Açık DevletAçık VeriDataData JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği ile Türkiye’yi Görselleştir II. Çalıştayı|’Veri görselleştirmelerdeki renk seçimi, seçilen araç kadar önemli’

Freedom House tarafından düzenlenen Veri Gazeteciliği ile Türkiye’yi görselleştir çalıştayının ikincisi düzenlendi. İsveç Enstitüsü’nde  düzenlenen çalıştayda Pınar Dağ veri görselleştirme, Emrah Cengiz bilgi grafikleri/infografikler, Mert Nuhoğlu R ile veri analizi konularına yer verdi. Katılımcılara ilk çalıştayda Açık Veri ve Veri Gazeteciliği pratiklerine yönelik çalışmalar yaptırılırken, 2. çalıştayda Veri Görselleştirmeye ağırlık verildi. 

 

Veri görselleştirmenin tarihi 19.yy dayanıyor

Çalıştayın ilk bölümünde Pınar Dağ veri görselleştirme üzerine sunum yaptı. Veri görselleştirme pratiklerinin 19 yy başladığını dile getiren pınar dağ hemşire ve istatik uzmanı flörence nigtengale 1843 Rus savaşında orduda ölen askerlerin olum nedenleri üzerine yaptığı grafiğin ilk veri görselleştirme pratiklerinden biri olduğunu söyledi.


Sunumunda karmaşık görselleştirmelerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Pınar Dağ, veri görselleştirmelerdeki renk seçiminin seçilen araç kadar önemli olduğunu belirtti.

Her ne kadar infografiğin veri görselleştirme olarak kabul edilse de infografik ve veri sanatı (data art) kavramlarının amaç ve biçim yönünden veri görselleştirmeden ayrıldığı dile getirildi.

20160514_105243

 

Sunum sonrasında 2015 global veri gazeteciliği ödülleri finalistlerinin çalışmaları incelendi. Özellikle AJ+’sın “Meet Tomas Drake” çalışması beğenilen veri görselleştirmeleri arasındaydı.

İnfografik hikaye anlatır

Çalıştayın ikinci bölümünde infografik.com kurucularından ve içerik editörlerinden Emrah Cengiz çalıştaya konuk oldu.

20160514_115008

İnfografigin bilgi ve grafik tasarımın bileşimi olarak tanımlayan Cengiz, her infografiğin bir hikaye anlattığını dile getirdi. Özellikle zıtlık, tekrar, yakınlık, kriterlerine göre infografiklerin üretildiğini belirten Cengiz, infografiklerin:

– Hikaye Anlatımı
– Akış diyagramları
– Nasıl Yapılır Grafikleri
– Timeline – Kronoloji
– Karşılaştırma
– Demografik

gibi çeşitleri olduğunu, verilmek istenen mesaja ve verinin yapısına göre infografik tasarımlarının değişebileceğini söyledi. Emrah Cengiz’le beraber katılımcılar Piktochart aracını kullanarak 2015 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerini kullanarak infografik çalışması yaptı.

 Data Wrapper, Gapminder ve Google Grafiklerle Temel Grafik Oluşturma Pratiği

Çalıştayın üçüncü kısmında veri görselleştirme pratiklerinin infografikten farkını görmek adına Data Wrapper, Google grafikler ve Gapminder üzerinden pratikler yapıldı. Ücretsiz bir araç olan Google grafiklerle interaktif çalışmalar yapılırken ve araç; çizgi, çubuk pasta, sütun grafikler ve harita gibi birçok veri görselleştirme şablonunu destekliyor. Özellikle iki değişken arasındaki ilişkiyi ve değişimi yıllara göre görselleştiren Gapminder aracı da katılımcılar tarafından beğenildi

 

Yediğim Şeyin İçinde Ne var

“Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” sloganıyla oluşturulan tüketilen gıda ürünlerinin içerikleri ve kalori miktarlarının yer aldığı Open Food Facts ve kişisel bakım ürünlerinin analiz edildiği Open Beauty Facts açık veri tabanlarına katılımcılar tarafından katkı yapıldı.

Kullanıcılar tarafından oluşturulan bu iki veri tabanı ürünlerin içeriğini, nerede üretildiğini, karbon ayak izini, besin değerini ölçüyor, daha iyi gıda seçenekleri sunmayı ve insanları bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Açık Gıda Gerçekleri veri tabanında  140 ülkeden 43 bin ürünün bilgileri bulunurken, Open Beauty Facts veri tabanında henüz 14 ülke 1488 kişisel bakım ürünü yer alıyor. Katılımcılar bu iki veri tabanın da tükettikleri ve kullandıkları ürünlerin bilgilerini paylaştı.

“R İstatistik Analiz Aracı Tanıtıldı”

Özellikle seçim ve anket verilerinin analiz edildiği, R istatistik aracı tanıtıldı. Bakü’den video konferans yöntemiyle bağlanan veri analisti Mert Nuhoğlu R aracını tanıttı.

20160514_162032

R’ında Excel gibi veri analizinde kullanıldığını belirten Mert Nuhoğlu, Excel komutları, sütunler, satırları ve işlevleri yerine R’ın kodlar aracılığıyla çalıştığını söyledi.

R üzerinden R’ın ara yüzünü ve çalışma şeklini uygulamalı olarak anlatan Nuhoğlu yeni başlayanlar için açık kaynak bir araç olan R Studio’yu önerdi. Ayrıca Datacamp platformunda R üzerine öğretici pratikler bulunduğunu, Swirl ile de kullanıcıların R’ı interaktif bir şekilde öğrenebileceklerini belirtti.

İkinci çalıştayın ilk günün sonunda ise Knight Lab’ın açık kaynak ve ücretsiz Timeline aracı kullanıldı. İçinde tarih, başlık, metin, medya gibi başlıklar barındıran Google E-tablolar şablonu ile oluşturulan Timeline aracı, video, grafik, resim gibi bir çok multimedya içeriği destekliyor.

Çalıştayın Program Akışı:

https://docs.google.com/document/d/1pocKKRwYgoQIAlIyC9kGHoiSPPQAwqYKrBtqLE5blHw/edit?usp=sharing

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*