Gijn-ÇeviriVeri GazeteciliğiVeri Haberciliği

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Kadınların Kariyeri, D Vitamini, Görsel Hikayeler, Elektrikli Arabalar, Japonya’nın Hayalet Kasabaları!

Gijn
Peter Georgiev ve Connected Action 

COVID-19 krizinin küresel bir pandemi ilan edilmesinin birinci yıl dönümünde, dünyanın dört bir yanındaki haber medyası koronavirüsün hayatlarımızı nasıl dönüştürdüğünü yazdı. 8-14 Mart tarihleri arasında Twitter’da en popüler olan veri gazeteciliği çalışmalarını NodeXL #ddj haritasıyla sunuyoruz. Harita analiz sorunucunda The Washington Post tarafından ABD’de sağlık krizinin nasıl geliştiğinin kapsamlı bir özetini görebilirsiniz ve COVID-19’un Macaristan’ı nasıl etkilediğini anlayabilirsiniz.  Bu haftanın listesinde The Economist’in etkileşimli aracını, NPR tarafından Fukushima’daki hayalet kasabalar hakkında bir hikayeyi ve The New York Times’ın elektrikli otomobil konulu çalışmasını görebilirsiniz.

Pandeminin Bir Yılı

Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020’de COVID-19’u salgın ilan ettiğinde, resmi küresel ölüm sayısı 4.291 idi. On iki ay sonra, yalnızca ABD 525.000’den fazla insanın virüsden öldüğünü ve milyonlarca insanın hastalandığını gördü. Washington Post, Amerikalıların gözünden daha önce hiçbir şeye  benzemeyen pandemiyi interaktif bir yıllık zaman çizelgesi ile anlattı.

 

 

“She-Cession”

Çalışan kadınlar için geçtiğimiz ağır geçti.  Wall Street Journal, kadınların orantısız seviyede iş  kaybettiğini yazdı. Okullar kapalıyken, aynı zamanda  “bakıcı/bakım” sıkıntısı yaşanırken, bekar anneler çocuk bakıcısı tutmak veya çevrim içi dersler için ödeme yapmak gibi ek masraflarla karşı karşıya kaldı. Olumlu tarafı, kadın liderler sayısının arttığı yönünde oldu. Fortune 500 şirket çalışmasında şirketleri yöneten 40 kadın iş dünyasına damga vurdu. Derginin analizi aynı zamanda pandeminin kadınların geleeceğini nasıl şekillendireceğini de ortaya koyuyor.

 

Pandemik Ölüm

Salgının başlangıcında, tıp uzmanları COVID-19’un belirli insan grupları için daha ciddi bir tehdit oluşturup oluşturmadığını kesin bir şekilde belirlemeye çalışıyorlardı. Artık dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, virüsten ölme riskini daha iyi değerlendirmek için yeterli veri topladı. The Economist, ABD’de testleri  pozitif olan 425.000 kişiden alınan kayıtları kullanarak, yaşa, cinsiyete ve hastaya göre kişiyi  daha savunmasız hale getirebilecek iki veya daha fazla hastalığa sahip olmak gibi eşlik eden hastalıklara (komorbiditelere) dayalı ölümleri ve hastaneye yatma olasılıklarını tahmin eden istatistiksel bir model oluşturdu. 

 

 

D Vitamini Efsanesini Çürütmek

D vitamininin sizi COVID-19’a yakalanmaktan koruyabileceğini veya iyileşme şansınızı artırabileceğini okuduysanız, bu iddiaları destekleyen bilimsel kanıtların eksikliği konusunda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Guardian, D vitamini ile koronavirüs enfeksiyonları, iyileşme veya ölüm oranı arasında önemli bir korelasyon göstermeyen Avrupa odaklı  veri setleri  kapsayan iki önemli çalışmaya yer verdi.

 

Macaristan’ın COVID-19 Savaşı

Statista’ya göre, milyon kişi başına 1.700’den fazla koronavirüs ölümü ile Macaristan, pandeminin en çok etkilediği ilk 10 ülke arasında, Belçika ve Britanya’nın hemen arkasında yer alıyor. Budapeşte merkezli araştırma merkezi Atlatszo’nun veri ekibi, geçen yılki epidemiyolojik gelişmeleri görselleştirmek ve Macaristan’ın Avrupa’nın geri kalanı ve diğer yerlere kıyasla nasıl olduğunu göstermek için  etkileşimli platform oluşturdu.

 

 

Elektrikli Arabalar

Hem yeni başlayanlar hem de yerel üreticiler en iyi ve en uygun fiyatla elektrikli araç yapma yarışındayken, birçok otomobil tutkunu bu çevre dostu aracın daha fazla yaygınlaşacağını düşünüyordu. Ancak devrim yavaş ilerliyor; iklim değişikliği üzerinde gözle görülür bir etkisinin olması yılları alabilir. New York Times’ın grafikleri, benzinle çalışan arabaların öngörülebilir gelecekte neden yola hakim olmayı sürdüreceğini anlatıyor.

 

 

Japonya’nın Hayalet Kasabaları

On yıl önce, Japonya’da şimdiye kadar kaydedilmiş en güçlü açık deniz depremi, ülkenin kuzey kıyılarını vuran bir tsunamiyi tetikledi. Dalgalar Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’ne çarptıktan sonra, üç reaktör aşırı ısındı ve patlayarak bölgeyi harap etti. Japon hükümeti o zamandan beri kurtarma çabalarına milyarlarca dolar yatırım yaptı. NPR’nin ekibi, 1986’da Çernobil’den bu yana meydana gelen en büyük nükleer kazanın uzun vadeli sonuçlarını göstermek için dikkate değer bir görsel hikaye hazırladı.

 

 

Bir Temsiliyet Krizi

Britanya Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan verileri HuffPost UK analiz etti. Analize  göre, siyahi ve Asyalı öğretmenler Britanya’nın devlet okullarında büyük ölçüde yetersiz sayıda  temsil ediliyor. Site, Siyah ve Asyalı öğrencilerin beyaz bir öğretmene sahip olma olasılığının Siyahi veya Asyalı bir öğretmenden neredeyse üç kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Siyahi öğretmenlerin payı son on yılda yavaş yavaş artmış olsa da, bu değişim hızında ülkenin öğretmen işgücünün ülkedeki öğrencilerin mevcut çeşitliliğiyle eşleşmesi bir 40 yıl daha alabilir.

 

 

Görsel Hikayeler Anlatma

Ters piramit. Martini bardağı. Elmas. Gazeteciler, haber içeriklerinde farklı konuları tanımlamak için oldukça yaratıcı terimler oluşturuyorlar. Ancak hikayeleri yayınlamanın ve basmanın yanı sıra, bu çerçeveler genellikle etkileşimli projelerde yer alıyor.  Grafiker ve veri muhabiri Gurman Bhatia, görsel anlatıları yapılandırmaya yönelik yararlı yaklaşımları göstermek için bu yazıyı kaleme aldı. 

 

Uzun-Detaylı Habercilik

Dijital çağ, bir hikaye anlatmanın birçok yolu olduğunun altını çizdi. Dünyanın her yerinden haber odaları ve bağımsız içerik oluşturucular, benzersiz gazetecilik projeleri üretmek için belgeseller, haber bültenleri, podcast’ler ve diğer araçları kullanıyor. ABD haber sitesi Axios’tan Sara Fischer bu teknikleri kullanarak uzun hikâyeler anlatırken, uzun detaylı yapılan gazeteciliğin her zamankinden daha güçlü hale geldiğine yer veriyor.

 

 

Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*