Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Serbest Çalışma: Haber Fikirlerini Önerebileceğiniz Adresler

Gijn

Bağımsız Araştırmacı Gazetecilik fikirlerinin desteklendiği özel platformlar yok ancak bu konuda çalışma yürüten araştırmacı gazetecilere yardımcı olabilecek bazı platformları paylaşıyoruz.

Araştırmacı gazeteciler yayıncı bulmak, olası kaynaklar üzerinden araştırma yapmak için kişisel bağlantılarını kullanırlar genelde. (Burada ağ oluşturmak için oluşturduğumuz içeriği okuyarak bilgi edinebilirsiniz.)

Ancak çalışma fikrinizi geniş bir kitleye sunmak için olanak sağlayan, fırsatlar yaratan siteler mevcut olsa da bunlar nadiren araştırmacılık üzerine oluyor.

Düzinelerce iş sitesi var, bu yüzden listede eksikler olduğu aşikar. Özellikle araştırmacı gazetecilik çalışmalarına destek olabilecek en alakalı siteleri, platformaları sıraladık:

Birleşik Krallık merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş  Journo Resources , sosyal medyada arama yapmak için akıllı bir listeye sahip.

HackPack , dünyanın dört bir yanındaki serbest çalışanları, fixer, uzmanları ve haber kuruluşlarını birbirine bağlamak için tasarlanmış. 169 ülkede yaklaşık 10.000 üye, odak alanlarını, dillerini, becerilerini ve uygunluk alanlarını gösteren profiller oluşturuyor mütevazı bir ücret ödüyorsunuz. HackPack, Create ve Story Pitch ile “her haftanın en iyileri, haber bülteninde tanıtma ve çeşitli yayınlara göndermeyi” vaat ediyor. Üyeler, işleri ve diğer fırsatları içeren ve hikaye fikirlerini ortaya koymak için kullanılabilecek bir mesaj panosuna erişebiliyor. HackPack, ara sıra açılan seminerlere sponsorluk yapmakta.

Dağıtım, Promosyon ve Serbest Çalışma hakkında daha fazla bilgi için GIJN Kılavuzumuza bakın .

Eski bir serbest gazeteci ve bir internet girişimcisi tarafından oluşturulan Paydesk , medya kuruluşlarını dünyanın dört bir yanındaki serbest gazetecilerle birbiriyle buluşturan ve ödemeleri kolaylaştıran bir rezervasyon platformudur. Gazeteciler için Uber olarak adlandırılıyor. Paydesk temel olarak medya şirketlerine yardım etmeye yönelik çalışıyor ancak, Paydesk’e kayıtlı gazeteciler, editörlerin ve yapımcıların görüntülemesi için halka açık bir forumda satış konuşmaları yayınlayabiliyor. Medya müşterileri arasında çoğunlukla İngiliz ve Amerikan olmak üzere İngiliz uluslararası yayınlar ve yayıncılar bulunmakta.

Pitchwhiz , serbest çalışan editörleri ve editörlerin serbest çalışanları bulmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.  Çevrim içi ücretsiz olarak kayıt olabiliyorsunuz. (editör, serbest yazar veya her ikisi olarak). Anahtar kelimeye göre ve “sunulan haberler” veya “istenen haberler” için arama yapabilirsiniz. Web sitesi ayrıca diğer onalylanmış hesaplarla iletişimi kolaylaştırır.

101Reporters , Hindistan’ın Bengaluru kentinde yayın yapan site , “ülke çapında muhabirlerin orijinal hikayelerini topluyor, ardından bunları düzenleyip ulusal ve uluslararası medyaya pazarlıyor” .

Birleşik Krallık merkezli haber bülteni Professional Freelancer , materyal için bazı özel çağrılar yapmakta. Aboneler (yılda 90 £) editör Anna Codrea-Rado’dan özel haber fikirleri alıyorlar.

 Solutions Journalism Talent Network editörlere serbest gazetecileri buluşturur. Muhabirler bir form doldurur ve bilgileri editörlerin okuması için yayınlar.

Ödeme Oranları Nereden Öğrenilir 

Çeşitli platformlar, yayınların ne kadar ödediği hakkında bilgi sağlar. Veriler genellikle isimsiz olarak sağlanır ve örneklem boyutu düşüktür, bu nedenle bazı tedbirler alınması tavsiye edilir.

Freelancer  Contently, serbest gazeteciler tarafından anonim olarak bildirilen 100’den fazla basılı ve dijital yayında ödeme oranları hakkında bilgi yer alıyor. Çoğu yayın Amerikalı, Haaretz, BBC ve Guardian da dahil olmak üzere birkaç uluslararası yayın var.

Yazarlara Kim Ödeme Yapar? anonim yazarlar topluluğu tarafından sürdürülen bir başka ücretsiz, kitle kaynaklı listedir. ABD dışındaki bazı satış noktaları da dahil olmak üzere yüzlerce yayın için ödeme oranları, türü ve uzunluğu ve ödeme hızı yer alıyor.

Asia Freelancers’ Info Sharing Sheet, neredeyse dört düzine yayın için oranların ve editör iletişim bilgilerinin yer aldığı kitle kaynaklı bir liste.

Study Hall , diğer kaynakların yanı sıra ödeme oranları ve liste hizmeti hakkında veritabanı sağlayan, serbest çalışanlar için ABD ücret tabanlı bir üyelik organizasyonu.

Yukarıda bahsedilen Journo Resources , uzun bir yayın listesine ve ödediği paraya dair bilgileri paylaşıyor.

Dünya Serbest Gazeteciler Sendikasının Endüstri İşçileri , çoğunlukla ABD yayınları için oranlarla ilgili bir elektronik tabloy sunuyor.

Ödeme oranı bilgilerinin paylaşılması konusu, Elizabeth King tarafından yazılan 2020 Columbia Gazetecilik İncelemesi makalesinde tartışılıyor .

Alexander Cordova’nın 2019 tarihli bir makalesi  Serbest Yazarlar Gerçekten Ne Kadar Para Kazanıyor (Ve Ücretlerinizi Nasıl Artırırsınız ) , ortalama ABD ödeme oranlarını ele alıyorç

Serbest yazarlar için bazı adresler

Aşağıdaki liste (alfabetik sırayla) bir örneklemdir. Eklemeler için önerilerinizi bekliyoruz .

Fiverr , serbest çalışanlar için bir web sitesidir ve yazma ve araştırma dahil olmak üzere 250’den fazla iş kategorisine sahiptir.

FlexJobs birçok mesleği kapsar ancak yazmayla ilgili kategorilere sahiptir.

Freelancer by Contently, özellikle serbest yazarlara yöneliktir ve kayıtlı yazarları becerilerine ihtiyaç duyan kurumlarla buluştururu.

FreelanceWriting.com , mevcut işlerin günlük bir listesini tutar.

Guru’nun yazma ve çeviri için bir kategorisi var.

Indeed de dünyanın bir numaralı iş sitesi olduğunu iddia ediyor ve serbest çalışmadan çok daha fazlasına yer veriyor. İşte ” çevrimiçi serbest yazar ” kategorisi .

Upwork , işlerin ve hizmetlerin sunulduğu internet araştırması ve serbest gazetecilik dahil olmak üzere çeşitli yazı kategorilerine sahip .

World Fixer , öncelikle medyayı, ancak aynı zamanda kurumsal ve resmi müşterileri, yurtdışındaki işlerini kolaylaştırabilecek yerel profesyonellerle buluşturan küresel bir ağ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*