Data JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği El Kitabı Güncellenecek

Veri Gazeteciliği El Kitabı Güncellenecek

2011 yılında Londra’da MozFest kapsamında düzenlenen 48 saatlik atölye sonunda oluşturulan ilk Veri Gazeteciliği El Kitabı (Data Journalism Handbook) 2018 yılında güncellenecek. Google Veri Editörü Simon Rogers medium’daki yazısında ve datajournalismhandbook.org’a göre Veri Gazeteciliği El Kitabı, Google  Haber Laboratuvarı (Google News Lab) ve Avrupa Gazetecilik Merkezi (European Journalism Center) iş birliğiyle güncellenecek ve 4 dilde yayınlanacak.

Veri Gazeteciliği El Kitabı’nın ilk versiyonu Avrupa Gazetecilik Merkezi ve Açık Bilgi Vakfı tarafından desteklenmiş, O’Reilly medya tarafından yayınlanmış ve ücretsiz, çevrim içi olarak paylaşılmıştı. Şimdiye kadar 150 bin kişinin yararlandığı kitap özellikle Wikileaks sızıntısından sonra ortaya çıkan ve popüler hale gelen veri gazeteciliği uğraşı için ilk kaynak niteliği taşıyor.

Veri Gazeteciliği El Kitabı’nın 2018 yılı versiyonu için 31 Temmuz’da katkı sağlamak isteyenler için bir duyuru yayınlanacak. Kitabın tamamlanan kısımları çevrim içi olarak okuyucularla paylaşılacak.

Veri Gazeteciliği Türkiye‘nin katkısı ile 2018 versiyonunun Türkçesi de çeviriler arasında yer alacak. Mevcut sürümü  gelişen yeni teknikler sebebi ile ihtiyaçları günümüz veri gazeteciliği için karşılamasa da  20’den fazla kişinin katkısı ile  2016 yılında çevrim içi olarak Türkçeleştirilmişti. 

The Data Journalism Handbook

The Data Journalism Handbook is one of the world’s leading resources, used by students, researchers and practitioners learning about the state of the rapidly growing field of data journalism.

A new data journalism handbook – Simon Rogers – Medium

The Data Journalism Handbook, published in 2011, is the guidebook for telling stories with data. To ensure that journalists are up to speed on the latest data journalism practices, the Google News Lab is partnering with the the European Journalism Centre to launch a new version of the Data Journalism Handbook, which will be published in four languages next year.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*