Veri Gazeteciliği

Uzmanlar verilerin medyanın özgürlüğünü nasıl artırabileceğini tartışıyor

Basın özgürlüğü ihlali ve gazetecilere yönelik ihlaller Avrupa’da yeterince yer almıyor. Gazeteciler kendi problemleri hakkında yazmaktan hoşlanmıyor ve çoğu durumda konuşmaktan korkuyorlar.  Bu durumda aynı zamanda mevcut verileri de “dinleyebiliriz”.

Bu sorunu çözmek için veri gazeteciliği uzmanları Perugia’da Uluslararası Gazetecilik Festivalinde bir atölye düzenledi. ECPMF projesinin bir parçası ve  Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) ile ortak yapıldı.

OBCT’den Chiara Sighele şöyle diyor:

“Bireysel vakaların yanı sıra, medya özgürlüğü konularının haberlerini gündeme getirmek çok zor. Olası cevapları arayan panelde ‘Medya Özgürlüğü için Veri Gazeteciliği – Avrupa’da medya sahipliğini görselleştirme’ fikri doğdu. Amaç, soruyu şekillendirmek ve ne olduğunu görmek ihlallerin ve böylece de tartışma sağlayıp,  panelde farklı uzmanlığa sahip kişileri bir araya getirmekti”

OBCT’den Marzia Bona, atölyenin, medya özgürlüğünü teşvik etmek ve güçlendirmek için veri setlerinin ve diğer kaynakların toplandığı ECPMF Medya Özgürlüğü Kaynak Merkezi’nin oluşturulmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

“Kamu yararı ve araştırmacı gazetecilik üzerine baskı oluşturan çok sayıda işaret var. Mevcut veriler var mı ve eksik neler var? ”

Başka bir ECPMF ortağı olan Journalismfund.eu’dan Ides Debruyne, bağımsız ve araştırmacı gazeteciliği finanse etme konusundaki uzun yıllara dayanan tecrübelerini paylaşmak için çalıştaya katıldı. Sıklıkla şeffaflık eksikliği olduğu için, medyanın sahibi kim olduğu hakkında bilgi toplamak ve yayınlamak istiyor.

Debruyne “Medya sahipliğini bilmek ve medya çeşitliliği için çalışmak çok önemlidir” diyor.

Atölye çalışmasının diğer uzmanları arasında Floransa merkezli Medya Çoğulculuk ve Medya Özgürlüğü Merkezi (CMPF) ‘dan Elda Brogi ve DataMediaHub’un kurucularından Lelio Simi yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*