Açık DevletAçık VeriAraçKaynakVeri

Veri Gazetecileri için Ulusal Veri Kaynakları

Ulusal Veri videosunda  yararlı olabilecek  veri kaynaklarının bazılarının neler olduğunu, verinin bu adreslerden nasıl indirildiğini gördünüz. Verilerin formatlarını, nasıl toplandığını ve erişime açıldığını izlediniz.

 
Bu  veri kaynakları çeşitli veri kaynaklarından ve kurumlardan yararlanılarak oluşturuluyor. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK)’in veri yayımlama takvimi olduğunu, düzenli olarak bu takvim ile raporları erişime açtığını, bir filtreleme alt yapısını olduğunu da görmüş olduk.

 

Dosya tiplerinin ise ağırlıkta Excel ve pdf olarak paylaşıldığını anladık. Kategorilerine göre verilerin düzenli olarak güncellendiğini de söyleyebiliriz. Örnek olarak  verilen “2015 Yılında Dolaşım Sistemi Hastalıklarına Bağlı Ölümler Arttı” haberinde kullanılan TÜİK raporunun Resmi İstatistik Programı (RİP) ile Ölüm Bildirim Sistemi kaydı ile tutularak güncelendiğini görüyoruz.

 
Önemli bir veri kaynağı olarak Resmi Gazete’nin 1921’den bugüne tüm arşivine ulaşılabildiği de videoda yer alıyor.  E- uygulama hizmetinin de olduğunu  gördüğümüz Resmi Gazete’de ilanlar, günlük yargı ilanlarını, ihale duyurularını da takip etme olanağı var.  Örnek olarak, Resmi Gazete’de yer alması gereken bir konun Meclis’e taşındığını görüyorsunuz. Ağırlıkta pdf olarak yer alan arşivden bazılarını ilerleyen bölümlerde yer alacak olan pdf’den Veri Kazıma bölümünde göreceksiniz.

 

 

 

Videoda seçim dönmelerinde sıkça yararlanılan ancak güncelde de faydalanılan Yüksek Seçim Kurulu seçim , oylama vb.vd. verilerinin Seçim Sonuçları Paylaşım Sisteminde nasıl illere, ilçelere göre filtrelenip, csv, excel formatlarında indirilebildiği  gibi görselleştirildiğini görüyorsunuz. Paylaşılan iki örnek ile Yüksek Seçim Kurulu’na yönelik algılar ve verinin güvenirliğine yönelik detaylar yer almakta.  

Videonun devamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, T. C. Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği, -Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ,Kalkınma Bakanlığı’nın hangi periyotlarla veri paylaştıklarını, filtreleme alt yapıların gördünüz. Devamında Merkez Bankası’nın veri sorgulama , erişim ve paylaşım bölümünü izlediniz. Örnek olarak ise Merkez Bankası’nın verilerini kullanarak gerçek faizin hesaplanmasına yönelik bir yazıyı okudunuz.

Videonun devamında  ise Maliye Bakanlığı’nın bütçe ve mali kontrol genel müdürlüğünün aylık bütçe istatistikleri , e-bütçe vb. vd. hesaplamalarına yönelik verileri gördünüz.  Örnek olarak ise 2016 bütçe tasarısına yönelik bir haber yer alıyor.

Videonun sonuna ise Bilgi Edinme Hakkı’ndan yararlanmak için sıklıkla başvurulan Başbakanlık İletişim Merkezi(BİMER)’ninde başvuru nasıl yapılıyor onu incelediniz. Örnek olarak ise Kamusal İletişim ve Bilgi Edinme Hakkı’ndan yararlanma sürecini raporlayan bir araştırmayı okudunuz.

 

Videoda yer alan ulusal veri kaynakları, örnekler & araçlar:

Veri Kataloğu: Türkiye

                                                                                                                                             

İlgili okumalar

Veriye Erişim Hakkınız 
Bilgi Edinme Hakkı Rehberi 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*