Data Journalism Awards 2015Görselleştirme

Veri Gazeteciliği: Haberciliğin “Yeni Normali”

Haber merkezleri uzmanlaşmış bir veri ekibi oluşturmak yerine, veri gazetecileri belli alanda uzmanlaşarak, haber merkezinin tamamına entegre olamaz mı? 

18759353288_c3d53d7575_z
Knight Foundation’nın Gazetecilik Bölümü Başkanı Shazna Nessa -Fotoğraf: https://twitter.com/GENinnovate/status/611827782352400384

Barselona| 19 Haziran 2015 | TSİ :16:20


 

“Geçmişte tek ekiple yapılan İnternet haberciliği üretimlerini hatırlıyor musunuz?”

Global Editor Network’de dün soruları yanıtlayan Knight Foundation’nın Gazetecilik Bölümü Başkanı Shazna Nessa, ” Yeni olarak görülen her şey zaman içinde ” yeni normaller” olacak ve haber merkezlerine entegre olacak.

“Sanırım bu veri için de geçerli, birinin spor departmanında veri gazeteciliği yeteneğine sahip olması , ya da bir başkasının  bu yetenekle video departmanın da olması aslında iyi fikir. Ancak sanırım burada mesele zaman.”

Knight Foundation’a katılmadan önce Shazna Nessa;  Associated Press‘de yardımcı yönetmen editör olarak veri  ve dinamik projeler üzerine çalışıyordu.

Nessa, gazetecilerin “veri departmanına gidip sürekli soru sorma kültürünün” bitmesini hayal ettiğini belirtiyor. Ancak Al Jazeera İngilizce’den Veri Gazetecisi Mohammed Haddad bunun da aslında çok önemli olmadığını burada en önemli konunun veri ekibinin ” mimar” gibi olabilmesi ve editörün hikayeyi şekillendirmesi.

“Çoğu zaman gazeteci haber fikriyle geliyor ancak size doğrudan  fikrini destekleyen görsel için “bu bir harita olmalı” diyebiliyor. ”

Yani demek istediğim gazeteci çoktan veri ekibinin; kendi haberi için harita yapmasına karar vermiş durumda oluyor. 

“Yıllar önce bir harita yapmak yeterli olabiliyordu ve veri gazeteciliği  formları içinde baktığınızda  sadece bir harita yapmanız artık yeterli değil.”

“Yani buradaki veri ekibinin/”mimarların” görevi hikayeyi daha etkin ve daha iyi nasıl bir yolla görselleştiririm sorusuna iyi bir yanıt verebilmesi. ”

“Tipik bir veri gazeteciliği ekibi yazılımcı, tasarımcı, editör ve yapımcıdan oluşur ve  tüm bu ekipte herkesin hedefi teknikleri ve araçları kullanarak ‘ hikayenin çıkarına hizmet etmek’ olmalı.”

“Veri Görselleştirmenin en önemli yönü “görselleştirmenin açık olması”‘nı sağlamanız.”

“Bir diğer önemli detay ise görselinizin diğer araçlar için uygunluğundan emin olmak. ” diyor Haddad.

18759323090_a46feb1983_z
Gen Zirvesi -Fotoğraf: https://www.flickr.com/photos/78227611@N06/18759323090/in/album-72157652441864193/

 

Veri Gazeteciliği Ekibi yapısından bahsetmişken Amerika Al Jazeera Kanalı  dün “Genel Mükemmeller” başlığı altında verilen  veri gazeteciliği ödülüne hak kazandı.

Aynı ödül başlığı altında Lam Vo ve  Rhyne Piggott: “In between in California” ,  Jayati Vora’dan “Jim Crows Returns” da Veri Gazeteciliği Ödülüne hak kazandı.

(Kaynak/ Haber: Dağ Medya,journalism.co.uk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*