Açık DevletAçık VeriAraçDataData JournalismDoğrulamaEğitimGörselleştirmeHaritalamaUygulamaVeriVeri BilimiVeri GazeteciliğiVeri HaberciliğiVeri Kazıma

Veri Gazeteciliği İle Türkiye’yi Görselleştir II. Çalıştayı Yapıldı

Freedom House bünyesinde ‘Veri Gazeteciliğiyle Türkiye Görselleştir 2. Çalıştayı’, İsveç Araştırma Enstitüsü’nde bugün gerçekleştirildi

Freedom House iştiraki ile 16 Nisan’dan itibaren düzenlenen çalıştaylar üç hafta sonu boyunca verilecek eğitimler sayesinde, katılımcıların veri haberciliği süreçlerini: veri toplama, kazıma ve görselleştirmeyi kolaylaştıran yeni yöntem ve araçları kullanarak uzun ömürlü ve sistematik çalışmalara imza atması amaçlanıyor

Veri eğitmeni Pınar Dağ koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Veri Gazeteciliğiyle Türkiye’yi görselleştir 2. çalıştayı 11 kişinin katılımı ile 5 bölümden oluştu.

İlk çalıştayda açık veriyi ve açık veri kaynaklarını anlatan Dağ, ikinci çalıştayda açık veri ile güçlü bir bağı bulunan veri haberciliği teriminden bahsetti. Veri odaklı gazeteciliği’ni modern gazetecilik, araştırma gazeteciliğinin dijital çağla uyumu ve basit anlamıyla veri ile habercilik yapmak olarak tanımlayan Dağ, günümüzde kelime gazeteciliğinden sıfırlar ve birler gazeteciliğine geçiş yaşandığını dile getirdi.

Veri gazeteciliğinin şimdilerde popüler bir meslek haline geldiğini belirten Dağ, bunun en önemli sebepleri olarak ise artan dijital çevrim içi araç ve platformlar, açık veri paylaşımlarındaki artış, veri odaklı haberciliğine duyulan güveni gösterdi.

Ayrıca gazeteciliğin temelini oluşturan 5N+1K anlayışının, dünyanın dijitale ve veriye evrilmesinden dolayı değiştiğini vurgulayan Dağ ,  bu felsefenin yerini yavaş yavaş grafiklere, interaktif haritalara, timeline’lar yani veri analizi ve görselleştirme araçlarına bıraktığını söyledi.
Picture1Tarihte örnekleri olmasına rağmen Veri gazeteciliğinin veri sızıntıları sayesinde popülerleştiğini ve konuya veri perspektifinden bakışın ihtiyaç haline geldiğini belirten Dağ, bu sürecin Wikileaks  Lüxemburg leaks Panama Papers gibi veri sızıntılarının öneminden bahsetti.

Veri Gazeteciliği Ödülleri 

Sonrasında katılımcılara örnek teşkil etmesi için 2015 yılı Veri gazeteciliği ödüllerini kazanan veri haberciliği çalışmaları incelendi.

2016-04-16_05-53-08
2015 Aralık Ayında Kurulan Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği 2016 veri gazeteciliği sitesi kategorisinde yer alıyor.

 

Katılımcılar BBC’nin İngiltere’deki sınıf yapısını analiz eden “Great British Class Calculator”, Wales Online platformunda Clair Miller tarafından yapılan “Children in Care” ve “The Art Market For Dummies” gibi veri haberciliği çalışmalarını inceledi.

 

PDF’ten veri kazıma ve veri temizleme çalışması yapıldı

Çalıştayın ikinci bölümünde özellikle devlet kuruluşlarının ve STK’ların genelikle veri paylaşımında kullandıkları; ama veri analizi için elverişli bir olmayan pdf formatındaki dosyadan bilgi kazıma pratiği yapıldı.

Çalışmada açık kaynaklı ve ücretsiz şekilde kullanılan Tabula aracı kullanıldı. Katılımcılar Tabula‘yı kullanarak Döner Sermaye Müdürlüğünün paylaştığı “2015 Müze ve Ören Yeri İstatistikleri“, “BP Enerji Raporu” ve Freedom House‘un 2015 raporundan veri seti kazıdı.

CLv4VQyWoAA9gsq

Kazınan verilerin temizlemek ve daha kullanışlı hale getirmek için Open Refine aracı kullanıldı.

Tabula gibi açık kaynaklı bir araç olan Open Refine kullanıcılara Excel ve Google E-tablolardan daha kapsamlı ve hızlı veri temizleme ve biçimlendirme fonksiyonları sunuyor.

open-refine-funding-facet

Araç Irak Savaş Günlüklerinin analizinde Guardian tarafından da kullanılırken, veri ile çalışanlar için güvenli, kapsamlı ve ücretsiz bir alternatif sunuyor.

 

Twitter’dan veri çekme, elde edilen veriyi saniyeler içinde görselleştirme aracı: DMI-TCAT

 

Sonrasında Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Ivo Furman geliştirdiği halen açık kaynak olarak  geliştirilmeye devam eden (DMI-TCAT)’ı tanıttı.

Özellike Twitter’dan veri çekme, elde edilen veriyi saniyeler içinde görselleştirme ve veriyi bir çok makine okunabilir formatta indirme imkanları sunduğunu söyledi.

Aynı zamanda araç hashtag, kullanıcı analizi sunuyor. Anahtar kelimelere göre seçilmiş tweetleri farklı biçimlerde görselleştiriyor ve tek bir dosya içinde depolayabiliyor.

Araca github sayfasından ulaşabilirisiniz: https://github.com/digitalmethodsinitiative/dmi-tcat

Screen Shot 2016-04-17 at 22.50.33

 

Haritalandırma Çalışması

Çalıştayın son bölümünde ise Google’ın kendi haber laboratuvarında kullandığı ücretsiz araçlarından Haritalar ve Füzyon Haritaları araçları kullanılarak görselleştirme çalışması yapıldı.

Örnek görselleştirme:

Çalıştayın ıı ve ıv. bölümleri 14 -15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Çalıştayın ilk bölümü haberi için tıklayınız
Ç
alıştayın ı. ve ıı.bölüm program içerikleri için tıklayınız 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*