Açık VeriAraçDataDoğrulamaGörselleştirmeHaritalama

Veri Denetleme Aracı: Data Proofer

Veri denetimi oldukça sorunlu bir süreç. Verinin analizi, görselleştirmesi aşamaları  için oldukça önemli. Veri Denetim aracı Data Proofer; bu süreçte yaşanan bazı sıkıntıları  otomatik olarak azaltmayı hedefliyor.  Araç aktif kullanıma 19 Nisan’da başlıyor. Ancak şu anda da denenebilir ve kullanılabilir.

Aracın bülteninde şu ifadelere yer veriliyor:

Her gün  durmadan veri üretiliyor. Gazeteciler, analistler, veri görselleştiricileri veriyi haber , hikaye , tasarım, iş için çok çeşitli alanlarda kullanıyor.

Ancak siz veriyi kullanmadan önce, verinin uygun olup olmadığını anlamak istersiniz. Bir tuhaflık var mı? Temiz mi?  Yazmak için mi , görselleştirmek için mi kullanmalıyım?

Bu çok uzun süren manuel bir süreci kapsayabilir. Veri ile çalışanlar ne kadar emek verirlerse versinler her hatayı göremeyebilirler. 

Data proofer ( Veri Denetimcisi) bu süreci otomatik olarak yaparak verisetlerinde  olan arızaları ve mevcut hatları tespit eder.

Nasıl kullanılır:

Github adresine giriniz

https://github.com/dataproofer/Dataproofer

Getting started bölümüne giriniz:

https://github.com/dataproofer/Dataproofer/releases

 

2016-04-03_08-15-40

 

 

 

 

 

Ardından bilgisayarınıza en uygun zip dosyasını indiriniz:

2016-04-03_08-23-39

 

 

 

 

 

 

 

İndirdikten sonra dataproofer.exe dosyasını çalıştırınız.

Çalıştırdıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecek.Veriyi doğrudan yükleyerek ya da web tabanlı e-tablo linki de eklenerek denetleyebileceğinizi gösteriyor.

1.Aşama:

2016-04-03_08-27-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Aşama

Masa üstünüzde /ya da Google Drive’da yer alan bir e-tabloyu yükleyebilirsiniz. Aşağıda Türkiye 2015 Genel Bütçe verileri yer almakta. İkinci aşamada verinin bilgileri, mevcut hücre sayısı, arızaların olup olmadığı ile ilgili bilgiler yer alıyor.

Diğer aşamada çekirdek veri aşamasında bir doğrulama ve denetim testine tutuluyor veri seti, ardından istatistiki olarak bir test ve son olarak coğrafi veri testine tutuluyor. Her bölümü tıkladığınızda ve üzerlerini okuduğunuzda verinin durumuna ve denetimine yönelik detayları veriyor.

2016-04-03_08-37-01

 

2016-04-03_08-37-34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-04-03_08-38-00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Aşama

Tüm aşamaların test detaylarını detaylı şekilde görerek, veri denetimi sonucu verinin ne tür arızaları olduğunu da görme ve hızlı şekilde düzeltme olanağı buluyorsunuz böylece son bölümde.

2016-04-03_08-47-33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Tüm görseller data proofer ekran görüntüsüdür. https://github.com/dataproofer/Dataproofer

4 thoughts on “Veri Denetleme Aracı: Data Proofer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*