Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Sri Lanka’dan Yunanistan’a: Sekiz Yeni Gazetecilik Platformu GIJN’e Katılıyor

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı’na, sekiz ülkeden sekiz yeni gazetecilik platformu katıldı. Yunanistan ve Zambiya GIJN’e ilk kez katılan ülkeler arasında.  Bu yeni üyelerle GIJN ağı;  88 ülkeden 227 kuruluşa ulaştı. Yeni üyeler arasında Brezilya, Kolombiya, Pakistan, Sri Lanka, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden kar amacı gütmeyen haber odaları ve eğitim merkezleri  var.

Yeni üye kuruluşlar, Mart ayının ilk haftası GIJN Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile onaylandı. Son altı ay içinde 40 başvurandan oluşan bir havuzdan seçildiler. GIJN Yöneticisi David Kaplan, “Bu olağanüstü bir gazeteci grubu. Avrupa, Güney Asya ve Afrika’daki kamuoyunu ilgilendiren haber odalarından Brezilya’daki bir Bilgi Edinme Hakkı  merkezine ve üniversite tabanlı bir veri gazeteciliği programına kadar çeşitlilik gösteriyor.”

GIJN üyeliği araştırmacı gazeteciliği ve veri gazeteciliğini desteklemek için aktif olarak çalışan kar amacı gütmeyen kuruluşlara, STÖ’lere ve eğitim kuruluşlarına veya  eşdeğerler kurumlara açık.

GIJN’in yeni üyelerini tanıyalım:

Makanday (Zambiya), kamu yararına araştırmacı gazetecilik yapan bağımsız, kar amacı gütmeyen bir haber odası. Makanday’ın çalışması “ahlaki güç” ile dönüşümsel hikayelere odaklanıyor ve zayıfların güçlüler tarafından sömürülmesine ve güç elitlerinin kendilerine verilen güveni haklı çıkarmayanların başarısızlıklarına ışık tutmayı hedefliyor.

Reporters United (Yunanistan), bir muhabirler ağı ve Yunanistan’da araştırmacı gazeteciliği destekleyen ilk kar amacı gütmeyen kuruluş. Grup, dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler ve haber kuruluşlarıyla sınır ötesi projelerde iş birliği yapıyor. Ayrıca, Yunan basınında yer bulma mücadelesi veren haberleri de  kendi platformunda yayınlıyor.

Punjab Lok Sujag (Pakistan), Pakistan’ın Lahor şehrinde bulunan bağımsız bir haber platformudur. 2015 yılında kurulan, büyükşehir dışı alanlardan – kırsal bölgeler ve küçük kasabalardan  gelen haberileri, ana akım medya tarafından göz ardı edilenleri görünür kılıyor. Sujag, insan merkezli gazetecilik yaparak, marjinalleştirilmiş ve ezilenlerin taleplerini dile getirmelerine ve ardından bu talepleri iktidar koridorlarında duyurmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

InSight Crime (Kolombiya / ABD), Latin Amerika ve Karayipler’deki organize suçların araştırılması, analizi ve soruşturulmasına adanmış bir vakıftır. Örgüt, genel kamuoyuna konuyla mücadele çabaları hakkında düzenli raporlar sunarak bölgedeki organize suçla ilgili tartışmaları derinleştirmeye ve bilgilendirmeye çalışıyor.

Center for Investigative Reporting (Sri Lanka), Sri Lanka’da araştırmacı gazetecilikte mükemmelliği teşvik etmeyi amaçlayan ilk kuruluştur. Merkez, yüksek kaliteli araştırmacı gazetecilik yapmayı, eğitim vermeyi , uzman muhabir  topluluğunun gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamakta.


Associação Fiquem Sabendo (Brezilya), Brezilya’da Bilgi Edinme Hakkı /Özgürlüğü konusunda uzmanlaşmış, kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluştur. Fiquem Sabendo’nun multidisipliner ekibi talepleri, raporları ve davaları  kamu yararına olanları özellikle toplar. İlgili bilgileri topluma ifşa etmek için verileri araştırır ve analiz eder.

Birmingham City University School of Media (Birleşik Krallık), veri gazeteciliği ve yeni teknolojileri kullanan habercilikte mükemmellik konusunda küresel bir üne sahiptir. Şehirdeki BBC Veri Birimi ile yurtiçi ve yurtdışındaki araştırma birimleri ile güçlü bağlantıları var. Mezunlar, araştırmalarda verilerin kullanımına öncülük etmeye, ödüller kazanmaya ve Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nda konuşma yapmaya devam ediyor.

Critical Frequency (ABD), birden çok sesli ve dijital kanalda araştırmacı gazetecilik içeriği üreten, kadınlar tarafından yönetilen bağımsız bir medya şirketidir. Çıkış, ana akım medyada pek duyulmayan haberlere ve seslere bir platform sunmayı ve kadınların, beyaz olmayanların, LGBTQ+ topluluk üyelerinin ve işçi sınıfı gazetecilerin ve yapımcıların seslerini yükseltmeyi hedefliyor.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Buradan GIJN üyeliği hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve dünya çapındaki üyelerimizi buradan inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*