Gijn-Çeviri

Serbest Araştırmacı Gazetecilik: Nasıl?

Gijn

Serbest araştırmacı gazetecilik teklifleri satmak, diğer hikayeleri satmaya çok benzer, ancak daha zordur. Bekçi raporlarına katılmaya istekli yeterli medya kuruluşu yok. Dağıtım, Promosyon ve Serbest Çalışma hakkında daha fazla bilgi için  GIJN Kılavuzumuza bakın .

Belirsiz ve tartışmalı sonuçları olabilecek soruşturmaları başlatmak, karşılıklı güvenin tesis edilmesini gerektiren özellikle zorludur. 

Dahası, tazminat yetersizken zaman alan araştırmaların maliyeti yüksek olabilir. Ne kadar zaman ve çaba gerekeceğini tahmin etmek zor, kaba bir maliyet-fayda analizini bile sadece çılgınca bir tahmin haline getiriyor.

Sonra, son olarak, kişisel risk var. Serbest çalışanlar, medya kuruluşlarının üstlenemeyeceği yasal ve güvenlik riskleri ile tartışmalı hikayeler üzerinde çalışırken özel zorluklarla karşılaşabilirler.  Ne kadar zaman ve çaba gerekeceğini tahmin etmek zor, kaba bir maliyet-fayda analizini bile sadece çılgınca bir tahmin haline getiriyor.

Tüm bunlara rağmen, serbest çalışan araştırmacı gazetecilerin safları güçlü kalmaya devam ediyor. Bağımsızlık ve kişinin hikayesini ve çıkışını seçme özgürlüğü ile hareket eden serbest çalışanlar birçok ödül bulur. Bazıları editörler ve satış noktaları ile uzun süreli ilişkiler kurar, diğerleri masrafları ödemeye yardımcı olmak ve yazar, öğretmen ve danışman olarak erişimlerini ve gelirlerini genişletmek için yan konserler düzenler.

GIJN, araştırmacı gazetecilik satmanın özel zorluklarını araştırdı ve burada deneyimli gazilerden pratik tavsiyeler sunuyor. 

Şunlara odaklanıyoruz:

  • Potansiyel satış noktaları bulma
  • Etkili sahalar yapmak
  • Fikrinizi korumak
  • Bütçenizi belirlemek

Bu geniş bakışa ek olarak GIJN, COVID-19 pandemisi sırasında serbest çalışmaya özel bir ipuçları ve stratejiler listesi de derledi .

Potansiyel Satış Noktalarını Bulma

Bir medya kuruluşu araştırmacı bir gazeteci üzerinde kumar oynamadan önce özel bir güven düzeyine ihtiyaç duyar; bu, kişisel bağlantılar kurma ihtiyacını artıran bir gerçektir.

İlk önce araştırmacı olmayan hikayeler satarak bir ilişki kurmak, doğru bağlantıyı kurmanın iyi bir yolu olabilir. Hassas hikayelerde “soğuk aramalar” yapmak çok zor olabilir.

Ortak bir öneri, seminer ve konferanslara katılarak sempatik editörlerle tanışmak.

Araştırma Yapmak

Ayrıca, yalnızca tipik olarak araştırma makaleleri yayınlayan yerlerde değil, aynı zamanda konunuzla ilgilenenler üzerinde de potansiyel satış noktaları hakkında araştırma yapmanız önerilir.

Eldeki beklentilerle, daha fazla kazın:

  • Konunuz ve diğer konular hakkında daha önce ne yayınladıklarını veya yayınladıklarını okuyun.
  • Yaklaşımları ve tarzları hakkında bilgi edinin.
  • Misyon beyanlarını inceleyin.
  • En iyi editörlerine göz atın.
  • Sizin veya tanıdığınız birinin bir kapıyı açabilecek kişisel bir bağlantısı olup olmadığını sorun.

GIJN’den Rowan Philp’in serbest çalışma üzerine 2019 GIJN paneliyle ilgili bir makalede açıkladığı gibi, materyaliniz için “her haber toplama çabasından değer elde etmek için” birden fazla pazar düşünün . 

Kendisi de kıdemli bir serbest yazar olan Rowan, “Serbest araştırmacı gazetecilerin, gelişmek ve hatta hayatta kalmak istiyorlarsa, her raporlama seferi için birden fazla satış fırsatı arama alışkanlığı edinmeleri gerekir” diye yazdı.

Bu oturumdaki panelistler, gelirleri en üst düzeye çıkarmak için basılı, görsel ve sesli formatlar dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri açıklar.

Sahayı Yapmak

Aklınızda belirli yayınlar olduğunda, satış konuşmaları hazırlamanız gerekir.

