Veri Gazeteciliği

Solo Proje|Türkiye’de Evcil Hayvan Sağlığı ve Koruma Çalışmaları Önem Kazanıyor -Çiğsem Başak Çayır

 

Türkiye’de geçtiğimiz yılda evcil hayvan sağlığı ve korumasına ilişkin çalışmalar oldukça önem ve hız kazandı. Bunun sebebi olarak yeni neslin daha bilinçli bir şekilde hareket etmesi ve artan hayvan istismarı gibi olaylar belirtilebilir.

*Çiğsem Başak Çayır
  Kadir Has-Yeni Medya Yüksek Lisans

Doğadaki hayvanları korumak için yıllardır pek çok çalışma yapılsa da evcil hayvanlara yönelik çalışma ve kurtarma faaliyetleri bu denli yoğun değildi; sayısı artan veteriner klinikleri, dernek ve benzeri kuruluşlar sayesinde evcil hayvanlara verilen önem kat ve kat arttı.

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan son verilere göre şu anda Türkiye’de toplamda 5438 adet açık veteriner kliniği bulunuyor; bu da evcil hayvanları ve hatta çiftlik hayvanlarını korumaya ilişkin daha olanaklı bir yerde yaşamaya başladığımız anlamına geliyor.

Çiftlik hayvanlarına da bu yazıda yer vermemizin sebebi özellikle Güney ve Doğu bölgelerindeki veteriner kliniklerinin onlara da bakabiliyor olmasıdır.

T.C. Gıda ve Tarım Hayvan Bakanlığı’ndan alınan son verilere göre büyük şehirler olarak sayılan İstanbul’daki veteriner sayısı 506 iken İzmir’de 386, Antalya’da 181 ve Ankara’da bu sayı 171’dir.

Bu oranlardan büyük şehirlerde klinik veteriner ihtiyacının daha çok olduğunu söyleyebiliriz. T.C. Gıda ve Tarım Hayvan Bakanlığı’ndan alınan veriler göz önüne alındığında büyük kentlerde artan nüfus beraberinde de sahiplenilen hayvan sayısını da arttırmıştır.

Gerçekleştirilen hayvan bakım ve koruma çalışmaları da İstanbul’un bu konuda önde olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi İBB’nin kısırlaştırdığı hayvan sayısı 2016’da zirveye çıkmıştır. 2017 henüz sona ermediği için bu yılın verisi hakkında kesin bir bulgu henüz elde edilemiyor.

Özellikle İstanbul’da aşılanan hayvan sayısı ise giderek artmış durumda. İstanbul’a özellikle bakıyor oluşumuzun sebebi şu anda bu şehirde mevcut olan açık klinik sayısıdır.

Bilinen dernek ve kurumların yanı sıra yeni ve modern dernekler de mevcut

 

Bunun dışında şu anda Türkiye’de mevcut olan dernek ve gruplar, evcil hayvanların daha sağlıklı olmasını sağlıyor, kayıp hayvanları buluyor ve evcil hayvan koruma bilincini arttırıyor. Pek çok öne çıkan dernek bu konuda daha güçlü ve daha fazla destek alıyor olsa da son zamanlarda öne çıkmaya başlayan Çak Bi Pati de yaptığı çalışmalar ile duyulmaya başladı. İstanbul’da pek çok veteriner kliniğinin desteği ile evcil hayvanları sahiplendirip iyileştirmeyi amaç edinmiş dernek ile siz de iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Çak Bi Pati geçtiğimiz aylarda ING Bank ile de bir hayır işinde ortaklaşa çalışmıştı.

Çak Bi Pati ve ING Bank’ın gerçekleştirdiği proje ses getiriyor

ING Bank Türkiye yayınladığı sosyal medya gönderisi içerisinde sevimli bir aslan parçasının yuva aradığını belirtmiş ve kullanıcıların dikkatini barınakta bekleyen yüzlerce dosta yönlendirmişti. Kampanya kapsamında banka 1000 adet Aslan kumbarası sahiplenen adına Çak Bi Pati’ye 1000 KG mama bağışlayacağını duyurmuştu. Buradaki ilgi çekici nokta ise böyle yeni bir derneğin nasıl hızlı bir şekilde ilerleyip misyonu yolunda başarıya ilerlediğidir. ING Bank Türkiye ve Çak Bi Pati’nin projesi bu yönden bilinçlendirme ve hayvan sevgisi alanında gerçekten başarılı bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

 

Hem açtığı destek talepleri, hem bağış etkinlikleri hem de farklı hikayesiyle Çak Bi Pati, tek bir kişinin kurup binlerce insanın destek verdiği bir dernek haline gelmiş bulunuyor.

Bu zamana kadar pek çok hayvanın hayatını kurtarıp onlara sıcak bir yuva bulmuş olan derneğin daha iyi yerlere gelmesi için siz de katkıda bulunabilirsiniz.

Konuya ilişkin Türkiye’de faaliyet gösteren veteriner kliniklerinin bulunduğu güncel veri setine buradan ulaşabilirsiniz.

Veri seti kaynağı: T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Diğer Kaynaklar

İstanbul Veteriner Hekimler Odası
Türk Veteriner Hekim Birliği
Veteriner Hekimler Derneği
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*