Data JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği: Gijn Koleksiyonu Başlarken – Kitaplar

Gijn

Veri gazeteciliği sürekli gelişen bir alan. GIJN’nin kaynak sayfaları yeni içerikleri düzenli olarak güncellemeyi sürdürüyor.

Kitaplar: Veri + GazetecilikMike Reilley ve Samantha Sunnetarafından yazılan A Story-Driven Approach to Learning Data Reporting (2023).

Hamburg’daki GIJC19 konferansında katılımcıların  sunumu duydular: AI’dan Sensör Haberciliğine En Son Veri Gazeteciliği Trendleri, Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Sarah Cohen; Brant Houston, Illinois Üniversitesi ve Jennifer LaFleur, Amerikan Üniversitesi.

Ayrıca GIJC19’da, Columbia Üniversitesi gazetecilik profesörü Giannina Segnini 2019 ödül kazanan veri gazeteciliğini ve bunu nasıl yaptıklarını tartıştı: Ölüler, Sağlık ve Suç Yılı.

Veri gazeteciliği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, dünyanın dört bir yanından önde gelen veri gazetecilerinin hazırladığı bu kitaplara bir göz atın, bunların birçoğu ücretsiz ve çevrim içi.


Veri Gazeteciliği için En İyi Uygulamalar (2017 sonrası)
, Medya Geliştirme Yatırım Fonu için Kuang Keng Kuek Ser tarafından veri gazeteciliğini kullanmaya başlayan haber merkezleri için kaynaklar ve ipuçları ile dolu bir kitap hazırladı. (Ücretsiz PDF)

ABD merkezli gazeteci Jonathan Stray tarafından yazılan Curious Journalist’s Guide to Data Journalism (2016), veriler hakkında nasıl düşünülmesi gerektiğine dair mükemmel bir genel bakış sunuyor: “Bu, ‘verilerin nasıl kullanılacağı’ değil, ‘verilerin nasıl çalıştığı’.” mesajı veriyor.

Gazeteciler için Veri: Bilgisayar Destekli Habercilik için Pratik Bir Kılavuz, (5. Baskı, 2018), ABD merkezli gazetecilik profesörü Brant Houston. Temel veri analizinin nasıl yapılacağına dair adım adım tavsiyeler  içerir ve pratik veri setlerine yer veriliyor.  (Ücretli)


Veri Gazeteciliği El Kitabı 2 (2019)
, İlk Veri Gazeteciliği El Kitabı‘ndan (2012) revize edilip,  genişletilmiştir. Her ikisi de veri gazeteciliğine yardımcı olacak genel bakış sağlıyor. Avrupalı ​​veri gazetecilerinin katkılarıyla Public Data Lab‘den Jonathan Gray ve Liliana Bounegru tarafından düzenlenmiştir. (Arapça (PDF), Azerice, Çince, İngilizce (PDF), Fransızca, Yunanca, Japonca, Rusça, Türkçeİspanyolca ve Ukraynaca mevcuttur.)


The Data Journalist (2017)
Kanadalı gazeteci Fred Vallance-Jones ve David McKie tarafından yazılan kitap  veri gazeteciliğine iyi bir giriş sağlıyor. Çevrim içi tavsiyeler içeriyor. (Ücretli)

Sigma Veri Gazeteciliği Ödülleri (yıllık) Fikir edinmek ve dünyanın her yerinden gazetecilerin işlerini nasıl yaptıklarını öğrenmek için kazananlara ve kısa listeye kalanlara gözatabilirsiniz.

Veri Okuryazarlığı Kılavuzu: ABD merkezli veri gazeteciliği profesörü David Herzog’un hazırladığı kılavuz (2015), yeni başlayanlar için verilerin nasıl elde edileceği, değerlendirileceği, temizleneceği, analiz edileceği ve görselleştirileceği dahil olmak üzere verilerle çalışma konusunda adım adım öneriler sağlıyor. ” (Ücretli)

Gerçekler Kutsaldır: eski Guardian editörü ve  gazeteci Simon Rogers, The Guardian’ın Veri Blogu’ndaki en etkileyici örneklerden bazılarını anlatıyor. La Nacion’dan kitapla ilgili İspanyolca bir bölümü.

Veri Gazeteciliğine Başlarken(2016): Arnavutluk’taki Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın editörü Lawrence Marzouk ve araştırmacı gazeteci Crina Boros tarafından 2018’de yayınlanan bir kılavuz. Gazetecilere, çağdaş araştırmacı gazetecilik için gerekli olan veriye dayalı habercilik  tekniklerini anlatmayı  amaçlamaktadır. İlk bölümler Arnavutlu gazeteciler için veri toplamaya odaklanıyor, ancak diğerleri yeni başlayanlar için iyi ipuçları sunuyor.

İngiltere merkezli gazeteci Claire Miller tarafından yazılan Veri Gazeteciliğine Başlarken (2016) veri bulma, verileri temizleme ve verilerdeki hikayeleri bulma dahil olmak üzere veri gazeteciliğine başlamak için yararlı ipuçları içeriyor. (Ücretli)

İstatistikle Nasıl Yalan  Söylenir (1954) Darrel Huff, sayılarla nasıl yalan söylenir bu alanda önemli bir klasiktir. 1954’te yayınlanan kitap  bugün hala dersler için önemli bir kaynaktır. (Ücretli)

Temple Üniversitesi’nden John Allen Paulos, sayıların hem toplumda hem de haberlerde kullanımı hakkında birkaç kitap ve köşe yazmıştır. (Ücretli)

Ibero-American Data Journalism Manual, Latin Amerika, İspanya ve Portekiz’deki düzinelerce gazeteci, programcı ve iletişim medyası ve organizasyonu tasarımcıları tarafından gönüllü olarak yazılan ücretsiz ve açık bir projedir.

Haber Odasında Sayılar (2014), Araştırmacı Gazeteciler ve Editörlerin sayıları yazmak ve kullanmak için hazırladıkları faydalı bir el kitabı.  ABD merkezli gazeteci Sarah Cohen tarafından yazılan kılavuz herkes için önerilir. (Ücretli)

Precision Journalism: a Reporter’s Introduction to Social Science Methods (2002) Bu, veri gazetecileri için mnemli bir kaynak. Haberde veri ve sosyal bilim tekniklerinin kullanılmasının yöntemlerini bilen öncü Philip Meyer tarafından yazılmıştır. ABD merkezli Investigative Reporters and Editors veri gazeteciliği ödülü onun adına verilmiştir. (Ücretli)

Kaynak: https://gijn.org/getting-started-books/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*