Hikâyeyi satmakla ilgili birçok standart serbest çalışma tavsiyesi, araştırmacı gazetecilik için hâlâ geçerlidir. Konuşmalar kısa, öz ve ilgi çekici olmalıdır. “Doğru kişi olduğunuza, aslında bu hikayeyi yazabilecek tek kişi olduğunuza bir editörü ikna etmeniz gerekiyor.” — Gazeteci Catalina Lobo-Guerrero

“Doğru kişi olduğunuza, aslında bu hikayeyi yapabilecek tek kişi olduğunuza, çünkü arka planınız, kaynaklara, gerekli deneyime vb. sahip olduğunuz veya belgelere erişiminiz olduğu için bir editörü veya değerlendiren kişiyi ikna etmeniz gerekiyor, başka kimsenin sahip olmadığı bir sızıntı,” diyor Kolombiyalı serbest gazeteci ve 10 yıldan fazla deneyime sahip eski GIJN editörü Catalina Lobo-Guerrero .

Editörlerden İpuçları

Atlantik ulusal editörü Scott Stossel , 2017 röportajında en iyi ipuçlarını verdi :

  • Biraz ön raporlama yapın. Konuşmanızın iyi düşünülmüş olduğundan emin olun.
  • Ayrıntıları doldurun. Karakterleri, riskleri ve okuyucular için neden önemli olduğunu anlayın.
  • Yazma becerilerinizi gösterin. Sahanın kendisi bir hikaye anlatmalı ve hikaye açısını sunmalıdır.
  • Biraz drama yapın. Sahada o dramanın kalbine inin.
  • Haber değerini anlayın. Güncel haberlerle bağlantı ne kadar açıksa o kadar iyidir.
  • Zamanında yapın.

Göre  Araştırmacı Gazetecilik Kılavuzuna Konrad Adenauer Stiftung vakıf Küresel Medya Programları bir proje, bir zift içermelidir:

  • Bir hikaye taslağı. 
  • Hikaye neden bu makale veya okuyucu kitlesi için doğru?
  • Yaklaşım ve metodolojinin kısa bir açıklaması. 
  • Bir zaman çizelgesi. 
  • Bütçe.

Type Investigations’ın (eski adıyla Investigative Fund) genel yayın yönetmeni Sarah Blustain , “kısa tutma”, “doğrudan olma” ve “editörlere başyazınızı ilerletmek için ihtiyaç duydukları şeyi verme”yi vurgulayan bir hikaye önerisi yazmak için bir ipucu sayfası geliştirdi. merdiven.” Normalde dört önemli maddeyle “dört paragraflık bir adım” önerdiğini söylüyor:

  • Hikaye nedir.
  • Neden önemli – ve neden şimdi önemli.
  • Bulguların neler.
  • Neden yazacak olan sen olmalısın.

Araştırma öyküleri içeren bir ABD dergisi olan Mother Jones, Serbest Yazar Yönergeleri’nde bu noktaları pekiştiriyor :

“Neyi ele almayı planladığınızı, bunun neden önemli ve ilginç olduğunu ve nasıl rapor edeceğinizi bize birkaç paragraftan fazla anlatmayın. Sorgu, yaklaşımınızı, üslubunuzu ve üslubunuzu yansıtmalı ve aşağıdakileri yanıtlamalıdır: Bu konuda yazmak için özel nitelikleriniz nelerdir? Kaynaklarınızla ilgili ne tür bilgilere sahipsiniz? Bu konuda başka büyük hikayeler yapıldıysa, sizinki nasıl farklı ve daha iyi olacak?”

“Ayrıca lütfen arka planınız hakkında bir veya iki satır ve en alakalı kliplerinizden iki veya üç tanesini ekleyin (bağlantılar iyidir).”“Bize neleri ele almayı planladığınızı, bunun neden önemli ve ilginç olduğunu ve bunu nasıl bildireceğinizi en fazla birkaç paragrafta anlatın.” –Anne Jones

Bu 2018 Nieman Storyboard makalesi – The Pitch: At the Guardian’s Long Read, No Rigid Formula veya Geographic Limits – yalnızca araştırmacı gazetecilikle ilgili değildir ve ne yapılması gerektiği konusunda dürüsttür. “ Editörün tavsiyesi: Daha önce yayınlananları inceleyin. Yetkili, taze ve “tutuklayıcı” olun. (İyi) bir soğuk adım göndermeye cesaret edin.”

Akılda hibe uygulamaları ile yazılmış olmasına rağmen, bu 2016 sütun Eric Karstens başlıklı bir Gazetecilik Grant Nasıl Değil Win için Gijn tarafından 2018 yılında yayınlanamaz, , sunum birçok iyi fikirleri vardır .

