Metin AnaliziVeri Gazeteciliği

Sosyal Medya Veri Madenciliği İçin İpuçları!

Rowan Philp 

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)

Sosyal medya platformları sonsuz bir veri hazinesi gibi hatta bazen şirketlerin kendisi bu hazinenin bir parçası olabiliyor. Peki bu ‘gizli’ hazineyi nasıl bulabiliriz?

Henk van Ess oluşturduğu arama uygulamalarının yanı sıra dolaylı yollarla anlaşılması zor olabilecek sosyal medya bilgilerini bulmanın düzinelerce yöntemini geliştirdi.

“ Sosyal Medyayı Araştırmak ” konulu GIJN web seminerinde Van Ess, bu ipuçlardan birkaçını 88 ülkeden 483 gazeteciden oluşan bir izleyici kitlesiyle paylaştı. Etkinlik Aralık ayında görsel düşünmenin çevrim içi aramaları nasıl iyileştirebileceğini ve aramalarınıza odaklanmaya yönelik ipuçlarını açıkladığı daha önceki bir web seminerinin ardından geldi .

İşte Henk van Ess’in sosyal medya veri madenciliği konusundaki ipuçları:

  • Facebook’ta “kim”i ve “nerede”yi bulmak. Yeni Facebook arayüzüne bir yer adı girmeyi deneyin, arama kutusunun altındaki seçeneklerden biri olarak görünen “kişiler”e tıklayın ve ardından Facebook’un “şehir” altındaki önceden biçimlendirilmiş veritabanı girişine tıklayarak doğru yere sahip olup olmadığınızı kontrol edin. ” Bu listeyi anahtar kelimelerle daraltın.

Yukarıdaki resmin sağ alt köşesindeki bağlantıda sarı renkle vurgulanan “videolar” kelimesi, muhabirlerin aradıkları materyalin türünü, örneğin “gönderiler” veya “fotoğraflar” gibi Facebook’un bulmasını isteyen yerleri belirtebileceklerini gösterir. İhtiyaç duydukları bilgi türü.

  • Facebook’ta “ne”yi ve “ne zaman”ı bulma: Facebook, kullanıcıların belirli tarihler için arama yapmasına izin vermezken, Kim Ne Gönderdi?  – Van Ess tarafından geliştirilen ücretsiz bir araç, muhabirlerin belirli tarih ve konuları arayarak gönderileri ve videoları bulmasını sağlıyor. Site belirli bir tarih, ay veya yılda sitede öne çıkan bir anahtar kelimeyi aramanıza izin verir. Van Ess, muhabirlerin Kim Ne Gönderdi? uygun ortamdaki bağlantıları bulmak için “videolar” veya belki “görüntüler” kelimesiyle arama yapabilirsiniz.
  • Son teslim tarihinde hızlı arama nasıl yapılır. Bir vaka çalışması olarak Van Ess, 2020’de bir son dakika haberine verdiği arama yanıtı örneğini paylaştı. İsviçre’nin Vaud kantonundaki küçük Apples köyünde Belçikalı bir aile ölü bulundu. Ne olmuştu ve işin içinde kim vardı? Van Ess, araştırmasının ilk saniyelerinde üç kelimelik basit bir kombinasyonla başladı: Elmalar, Vaud ve mort (Fransızca “ölü” kelimesi muhtemelen İsviçre’nin o bölgesinde kullanılıyordu). Ancak, Google’ın algoritması “Elmalar” kelimesini sildi ve arama başarısız oldu. Böylece Van Ess, Google’ı tüm bu terimleri aynı sayfada bulmaya zorlamak için bu üç kelimenin her birini tırnak içinde düzeltti ve aile hakkında birkaç küçük ipucu sunan trajedi hakkında kısa bir hikaye buldu.
  • Facebook ad aramalarını nasıl daraltabileceğinizi düşünün. Van Ess, Belçikalı aileyi köydeki İsviçreli ailelerden ayırmaya çalışmak için Facebook’ta ortak bir Belçika önek soyadı olan “van” ile denedi. Web seminerinde, belirli bölgelerdeki belirli ad kalıplarına aşina olmayan muhabirlerin, “Belçikalı soyadları” gibi basit Google aramalarıyla bunları bulabileceklerini söyledi.
  • URL kodu gözünüzü korkutmasın. Facebook’u, aramanızın yalnızca tam adlarında belirli bir kelimeye sahip bir kasabadan insanları gösterecek şekilde değiştirebilirsiniz. Bu durumda, “q=” işlevinden sonra “elma” kelimesini, uzun URL dizesindeki “van” kelimesiyle değiştirin. Bu, Van Ess’i iki gerçeği daha iyi bilen bir Belçikalı köylüye götürdü: ölü adamın ilk adına ve “basketbolu sevdiği” gerçeğine.

  • Van Ess, Microsoft’un platformu satın almasından bu yana LinkedIn’in artık daha fazla veri arama fırsatı sunduğunu , bu nedenle sadece “basketbol” ve “elma, vaud” adını yazmanız ölü adamın profilini, mesleğini ve tam adını bulmak için yeterli olduğunu söylüyor. Bu basit adımların trajedideki tüm bu yeni detayları sadece 15 dakikada bulmasını sağladığını paylaşıyor.
  • LinkedIn’de küçük yerler bulma. Yeri, ardından bir boşluk ve alanı tırnak işaretleri içinde ve LinkedIn arama dizenizin sonuna yazdığınızdan emin olun. (Örneğin: Jane Smith “Paradise, California.”) Van Ess, LinkedIn’deki resmi “şehir” arama özelliğinin yakında kullanılamayacağı konusunda uyarıyor. 
  • Tam adları bulmak için LinkedIn’den çıkmak ve sonra tekrar girmek . Örneğin, bir hesap başlığı olarak bir ad yerine “LinkedIn Üyesi” kullanıyorsa, adı şirket bilgilerini tırnak içine alarak ve şehri yazarak bulabilir ve ülke LinkedIn adresini ekleyebilirsiniz. Örneğin site:in.linkedin.com, Hindistan’daki site için.
  • Gizemli bir e-posta adresinden bir LinkedIn hesabı nasıl bulunur? Bir Outlook e-posta hesabı kullanarak sahip olduğunuz e-posta adresini “Yeni Kişiler” altına ekleyin ve Outlook sayfasındaki LinkedIn simgesine tıklamanız yeterlidir. Bu, belirli LinkedIn erişim engellerini atlayabilir.
  • Instagram’da hızlı arama. Bir haber etkinliğinden sosyal medya görüntüleri bulmanız gerekiyorsa, adresi Google’da bulun, bu adresi Instagram’da coğrafi etiketleri bulmak için kullanın ve ardından bu bağlantıyı Kim Ne Gönderdi?  haber olayının tarihi ile birlikte arayın.
  • Silinen tweetler nasıl bulunur?  Archive.org ve Google önbelleği faydalı olabilirken, tanınmış kişiler tarafından silinen tweet’ler, artık politikacılar tarafından silinen gönderilerin dünya çapında bir veritabanına sahip olan Politwoops.com‘da bulunabilir.
Ek Okuma

Henk van Ess Çevrimiçi Araştırmalar için Görsel Düşünme Üzerine

Paul Myers ile GIJN Masterclass: Pandemi ve Ötesini Keşfetmek için Çevrimiçi Araştırma İpuçları

BuzzFeed’den Craig Silverman ile Favori Araçlarım

Yazar Hakkında

Rowan Philp, GIJN için çalışan bir muhabirdir. Eskiden Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi. Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haberler yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*