Veri Gazeteciliği

Uzmanlardan Sağlık Hizmetlerini Araştırmak İçin En İyi 10 İpucu

Gijn
Laura Dixon 

COVID-19 salgını yaşayan hafızada emsali olmayan bir halk sağlığı krizi yarattı. Okurları aşı haberi bağımlılarına dönüştürdü ve gazetecilerin sağlık haberlerini takip etmeye yönlendirdi. Son birkaç aydır dünyadaki en büyük hikaye koronavirüs ve bunun sağlık, refah ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi oldu ve gazeteciler, ayak uydurmak ve izleyicilerin bilgilenmesine yardımcı olmak için yarışıyor.

GIJN sağlık ve tıp alanında araştırma yapmaya yönelik yeni kılavuz hazırladı. Sağlık konularını araştırmada uzmanlaşmış olan Re-Check.ch’in kurucuları Catherine Riva ve Serena Tinari tarafından yazılan kılavuz, gazetecilerin COVID-19 salgını, aşı ve ilaç araştırmaları için hızlandırılmış bir kurs sunuyor. Tıbbi çalışmalar, kurumsal tepkiler, çıkar çatışmaları ve fazlası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Küresel bir pandeminin ulusal sağlık sistemleri üzerindeki sonuçları ve yeni ilaç ve aşıların etkinliği hakkında haber yapan gazeteciler için temel seviyede bir araç niteliğinde kılavuz. Eğer sağlık haberciliği yapıyorsanız kılavuz işinize yarayabilir. Tıbbi araştırma dünyasında şu anda çok fazla gürültü var ve bu alanda uzmanlaşmamış bir gazetecinin bunu anlamlandırması zor olabilir. Kılavuzun PDF dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Kılavuzun yazarlarının da belirttiği gibi: “Sağlık hizmetlerini araştırmak karmaşık ve zordur. Bu alanda haber yapmak, uzun belgeleri okumak ve tıp jargonu hakkında bilgi sahibi olmak anlamına gelir. Rakamlar ve istatistikler de oyunun bir parçasıdır. Öğrenme eğrisi dik olsa da, araştırmacı gazeteciliğin bu özel alanında asla hikayeleriniz bitmeyecektir. “

Uzmanlardan Sağlık Hizmetlerini Araştırmak İçin En İyi 10 İpucu

  1. Aşırı basitleştirmeye dikkat edin

Mevcut küresel durumda hiçbir şey basit değildir. Endüstriden etkilenen veya hükümetler tarafından aktarılan bilgiler konusunda özellikle şüpheci olun. Kanıtları bağımsız olarak değerlendirmek, bilgileri çapraz kontrol etmek ve çıkar çatışmalarının ve karmaşık gündemlerin sağlık alanında her yerde bulunduğunu akılda tutmak için zaman ayırın. Farklılıklar ve kafa karıştırıcı faktörler ilgili bir rol oynayabileceğinden, ülkeleri karşılaştırmak zor ve tuzaklara eğilimli olabilir. 

  1. Modeller Hakkında Dikkatli Olun

Erken COVID-19 modelleri, çok az verinin mevcut olduğu bir zamanda geliştirildi. Ayrıca, salgınlar doğrusal değildir ve oldukça kaotiktir, bu da herhangi bir modelin ne olacağını öngörmesini daha da zorlaştırır.

  1. Mevcut En İyi Bilimsel Kanıta Bağlı Kalın

Küresel COVID-19 krizi, çok yüksek bir hızla yayınlanan çok sayıda araştırma üretiyor. Bu çalışmaların çoğu olağan inceleme sürecinden geçmiyor. Tıbbi araştırma dünyasında şu anda çok fazla gürültü var ve bu alanda uzmanlaşmamış bir gazetecinin bunu anlamlandırması zor olabilir. Tıbbi bir araştırmaya bakıldığında, altın standart randomize bir kontrol denemesinde olabilir. Bunlar her zaman mevcut olmasa da, diğer çalışma formatlarının sınırlamalarının bilincinde olun.

Resim: Marcelle Louw

  1. Bağlam Sağlayın

Herhangi bir sayının yalnızca bağlama oturtulduğunda anlam ifade ettiğini unutmayın. Örneğin, bir COVID-19 metriğinin veya istatistiğinin alışılmadık veya sıra dışı olduğunu önermeden önce, bir viral enfeksiyon bağlamında normal bir metriğin ne olacağını veya hastanın sağlığı için olası sonuçlarını veya semptom normalde herhangi bir hastane ortamında ele alınır. Bağlam sağlamak, bir olgunun gerçekten daha önce hiç görülmediğini veya sağlık hizmetleri dünyasında yaygın olup olmadığını değerlendirmenin tek yoludur.

