Veri Gazeteciliği

Solo Proje|Türkiye’nin Akciğeri ‘Orman Varlığı’

Türkiye bulunduğu konum sayesinde farklı ağaç türlerinin yetişip gelişebilmesi için elverişli iklimsel özelliklere sahiptir. Akdeniz kıyılarından başlayıp Karadeniz kıyısında Artvin’e kadar olan ormanlık bölge Türkiye’ye gerekli olan oksijeni üretir.  

Ahmet Ağdoğan*
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi
Veri Gazeteciliği Dersi


Türkiye’nin 78 milyon hektarlık alanı içerisinde 2015 yılı yapılan tespitlere göre ülke alanının %28,6’sı  ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Türkiye iklimsel özellikleri sayesinde yüz ölçümünün % 80’inde orman bitkileri yetişebiliyor. Gerekli çalışmalar yapıldığında Türkiye’nin orman varlığı daha da artırılabilir.

 

Türkiye’nin bölgelere göre orman dağılımı farklılık gösteriyor. İklim koşullarına bağlı olarak en çok ormanlık alan Karadeniz Bölgesindeyken en az alan Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunuyor.

 

Ormanlık alanların %33’ünü yapraklı ormanlar (meşe, kayın, kızılağaç, kestane, gürgen gibi ağaç türleri), %48’ini iğne yapraklı ormanlar (kızılçam, karaçam, sarıçam, göknar, ladin, sedir gibi ağaç türleri), %19’unu ise iğne yapraklı–yapraklı karışık ormanlar kaplıyor.

 

Ormanlar Üzerindeki Tehdit

Türkiye’deki orman alanları için en büyük tehlike orman yangınlarıdır. Yazların sıcak geçmesi bu tehlikeyi tetikliyor. Ülkemizde her yıl ortalama 4 bin orman yangını çıkıyor ve 10 bin hektarlık alan yok oluyor.  Orman yangınlarının %6’sı doğal nedenlerden dolayı çıkarken %94’ü insan kaynaklı yangınlardır.

Enerji ihtiyacının karşılanması için yapıla istenen hidroelektrik santraller özellikle Karedeniz Bölgesindeki ormanlık alanlara ve doğal yaşama zarar veriyor. Bundan dolayı doğaya daha az zarar veren çevreci enerji politikaları geliştirmek gerekiyor.

Türkiye ormanlık alanları 1956 yılında çıkarılan 6851 sayılı kanunla koruma altına alıyor. Kanunun 17. maddesinde ‘Devlet ormanlarının herhangi bir suretle yanmasından veya açıklıklarından faydalanılarak işgal, açma veya herhangi şekilde olursa olsun kesme, sökme, budama veya boğma yollarıyla elde edilecek yerlerle buralarda yapılacak her türlü yapı ve tesisler, şahıslar adına tapuya tescil olunamaz. Buralara doğrudan doğruya orman idaresince el konulur’ deniliyor.

 

Kaynaklar: 

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Orman Genel Müdürlüğü
Tema Vakfı
http://www.dogrulukpayi.com/beyanat/546e6660a9a9b

Veri Seti:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XkIgSsvg4wLJjrX39mZa4GQmE88ETh8uWCeRMdSTNaY/edit?usp=sharing

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1viEvX1q8-s3YpJmQKeQ9QWAcQ6e_qQ_j8g59pRvA9yg/edit?usp=sharing

Görselleştirme kaynakları: Google E-Tablolar kullanıldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*