Data JournalismGijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Apartheid Mimarisi, Gece Trenleri, Çatışma Haberciliği, LGBTQ ve Mülteci Aşıları

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Apartheid Mimarisi, Gece Trenleri, Çatışma Haberciliği, LGBTQ ve Mülteci Aşıları

Gijn
Peter Georgiev and Connected Action 

Çevreyi korumak için uçak yerine gece trenine biner miydiniz? Avrupalı ​​politikacılar, daha fazla vatandaşın bunu yapacağını umuyor. Twitter’da haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 3 – 9 Mayıs tarihleri ​​arasındaki NodeXL #ddj haritamız, Bloomberg’in daha fazla sınır ötesi demiryolu hattı sunarak sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltma planını analiz eden bir yazı yayınladı. Bu yayında ayrıca, Güney Afrika’daki apartheid ile bağlantılı bir mimari fenomeni inceleyen bir multimedya proje, Mexico City’deki koronavirüs pandemisinin gerçek bedeli hakkında bir Washington Post haberi ve çatışma haberciliğinde verileri kullanma kılavuzu yer alıyor.


Apartheid Mimarisi

Güney Afrika’nın apartheid döneminde, elmas ve altın madenlerinde çalışan siyahi işçilerin barınması için pansiyonlar inşa edildi. Devasa simetrik yapılarıyla bu binalar, tam kontrolü sembolize etmek ve güçlendirmek için tasarlandı. Ancak pansiyonlar yıllar sonra birçok Güney Afrikalı için ev ve çalışma yerleri olmaya devam ediyor. Güney Afrika’daki Daily Maverick’te yayınlanan veri odaklı proje, bu mimari fenomeni ve Güney Afrika tarihindeki yerini inceliyor.

Harita Makoko

Afrika’nın en sıra dışı şehir içi gecekondu mahallelerinden biri olan Makoko’da 300.000’den fazla insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak Nijerya’nın Lagos kentindeki yerleşimi yıllarca çoğu haritada bulmak kolay olmuyordu ve neredeyse boş bir alan olarak görünüyordu. Bu bilgi eksikliği, verilerin yetersizliği, uydu görüntüleri, saha çalışmaları detaylarıyla birlikte Pulitzer Center destekli bir proje olan Mapping Makoko’ya ilham verdi . Bir Twitter başlığında , Code For Africa projeden şimdiye kadarki bazı hikayeleri paylaştı.

Gece Trenleri

Avrupa, uçaklardaki sera gazlarını kesmeye çalışıyor. Ancak uluslararası seyahatin bu kadar yaygın olduğu bir bölgede, alternatif, çevre dostu bir ulaşım yöntemi bulmak büyük bir zorluk. Çözümün bir kısmı, hava yolculuğundan çok daha uzun süren ancak emisyonların bir kısmını oluşturan gece trenleri olabilir. Bloomberg, hangi ülkelerin en çok demiryolunu kullandığını göstermek için Eurostat verilerini analiz etti ve daha fazla sınır ötesi hat oluşturmak için uzun vadeli planı açıkladı.

Almanya’nın İklim Hedefi

Alman politikacılar, 2050 yerine 2045 yılına kadar ülkeyi karbon nötr hale getirmeyi planladıklarını açıkladılar. Geçen hafta sunulan bir öneri, emisyonların 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar %65 düşüröe çağrısında bulundu. Zeit gazetesindeki veriye dayalı bir analiz , olasılıkları inceliyor.

Aşılar Kazanıyor

Şili ve Kanada gibi ülkelerde koronavirüsün yeniden canlanması, bazı çevrelerde aşıların etkinliği konusunda endişelere neden oldu. Ancak Financial Times’ın veri muhabiri John Burn-Murdoch , artan vakalara rağmen aşılama kampanyalarının hayat kurtardığını göstermek için bu ülkelerden gelen verileri inceledi .

Görünmezliğin Maliyeti

Ulusal anketlere ve araştırmalara göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki LGBTQ kişilerin sağlık hizmetlerine erişimde engellerle karşılaşma olasılıkları daha yüksek. Ancak yerel yetkililer, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimi olmayanların verilerini nadiren toplamaları endişe yaratıyor. New York Times’ın hikayesi , eksik verilerin neden COVID-19 aşısının yaygınlaşmasıyla ilgili mevcut eşitsizlikleri derinleştirebileceğini açıklıyor.

Mülteciler ve COVID-19 Atışı

Guardian’ın aktardığı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre , dünya çapında en az 46 milyon insan ulusal COVID-19 aşılama programının dışında. Etkilenen gruplar arasında sığınmacılar, göçmenler, mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler bulunmakta. Uzmanlar, küresel nüfusun büyük bir kısmının aşılara erişim sağlamakta güçlük çekmesi durumunda bunların korunmasız ve savunmasız kalacağından ve gelecekte potansiyel olarak daha fazla virüs salgınına neden olacağından endişe ediyorlar.

Mexico City’nin COVID-19 Açığı!

Salgının başlarında, Mexico City’deki hastaneler koronavirüsten muzdarip hastalarla doluydu, ancak resmi ölüm sayısı şüpheli bir şekilde düşük görünüyordu. Washington Post ‘un yaptığı analizde pandeminin gerçek boyutuna yer veriyor.

Verilerle Çatışma Haberciliği

Veri gazeteciliği, Orta Doğu, Afrika ve diğer yerlerdeki çatışmaları ele almanın önemli bir parçası ancak etkilenen bölgeler hakkında kaliteli veriler bulmak zor olabilir. DataJournalism.com , Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, muhabirlerin doğru veri setlerini belirlemelerine, kaynakları değerlendirmelerine ve istatistikleri savaş ve çatışmanın etkisine ilişkin anlamlı bir anlatıma dönüştürmelerine yardımcı olan kapsamlı bir makale yayınladı .

Yeni Veri Gazeteciliği Podcast Yayını

Veri muhabirleri, Simon Rogers ve Alberto Cairo, veriye dayalı hikaye anlatımı için yeni bir podcast yayını başlattı. Seri, alandaki en son eğilimleri ve gelişmeleri kapsıyor ve başarılı veri muhabirleriyle yapılan görüşmelere yer verilmesi planlanıyor. Anchor , Spotify ve diğer platformlarda dinleyebilirsiniz .

Peter Georgiev ,  GIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*