EğitimGörselleştirmeUygulamaVeri KazımaVeri Okuryazarlığı

Uygulamalı Veri Okuryazarlığı Eğitimi Düzenlendi

TGS Akademinin sürdürdüğü dersler kapsamında 22-24 Mart  tarihleri arasında çevrim içi ve 25 Mart Cumartesi günü derslikte gazetecilere ve iletişim öğrencilerine uygulamalı veri okuryazarlığı dersi düzenlendi. Sadece 3 saat olan veri okuryazarlığı eğitiminde katılımcılar minik projeler üreterek derste öğrendiklerini uygulama olanağı buldular.

İstanbul-Çağaloğlu

Veri gazeteciliği  sürecinde veri toplama teknolojileri, kapalı dosya tipi pdf’lerden verinin kazınıp habercilik için nasıl kullanılabileceği, iyi kalitede olmayan, kötü işlenmiş, dağınık verilerin excel’den daha etkin fonksiyonları olan alternatif araçlarla nasıl yapılabildiği ve verinin bulunup, kazınıp, temizlenip, analiz edilip en sonunda sunulduğu ve sunulurken de hangi görselleştirme araçlarını kullanmanın yararlı olabileceği üzerinde kapsamlı şekilde uygulama yapılarak duruldu.

Veriyi kazıma, temizleme ve görselleştirme atölyeleri ve uygulamaları ile “Modern Gazetecilik” kavramına dikkat çekildi. Veri gazeteciliğine dair birçok teknik bilginin paylaşıldığı eğitimde, veri neden gazeteciliğin geleceğidir gibi sorulara da cevap arandı. 10 kişinin katılım gösterdiği eğitim, Pınar Dağ’ın veri toplama teknikleri sunumu ile başladı.

Pınar Dağ sunum yaparken / 25 Mart 2017 / TGS Akademi

 

Veri kaynakları hakkında bilgi sahibi olan katılımcılar,  H. Onur Teksan’ın Tabula ile veri kazıma atölyesinde PDF formatından veri çekme becerisini test etti.

Onur Hüseyin Teksan sunum yaparken / 25 Mart 2017 / TGS Akademi

Işıl Yarımoğlu’nun Open Refine ile dağınık veri temizleme sunumu sonrasında, veriyi rafine etme pratiği yapıldı.

Işıl Yarımoğlu sunum yaparken / 25 Mart 2017 / TGS Akademi

 

Saadettin Demirel’in veri görselleştirme sunumuyla devam eden eğitimde, Tableau ve Atlas kullanarak verinin interaktif hale getirilmesi üzerine çalışıldı.

Sadettin Demirel sunum yaparken / 25 Mart 2017 / TGS Akademi

Eğitimin son saatlerinde katılımcılar, gruplara ayrılarak öğrendikleri bilgiler ışığında kendi projelerini oluşturdu. Veri kazıma, temizleme ve görselleştirme yöntemlerini bu yolla pratiğe dökerek pekiştirme şansı elde ettiler. Katılımcıların proje sunumuyla birlikte eğitim sona erdi.

Çeviri, okuma, örnek proje, çeşitli araçların tanıtımı ve veri gazeteciliği üzerine dersler gibi diğer kaynaklara ise buradan ulaşabilirsiniz. Dersin çalışma dosyasına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*