  1. Farklı Alanlarda Çalışan İnsanların Bilgilerinden Yararlanın, Bilgilerini Akıllıca Kullanın

Sağlık hizmetlerinden yararlanırken çok çeşitli kaynak ihtimali var: tıbbi sağlayıcılar, düzenleyiciler, deneme araştırmaları, hasta grupları, ilaç endüstrisi çalışanları ve fazlası. Farklı uzmanlarla konuşun: Örneğin, özellikle büyük küresel sağlık olaylarının yayılması ve yönetiminde uzmanlığa sahip olduklarından, COVID-19’u bulaşıcı hastalık epidemiyologları ve aşı güvenliği epidemiyologlarıyla tartışmak da iyi bir fikir. Ancak bir uyarı: “Uzmanlara” inanma eğilimindeyiz. Özgeçmişleri ne kadar uzun olursa, ifadelerine o kadar fazla güvenilirlik katıyoruz. Ancak içgüdüsel olarak en çok güvendiğimiz endüstri liderlerinden bazılarına yönelik çıkar çatışmalarını düşünmeyi unutmayınız.

  1. Heyecana Kapılmayın

Muhabirlerin yaptığı en yaygın hata, zayıf bilimsel kanıtlardan yanlış sonuçlar çıkarmalarıdır.  Araştırmacı gazeteciler soğukkanlı olmaya çalışmalıdır.
Sağlıkla ilgili iddialarda hatalı olabilecek, genellikle kanıta dayalı olmayan ve çoğu zaman hükümet ya da sektör bültenlerine dayanan medya haberlerine dikkat edin. Araştırma iddialarını bağımsız olarak değerlendirdiğinizden emin olun.

  1. Klinik Araştırmaları, Farklı Aşamaları ve Sonuçların Ne Anlama Geldiğini Anlayın

Muhabirler, çeşitli klinik araştırma düzeylerinin bize neler söyleyebildiğini ve söyleyemediğini anlamalıdır. Akademik dergi makaleleri yerine basın bültenleri yoluyla yapılan bilimsel verilerle ilgili duyurulara karşı dikkatli olunmalıdır. Hedef kitlenizin aşılar hakkında bilinenlerin sınırlarını anlamasına yardımcı olunuz. Klinik araştırmalar için veri tabanlarını ararken, çalışma tasarımına, araştırmadaki katılımcı sayısına, dahil etme ve hariç tutma gerekçelerinin ne olduğuna ve sonuçların yayınlanıp yayınlanmadığına daha yakından bakın. Gary Schwitzer’in Covering Medical Research adlı temel kılavuzunda  ifade ettiği şu yorumu hatırlayın : “ Çalışmalar eşit değildir. Sanki öyleymiş gibi haber yapılmamalıdır.”

Resim: Marcelle Louw

  1. “Kötü Kişi” Öyküsünü Sorgula

Bu alanda, her zamanki “kötü kişiyi” arıyorsanız, gerçeği yanlış yorumlayabilir ve dolayısıyla yanlış beyan edebilirsiniz. Bu alanda deneyim kazanır kazanmaz, bu görüşün çok basit olduğunu anlıyorsunuz. Gerçekten araştırdığınızda, daha az belirgin olan pek çok oyuncunun, hastaların tarafında gibi görünenlerin de; genellikle karmaşık gündemleri olabileceği ortaya çıkacaktır.

  1. Büyük Oyuncuları Sorgulayın

İlaç endüstrisinin etkisi büyük ve tıbbi pazarlama hızla yükseliyor. Ayrıca, ilacın ne kadar yararlı olduğu ve hangi ilaçların başka olumsuz etkileri olabileceği hakkında sorulması gereken sorular da var. Tıp dergilerinde yayınlanan kanıtlar dahil her şeyi sorgulayın. Biyomedikal dergiler tarafından kullanılan iş modeli, içeriğin reklamlardan etkilenebileceği anlamına gelir ve bazı dergiler, endüstri tarafından ödenen ve pazarlama amacıyla kullanılan yayınlanmış çalışmaların toplu basılı kopyaları olan “yeniden baskılara” dayanır. 

  1. Kızıl Bayrak Avı

Belirli bir ilaç veya aşının onay sürecinin tüm detaylarına yakından bakın. Standartların karşılanıp karşılanmadığını ve sponsorun herhangi bir taviz verip vermediğini değerlendirin. Yan etkileri kontrol edin ve onay sürecini sorgulayın. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*