İstatistik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arayüzü değişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 5 ayrı portaldan oluşan web platformunu ziyaretçilerinin kullanımına sundu.

Yeni Web Platformu ile web standartlarına uygun, erişilebilirlik ve kullanılabilirlik konularında tam entegrasyon sağlanmış bir yapıyla ziyaretçileri kurumsal portallar karşılanıyor. Kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurularak;

• Kurumsal Portalı
• İstatistik Veri Portalı
• Coğrafi İstatistik Portalı
• İnfografik Portalı
• Ulusal Veri Yayımlama Takvimi Portalı

olmak üzere birbirleri ile entegre çalışan bir yapı oluşturulmuş.

Kurumsal Portalda, Kurum hakkındaki genel bilgilere erişilebildiği gibi e-Hizmetler, TÜİK Uygulamalarına erişim sağlanabilmektedir. Verilerimize daha kolay ulaşabilmeniz için mobil uygulama alanında çalışmalarımız sürdürmekteyiz. İOS ve Android platformları için kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik mobil uygulamalar geliştirilerek çok kısa bir süre içerisinde yayına alınacaktır.

İstatistikler menüsü kullanılarak İstatistik Veri Portalı ve Coğrafi istatistik Portallarına erişim sağlanmaktadır.

İstatistik Veri Portalında kullanılan esnek arama motoru ile gelişmiş dizin yapısında hızlı ve kolay aramalar yaparak, temel veri dağıtım araçları olan; Haber Bülteni, İstatistiksel Tablo, Gösterge ve Metaveriler üzerinden arama sonuçlarına erişilebilmektedir.

İstatistik Veri Portalı; İstatistik Konular, Haber Bültenleri ve Bir Bakışta Türkiye bölümlerinden oluşmaktadır. Göstergeler Uygulaması menüsünden, en popüler göstergelerin güncel verileri ile birlikte bu göstergeler kullanılarak oluşturulabilen grafikler sunulmaktadır. Gösterge Uygulaması, çok yakın zamanda daha detaylı aramaların yapılabildiği, grafik ve tabloların oluşturulabildiği kapsamlı bir yapıya dönüştürülecek bir yapının ön çalışmasıdır.

Coğrafi İstatistik Portalından ise veriler coğrafi tematik haritalar üzerinde görselleştirilmektedir. Önümüzdeki dönemde yüzlerce veri setimiz Coğrafi İstatistik Portalı üzerinden verilecektir.

Coğrafi İstatistik Portalında istatistik veriler coğrafi bilgi ve zenginleştirilmiş interaktif haritalar ile eşleştirerek kullanıcılara sunulmaktadır.

TÜİK, CBS alanında yürütmekte olduğu çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay başkanlığında yürütülen Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi bünyesinde kendisine verilen görevleri yerine getirmiş ve bu platform üzerinden kullanıma sunmuştur.

Ulusal Veri Yayımlama Takvimi Portalında ise Resmi İstatistik Programı kapsamında yer alan tüm kurum ve kuruluşların yayımlayacakları verilerin listesine ve yayımlanma tarihlerine erişilebilmektedir.

Sitenin altyapısında bulunan Isı Haritası analiz araçları ve geliştirilmiş dijital sayaçlar ile Ziyaretçi Davranış Analizlerini raporlayarak, hizmet kalitesini artırabilmek adına sürekli güncellemeler yapılacaktır.

Eski internet sitesi bir süre daha açık kalacaktır. Eski internet sitesine buradan ve e-hizmetler menüsü altından erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*