Gijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği En İyi 10: Sosisli Sandviçler, Fidye Yazılımlar, Dünyanın En Sıcak Yerleri, Miami’de Çöken Bina, Bezos İmparatorluğu!

 Peter Georgiev and Connected Action

Dünyanın bazı bölgelerindeki aşılama oranının artması COVID-19’un yayılmasını engellemeye yardımcı oluyor ve insanların normal yaşamlarına devam etmelerinin yolunu açıyor. Ancak aşılar, koronavirüsün yeni varyantları pandemiyi uzatmakla tehdit ettiğinden yanlış bir güvenlik hissi de verebiliyor. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 28 Haziran – 4 Temmuz arasındaki NodeXL haritamız, Portekiz gazetesi Público’nun okuyucuların aşıyı minimum riskle aldıktan sonra hangi aktiviteleri yapabileceklerini görmeleri, bulmaları için bir araç oluşturdu. Ayrıca Meksika’daki orman yangınlarını inceleyen bir haber, Bloomberg’in en kötü siber saldırılarının analizi, The Pudding’in aynı cinsiyetten şarkı sözleri üzerine veriye dayalı bir yazısı ve New York’un büyük sosisli sandviç yeme yarışmasına da göz atacağız.

Adam Köpeği Isırıyor

Bir insan 10 dakikada kaç tane sosisli yiyebilir? Joey Chestnut için sayı 76’dır . Pazar günü, Amerikalı rekabetçi yiyici, New York’taki Coney Adası’ndaki Nathan’ın Ünlü Sosisli Sandviç Yeme Yarışması’nı kazanmak için kendi rekorunu kırdı. Spor kanalı ESPN tarafından televizyonda yayınlanan yarışmanın, Reuters Graphics’in görsel verilere dayalı bu projeyle anlattığı uzun ve merak uyandıran bir geçmişi var .



Portekiz’de Açılış

Portekiz’de nüfusun yarısından fazlası en az bir doz koronavirüs aşısı aldı. Ancak mevcut aşıların virüsün yeni türlerine karşı ne kadar koruduğuna dair belirsizliğin ortasında, kapalı alanlarda büyük toplantılar gibi bazı faaliyetler, plaja gitmek de dahil olmak üzere, diğerlerinden çok daha büyük bir risk teşkil ediyor. Portekiz gazetesi Público, okuyucuların aşı olmuşlarsa veya daha önce COVID-19 geçirmişlerse güvenli bir şekilde neler yapabileceklerini değerlendirmelerine yardımcı olmak için bir araç oluştururken , kademeli olarak normale dönüşün “virüsün hayatımızdan çıktığı anlamına gelmediğini” kabul etti.



Meksika Alevi

Son on yılda Meksika’da 85.000’den fazla orman yangını 4.6 milyon hektarlık bölgeyi yok etti. Veri gazetecisi Hassel Fallas’ın Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Ulusal Ormancılık Komisyonu’nun verilerine dayanarak hazırladığı bu proje , sorunun boyutunu ve ekonomik sonuçlarını gösteriyor. Fallas, insan ihmalinin yüksek maliyetinin altını çizerek, 100 yangından yalnızca birinin doğal olarak meydana geldiğini belirtiyor.

Dünyadaki En Sıcak Yerler

Kuzey yarımkürede yaz geldi ve birçok ülke Haziran ayında olağanüstü sıcak günler gördü. Al Jazeera, gezegendeki en sıcak yerlerin haritasını çıkardı. Bunlardan biri, Vancouver yakınlarındaki küçük bir kasaba olan Lytton, 49.6 derece C’yi (121 derece F ) vurarak Kanada’nın şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı. Ancak bu yıl şimdiye kadar, Dünya’daki hiçbir yer, sıcaklığın 53,2 C’ye (127,7 F) ulaştığı Kuveyt şehri Nuwaiseeb’den daha sıcak olmamıştı.

Miami’nin Bina Çöküşü, Kat Kat

Florida, Miami’de 12 katlı bir apartman kulesinin çökmesiyle ilgili soruşturma, yıkıcı kazayla ilgili yeni detayları ortaya çıkardı. New York Times , binanın her katında neler olduğuna bakan, her dairenin sakinleri ve kurbanların ve kayıpların profilleri hakkında bilgiler içeren görsel bir parça yayınladı.

Hackerlar ve Fidye Yazılımları

Siber saldırılar, fikri mülkiyeti, kredi kartı bilgilerini, Sosyal Güvenlik numaralarını ve diğer değerli bilgileri çalmak için bilgisayar ağlarına girmekle ilgiliydi. Artık değil. Bilgisayar korsanları, büyük işletmeleri, devlet kurumlarını, üniversiteleri, hastaneleri ve diğer kuruluşları hedef alarak para kazanmak için giderek daha fazla fidye yazılımı kullanıyor. Bloomberg, 2005’ten bu yana her sektördeki en kötü siber saldırılardan bazılarına ilişkin verileri analiz etti.

Jeff Bezos’un İmparatorlukları

Pazartesi günü, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, şirketin yönetim kurulu başkanı olmak ve uzay araştırmaları, hayırseverlik ve diğer projelere odaklanmak için resmi olarak şirketin CEO’luğundan istifa etti. Son 27 yılda Bezos, Amazon’u dünyanın en etkili şirketlerinden biri haline getirdi . Wall Street Journal , Amazon imparatorluğunun büyüklüğünü ve gücünü göstermek için bir dizi grafik yayınladı .

Amerikan Ağaçları

Amerika Birleşik Devletleri’nde, ağaçlarla mı yoksa betonla çevrili mi yaşayacağınızı genellikle geliriniz belirler ve  The New York Times’ın bu yazısı , ülke genelinde zengin ve fakir toplulukların yaşadığı çevre arasındaki çarpıcı farkı gösterir. Bir koruma kuruluşu olan American Forests’ın verilerine göre , zengin Amerikalılar, düşük gelirli topluluklara kıyasla neredeyse %50 daha fazla yeşilliğin tadını çıkarıyor ve makalede belirtildiği gibi, ağaçlar ısıya bağlı ölümleri önlemede kilit rol oynuyor.

“Bir kızı öptüm”

2008’de Amerikalı şarkıcı Katy Perry’nin “I Kissed a Girl” uluslararası bir hit oldu ve listelerin zirvesine yükseldi. Birçok dinleyici için, bir kadının başka bir kadınla birlikte olduğu hakkında açıkça şarkı söylediğini ilk kez duyuyorlardı. O zamandan beri, aynı cinsiyetten sözlere sahip birçok popüler şarkı var. Puding, bu renkli ve müzikal veriye dayalı denemede onlara daha yakından baktı.

Veri Okuma

Verileri raporlamak için önce onu anlamanız gerekir. Küresel pandeminin uluslararası kapsamı, veri gazeteciliğini başka bir düzeye yükseltmiş olsa da, sayıları okumanın ustalaşması zor bir beceri olabileceğini de gösterdi. Bu yazıda, Poynter’in Al Tompkins’i aşılar, işsizlik ve iklim değişikliği hakkındaki haberleri inceliyor ve verilerle çalışan gazetecilere bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier’e tekrar teşekkürler . İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Listesinin çevirisi sürüyor. İngilizcesini buradan okuyabilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*