Julia Hotz, 2018’de Çözüm Gazeteciliği Ağı için satış konuşması üzerine üç bölümlük bir dizinin ikinci bölümü olan Çözüm Konuşmalarında Editörlerin Aradıkları Şey, şu sekiz noktayı detaylandırıyor:

  1. “Okuyucuların neden umurunda olsun?” sorusuna net, ayrıntılı, zamana duyarlı bir cevap.
  2. İyi bir hikaye anlatıcısı olduğunuz ve anlatılacak bir hikayeniz olduğu hissi.
  3. Yanıtın etkisinin – nitel veya nicel- kanıtı.
  4. Yanıtın sınırlamalarının kabulü ve tekrarlanabilirliğine dikkat.
  5. Makalenin nasıl başladığına ve geri kalanının nasıl devam edeceğine dair bir fikir.
  6. Hikayeyi nasıl bildireceğinize ve neden bildirmeye uygun olduğunuza dair kısa bir açıklama.
  7. Hikayenin değerini satan ve güncelliğini gösteren bir başlık.
  8. Haber kaynağının neleri kapsadığını (ve kapsamadığını) anlama.

Serinin ilk bölümü, bir perde geliştirmenin ilk aşamalarında eşlik eden bir parçadır ve son bölüm , başarılı perdelerden örnekler verir .

Tim Herrera’nın The New York Times’ı (ya da başka herhangi biri) başarılı bir şekilde nasıl sunacağı, “Hikayenizin ne olduğunu bilmiyorsunuz” ile başlayan “altı yaygın hata” içeriyor.

Teklifiniz Neden Reddedildi — Editörlerin Kendilerinden , Ben Sledge’in The Writing Cooperative için röportaj yaptığı önde gelen gazetelerin editörlerinden tavsiyeler.

Birçok yayın yönlendirme yönergesinin iyi bir listesi , ABD’deki Profesyonel Gazeteciler Derneği tarafından yayınlanmıştır.

Araştırmacı Satış Noktaları Çok Talep Ediyor

Araştırma yayınlarının web siteleri genellikle aradıkları şey hakkında rehberlik sağlar. Bazı tavsiyeler yayına özel olsa da, bazı ortak mesajlar vardır.

The Center for Investigative Reporting’in ABD’deki araştırmacı radyo programı Reveal , çok fazla bilgi istiyor ve bazı zor sorular soruyor.

Kabul formu yeterince normal bir şekilde başlar ve gazetecilere ” bize hikayenizin ne hakkında olduğunu ve hikayenizin hangi soruyu yanıtlamaya çalıştığını anlatın ” için 500 kelime verir .

Bunlara benzer başka sorular da var:  

  • Kim etkilenir?
  • Onu ulusal bir hikaye yapan nedir?
  • Onu “radyo için çekici bir hikaye” yapan nedir?

Ardından, Reveal editörleri aşağıdakileri içeren dokuz sorguyla daha derine iner:

  • Ortaya çıkardığınız veya ortaya çıkarmaya çalıştığınız en fazla beş benzersiz bilgiyi listeleyin.
  • Bize ana karakterlerden ve onlarla kaydetmeyi umduğunuz sahnelerden bahsedin.
  • Bu konuyu başka kim ele aldı (bağlantılar sağlayın) ve hikayeniz nasıl farklı olacak?

Belirsizlikle Başa Çıkmak

Hikayenin nasıl sonuçlanacağı konusunda belirsizlik olabilir, ancak bunun bir dezavantaj olması gerekmez. 

Lobo-Guerrero şöyle diyor: “Belki de bir araştırma hikayesi hazırlamanın bir yolu şunu söylemektir: Hipotezimi kanıtlarsam elde etmeyi umduğum şey bu, ama bunu alamazsam, bu zaten bir hikaye olacak çünkü … Sırala a, b, c planına veya bazı editörlerin maksimum veya minimum hikaye dediği şeye benzer.” 

Balkan Araştırmacı Raporlama Ağı (BIRN) tarafından hazırlanan bu 2015 kılavuzunda fizibilitenin değerlendirilmesi, bir hipotezin tanımlanması ve maksimum/minimum hikayenin oluşturulması hakkında faydalı bölümler bulunmaktadır. İngilizce yazılmış.

Neleri Dışarıda Bırakmalı?

Satmak için harika bir fikriniz olduğunda bir ikilem vardır. Hikaye fikrinizi onu korurken nasıl açığa vurabilirsiniz? Saha spesifik olmalı, ancak fikrin benimseneceği kadar ayrıntılı olmamalıdır.Satmak için harika bir fikriniz olduğunda bir ikilem vardır. Hikaye fikrinizi onu korurken nasıl açığa vurabilirsiniz?

