerle de başlayabilirsiniz.  CSV dosyası yükleyebilir,  URL olarak da aşağıdaki gösterilen bölüme yapıştırabilirsiniz.

 

2-Veri Nasıl Görselleştirilir?

Veriyi yükledikten sonra Visualize menüsünü tıklayınız.

 

 

 

Yüklenen veri  Facebook kullanıcılarının cinsiyetini içeriyor (örnek veri setidir-genelleme içermez)  ve  520 satırdan, 3 sütundan oluşuyor. Sütun isimleri gender, more important, more time başlıklarından oluşuyor. Türkçe menüler sorunlu çıkabiliyor, öncelikli olarak menü isimlerinizi İngilizce yaparak yükleyebilirsiniz. Select first variable (ilk değişken) : Gender  (more.important, more time da seçilebilirdi  ilk değişken olarak)  Görselde ise gender değişkenini görüyor erkek kadın dağılımı yer alıyor. İkinci değişken de dahil edilebilir, subset by (alt küme) de oluşturabilirsiniz.

 

Summary‘i bölümü tıklanarak da verinin istatistiki özeti alınabilir, bu özete göre öncelikli değişken kategorisine göre 289 kadın, 231 erkek ve onların yüzdeliği ve toplamı yer alıyor ancak her veri ve seçilen değişkene göre farklı bir özet alınabilir.

Hatta tüm verinin istatistiki özeti de alınabilir:  >Manipulate Variables kısmından >Create variables kısmı tıklanarak. Yani tek tek uğraşmak zorun değilsiniz.

Aynı şekilde örnek veri seti kullanılarak akademik kariyere göre maaş aralıklarını cinsiyet, görev ve maaş dikkate alınarak hem aralığı görebilir, hem dağılımı görebilir hem de karşılaştırabilirsiniz.  ( Dağılım Grafiği  ve Kutu-Bıyık Grafikleri)

 

3-Görselleştirme nasıl kullanılır?

Görşelleştirmenizi yaptıktan sonra jpg, png, pdf, svg olarak DOWNLOAD PLOT kısmından indirebilirsiniz. Ayrıca Interactive Plot kısmından interactive olarak da yararlanabilirsiniz.

Kullanmak için tıklayınız: https://www.stat.auckland.ac.nz/~wild/iNZight/
Aracı kullanmak için bu verisetinden  ya da örneklerden yararlanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*