Veri Gazeteciliği

Solo Proje|Türkiye’de En Az Gol Yiyen mi En Çok Gol Atan mı Şampiyon Oluyor?

Hazırlayan: Buğra Kaan Süer /Khas Veri Gazeteciliği Öğrencisi


 

Modern futbolun Türkiye’deki yeri 19. yüzyılın başlarına dayanıyor ancak Türkiye genelini kapsayan toplu bir organizasyona ilk olarak Milli Lig adıyla 1959 yılında başlanıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir bölgesel liglerinden toplam 16 takımın katılımıyla 1959 yılında Millî Lig adıyla ilk sezonu düzenlenen lig, o sezon iki gruba bölünmüş ve bu grupların birincileri arasında yapılan iki maç sonunda şampiyonunu bulmuştu. 1962-63 sezonunda Türkiye 1. Futbol Ligi, 2002-03 sezonu başında Süper Lig adı kullanılmaya başlanırken bu dönemden sonra farklı sponsorların desteği sebebiyle lig adının başına sponsor adı eklenerek kullanıldı. Zaman içinde katılımcı sayısı ve format bakımından çeşitli değişikliklere uğradı.

Format bakımından çok daha farklı olan 1959 yılındaki ilk sezonu saymazsak günümüze kadar 56 sezondur devam Türkiye 1. Futbol Ligi birçok şampiyon çıkarmıştır. Peki 56 sezondur oynanan bu ligde daha az gol yiyen takımlar mı daha çok şampiyon oldu yoksa daha çok gol atan takımlar mı daha çok şampiyonluk yaşadı? Aslında dünya futbolunun temel tartışma konularından olan “Daha az gol yemek mi önemli daha çok gol atmak mı?” sorusuna Türkiye Futbol 1.Ligi perspektifinden cevap bulmaya çalıştık.

Türkiye Futbol 1. Liginde şimdiki ismiyle Spor Toto Süper Lig’in şampiyonlarını attıkları ve yedikleri gol sayılarını başarılarına göre incelediğimizde En Az Gol Yiyen (EAGY) takımların daha çok şampiyon olduğunu söyleyebiliriz. En Çok Gol Atan (EÇGA) takımlarında şampiyonlukları bulunurken her ikisini de yapıp -yani hem en az gol yemeyi hem en çok gol atmayı aynı sezon içerisinde başarıp şampiyon olan takımlarımız da mevcut. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de bazı sezonların sonunda ne EAGY takımların ne de EÇGA takımların ipi göğüsleyememesi yani şampiyonluk yaşayamaması.

NOT: Bu 3 ihtimalinde yaşanmadığı tek sezon 2005-2006 sezonudur. Fenerbahçe 90 golle ligin en çok gol atan takımı (EÇGA) aynı zamanda yediği 34 golle Galatasaray ile birlikte ligin en az gol yiyen takımı (EAGY) olmasına rağmen şampiyonluğu son haftada puan farkıyla Galatasaray’a kaptırmıştır.

1987-88 sezonu başında Türkiye Futbol 1. Ligi’ni değiştiren ve etkileyen bir karar alındı TFF  tarafından. 3 puanlı sisteme geçilerek daha önce takımların galibiyetlerine verilen 2 puan yerini 3 puana bıraktı. Peki bu devrim niteliğinde kararın öncesinde ve sonrasında EÇGA takımlar mı daha çok şampiyon oldu yoksa EAGY takımlar mı?

3 Puanlı Sisteme Geçilmeden Önce

3 Puanlı Sisteme Geçildikten Sonra

Zaman içerisinde futbolun değişmesi ve evrimleşmesi araştırmamızı Türkiye 1. Ligi üzerinde nasıl etkilemiştir? Bunu anlamak için profesyonel lig tarihinin ilk 15 sezonu (1959-60/1973-74) ve son 15 sezonu (2000-01/2014-15) arasındaki sezon istatistiklerine bakmamız yararlı olabilir.

İlk 15 Sezon

Son 15 Sezon

NOT:İstisna sezon 2005-2006 sezonu son 15 seneye aittir.

Çıtır Çerez Bilgiler Köşesi

En Çok Gol Yiyen Şampiyon:1997-98 sezonu kalesinde 43 gol gören Galatasaray

97-98

En Az Gol Atan Şampiyon:1979-80 sezonu rakip filelere sadece 25 gol bırakan Trabzonspor

1979-80

 

KAYNAKLAR

1.TFF Resmi Sitesi Tarihçe Bölümü

2.TFF Resmi Sitesi Arşiv Bölümü

3.TFF Resmi Sitesi İstatistikler Bölümü

4.Mackolik Türkiye 1.Ligi Puan Durumu Platformu

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*