Type Investigations’tan Blustain şunu öneriyor: “Çok fazla şey katmak ve bulgularınızı, makaleyi başka bir muhabire atayabilecek bir çıkışa vermek istemezsiniz.” Özellikle kaynaklarınızı başkasına vermeme konusunda uyarıyor.

Potansiyel bir çıkışa güvenmeye karar verebilirsiniz. Veya, bazı uzman danışmanlar, bir gizlilik sözleşmesi (NDA) isteyin. Dil basit olabilir.

Böyle bir olasılık:

“Yayıncı X, Yazar X’in yazılı izni olmaksızın, Yazar X’in sunumunda yer alan bulguları yayınlamamayı kabul eder.”

Bu dil, New Orleans, Louisiana’da bulunan ve Tools for Reporters adlı bir haber bülteni yayınlayan serbest muhabir Samantha Sunne tarafından geliştirildi . 

2018 tarihli bir gönderide, “Projeye bağlı olarak bir NDA aşırıya kaçabilir” dedi. “Her hikaye için tavsiye etmem, çünkü daha önce hiç çalışmadığım bir editörle tekrar denedim ve o beni geri çevirdi.” Şimdi, Sunne GIJN’ye tanıdığı insanlarla çalıştığını ve böyle bir güvenceye ihtiyaç duymadığını söyledi.

Araştırmacı serbest çalışanlar, satış noktalarına ifşa edilecek en kötü şeylerin kaynaklar ve belgeler olduğunu söylüyor. Ancak bu gerekliyse, ifşa edilenleri korumak için bir NDA notu hazırlanabilir.

Sunne, gizlilik güvencesi almanın en kolay yolunun bunu bir e-postayla istemek olduğunu öne sürdü.

Birçok serbest çalışan için mesele güvene dayanıyor. Bir outlet ile iş ilişkisi olanlar, bunun için endişelenmediklerini söylüyorlar. Ve bazı satış noktaları, otorite korumasına duyarlı görünüyor. 

Type Investigations , örneğin, gizliliğe şu yaklaşımı benimser:

“Hikaye fikirlerinizi koruma yükümlülüğünü çok ciddiye alıyoruz; onları editör ekibimizin dışında dağıtmayacağız. Ayrıca teklifinizin içeriğinin hassas bilgiler içerebileceğinin farkındayız. Ayrıntıları e-postayla göndermekle ilgileniyorsanız, lütfen bize bildirin, güvenli bir iletişim yöntemi geliştirelim.”

Maliyetlerinizi Hesaplama

Serbest çalışmayı karlı hale getirmek için bir bütçe oluşturmak çok önemlidir.

Maliyetleri tahmin etmek, düşük bir teklif karşısında ne zaman ücret alacağınıza ve ne zaman geri çekileceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır.  

ABD’li serbest yazar Sunne , “Birkaç yıl serbest çalışan bir gerçekliğe karşı araştırmacı hikayeleri eşleştirmeye çalıştıktan sonra, ‘katmanlar’ olarak adlandırdığım bir çerçeve buldum” diye yazdı .Diğer serbest çalışanlar aynı fikirde: Başa baş noktanızın altına düşen projeleri reddetmeye hazır olun. 

Her aşama için fikirleri keşfetmek için ne kadar çaba harcayacağını açıklıyor: “ Bunun gerekçesi oldukça açık: Röportajlar, kamuya açık kayıtlar, hatta seyahat masrafları dahil olmak üzere tüm yolu araştırmak istemiyorum. hiçbir şeyle bitmeyecek. İmzalı bir sözleşme almazsam veya en azından bir editörden ilgi alamazsam, hikayeyi bırakacağım.”

Diğer serbest çalışanlar aynı fikirde: Başa baş noktanızın altına düşen projeleri reddetmeye hazır olun. 

Potansiyel harcamaları planlamanın bir başka nedeni, seyahat gibi öngörülebilir maliyetler veya öngörülemeyen maliyetler, belgelerin elde edilmesi için bu tür hükümet ücretleri üzerinde pazarlık yapmaktır.

Rory Peck Trust tarafından bütçelemeye yardımcı olacak birkaç şablon hazırlanmıştır .

Araştırmacı gazeteci Emmanuel Freudenthal , 11. Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda serbest çalışan olarak nasıl geçim sağlanacağına dair altı ipucunu paylaştı . Masrafları hesaplanması ve izleme için, o gibi uygulamaları kullanarak önerir SmartReceipts ve Waveapps , veya Excel.


Toby McIntosh  , GIJN’nin Kaynak Merkezi kıdemli danışmanıdır.  39 yıldır Washington’da Bloomberg BNA ile birlikteydi .  Dünya çapında FOI politikaları hakkında yazdığı FreedomInfo.org’un (2010-2017)eski editörüdür . Onun blogu eyeonglobaltransparency.net .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*