Açık DevletAçık ErişimVeri DükkanıVeri Gazeteciliği

Türkiye’nin Veri Kaynağı Yayında

Ekonomiden sanata, siyasetten bilime, eğitimden sağlığa Türkiye’ye dair tüm veriler artık tek bir kaynakta!

Türkiye’de veri temelli yayıncılıkta ilkleri gerçekleştiren İzlemedeyiz ekibinin yeni çalışması Veri Kaynağı, 6 aylık bir hazırlık sonucunda 300’ün üzerinde farklı verinin yer aldığı verikaynagi.com adresinde 27 Mart tarihi itibariyle yayına başladı.

Veri Kaynağı, Türkiye’ye dair kamuya açık verilerin derlenmesi, veri görselleştirmeleri ve Türkiye’nin farklı illerinde başlatılan atölye çalışmaları aracılığıyla herkesin Türkiye’ye dair ekonomiden sanata, siyasetten bilime, eğitimden sağlığa kadar bir çok alandaki verileri kolaylıkla keşfetmelerini hedefliyor.

verikaynagi.com adresinden yayınlanacak içeriklerin yanısıra Twitter ve Facebook üzerinden Veri Kaynağı kullanıcı adıyla yapılan paylaşımlarla sosyal medyada veri okur yazarlığının arttırılmasını amaçlıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, ilgili bakanlıklar, üniversiteler, ulusal ve uluslararası kurumların yayınladığı veriler başta olmak üzere, Türkiye’ye dair veri yayınlayan açık veri kaynaklarını inceleyen Veri Kaynağı, her geçen gün daha fazla içerikle İnternet kullanıcısının bu verilere ulaşmasında referans noktası olmayı planlıyor.

Baybars Örsek: “Veri Kaynağı ile Türkiye’yi anlamak daha kolay olacak.”

İzlemedeyiz Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Baybars Örsek yapmış olduğu açıklamada, Türkiye’ye dair karmaşık görünen verileri kullanıcı dostu bir şekilde ele alarak her kesimden insanla buluşturmayı amaçladıklarını belirtti.  2014 yılında yayına aldıkları Doğruluk Payı’nın dünyada da  siyaset ve medya alanları için yeni bir kavram olan doğruluk kontrolünü (fact-checking) Türk halkı ile tanıştırmadaki başarısının bir benzerini Veri Kaynağı ile de başarmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye’yi iyi okumak için önemli olan verilerin topluma ulaştırılmasıyla Türkiye’yi anlamanın herkes için daha kolay olacağını ifade etti.

Örsek, açıklamasında, Veri Kaynağı’nın tüm aşamalarında emekleri olan Açık Veri ve Veri Gazetecileri Derneği ile Kick Off Creative Apps ajansına da teşekkürlerini iletti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*