RVeri GörselleştimeVeri Temizleme

R Kullanma

Gijn

R programlama dili  veri temizleme, istatistik ve veri görselleştirme içimn sıklıkla kullanılır. R program da R-Studio da açık kaynaktır.

Aşağıda başlamanız için temel seviyede faydalı olacak açık kaynak bazı kitaplar ve çevrim içi eğitimler var. Eğitimlerin bazıları açık kaynakken bazıları ise çok minik bir ücret uyguluyor.

Datajournalism.com’dan veri gazetecisi Marie-Louise Timcke tarafından hazırlanmış olan R’a giriş eğitimi ücretsiz ve temel seviyede.

Yazar Sharon Machlis’in How Do I?   kitabının bir bölümünde yer alan  Practical R for Mass Communication and Journalism  sitesi   It is a free, searchable index of common tasks in R, with code instructions and references to chapters in the book. (Free online, book is available for purchase)

Nasıl yapabilirim? Yazar Sharon Machlis’in Kitle İletişimi ve Gazetecilik için Pratik R kitabına paralel geliştirdiği bir site. R’deki kod talimalatları yer alıyor ve aranabilir dizin şeklinde arama yapabiliyorsunuz.

R’ye Giriş  eğitimi veri gazetecisi Ron Cambell tarafından hazırlanmış olan açık kaynak bir eğitim.

Kitle İletişimi ve Gazetecilik için Pratik R (2018) gazeteci  Sharon Machlis tarafından hazırlanmış olan önemli bir kitap. Kitap özellikle uzun zamandır haber merkezinde R kullananlar için çok pratik bir kaynak.  Kitabın 6 bölümü erişime açık ve ücretsiz. 

Veri Gazetecisi MaryJo Webster’in eğitim içerikleri (2019)  R’yi kullanmada önemli araçlardan biri. Açık kaynak eğitimler içim isterseniz minik bir bağış yaparak destek de olabilirsiniz.

Veri Gazeteciliği için R eğitimi sitesi referanslar,  tavsiyeler ve pratik uygulamaları kapsıyor. En temel seviyeden veri görselleştirmeye kadar eğitim içeriklerinden yararlananmak mümkün.

Garrett Grolemund ve Hadley Wickham tarafından hazırlanan Veri Bilimi için R (2016, çevrim içi sürüm 2018), veri analizi veya görselleştirme için Tidyverse kitaplıklarını kullanmak isteyen herkesin sahip olması gereken  değerli bir kaynak. Wickham, aslen Yeni Zelandalı olan, ancak şu anda Teksas’taki Rice Üniversitesi’nde bulunan bir istatistikçi. Grolemund, iyi bir veri bilimcisi ve usta bir eğitmendir. Kitabı satın alabilirsiniz, ancak aynı zamanda buradan çevrim içi olarak da ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Veri Gazetecisi Andrew Ba Tran tarafından hazırlanan https://learn.r-journalism.com/en/  eğitimleri herkese açık.  Modüller MOOC kapsamında hazırlanmıştır.

Bu Twitter bilgiseli (2019) R ile ilgili  açık eğitimler, istatistiksel analiz ve veri görselleştirme eğitimlerini içeriyor. R-Ladies Global, tarafından oluşturulduğunu söyleyebiliriz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*