Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: 11 Eylül’ü Hatırlamak, TikTok Seks ve Uyuşturucu, Küresel Orman Yangınları, Yerli Okullar

Peter Georgiev and Connected Action 

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Geçen hafta ABD, neredeyse 3.000 kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül terör saldırılarının 20. yılını kutladı. NodeXL haritalamasını kullanarak 6 Eylül’den 13 Eylül’e kadar Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini takip ederek, South China Morning Post tarafından ABD’deki Amerikan topraklarındaki en ölümcül terörist saldırının küresel etkisini açıklayan görsel bir projeye yer veriyoruz. Bu sayımızda ayrıca Kanada’daki yatılı okulların tarihine ilişkin bir Guardian araştırması, iStories’in Rus gıda yoksulluğu üzerine bir makalesi ve Le Monde’un dünya çapındaki orman yangınlarının yakın tarihini araştıran bir video projesine de yer veriyoruz.

11 Eylül sonrası

2001’deki El Kaide uçak kaçırma olaylarından yirmi yıl sonra, South China Morning Post , 11 Eylül’de ve terör saldırılarının ardından olanlara dair görsel bir zaman çizelgesi yayınladı. Trajedi Batı’yı “teröre karşı savaşa” sürükledi, ancak El Kaide’nin karargahının bulunduğu Afganistan’daki müteakip savaş on binlerce can aldı. SCMP ayrıca Taliban, İslam Devleti grubu ve diğer grupların drone saldırıları ve terörist saldırılarına ilişkin verileri görselleştirdi.

Kanada’nın Yerleşik Okulları

Bu yılın başlarında Kanada’nın Saskatchewan ve British Columbia eyaletlerindeki eski yatılı okulların yerlerinde yüzlerce işaretsiz mezar keşfedildi Yerli çocuklara ait olan cesetler, ülkenin yerli halklarının kültür ve dillerini yok etme programı kapsamında okullara gönderildi. Guardian, yatılı okullar, Yerli arazi iddiaları ve tarihi anlaşmalar hakkındaki verileri analiz ederek, bu konunun daha derinlerine inmek ve Kanada tarihinin utanç verici bir bölümüne ışık tutmak için etkileşimli bir harita oluşturdu.

Seçim vaatleri

Gelir vergisiyle ilgili taahhütler genellikle seçim kampanyalarını etkiler. Seçmenlerin Pazar günü sandık başına gittiği Almanya’da, Alman federal meclisi Bundestag için yarışan partilerin önemli ölçüde farklı vergi planları var. Alman gazetesi Zeit, her bir vergi taahhüdünün nüfusu ve devlet hazinesini nasıl etkileyeceğini incelemek için Münih merkezli Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün verilerini kullanarak buna yanıt aradı. Verileri okuyucuların farklı vergi tekliflerinin onları nasıl etkileyebileceğini öğrenmeleri için etkileşimli bir hesap makinesi oluşturarak sundular.

TikTok: ‘Küçüklere Seks ve Uyuşturucu İçeriği Sunmak’

The Wall Street Journal tarafından yapılan bir araştırma, TikTok’un genç kullanıcılara uyuşturucu, pornografi ve diğer yetişkinlere uygun içerikle ilgili videolar gösterdiğini ortaya koydu. Journal, platformun algoritmasının nasıl çalıştığını keşfetmek için 31 otomatik hesap oluşturdu. Gazetenin analizine göre TikTok, 13 yaşındaki bir kullanıcıya ait olarak kayıtlı bir bot hesaba uyuşturucu kullanımıyla ilgili 569 video ve uyuşturucu ürünlerinin tanıtım videolarını sundu.

Rusya’da Yoksulluk

Rusya’daki resmi yoksulluk seviyesi UNICEF’in gıda güvenliğine erişim modeline göre düşük . Ancak birçok Rus, yiyecek, giyecek ve ilaç harcamalarını kısmak zorunda kalıyor. iStories, bu çelişkiyi incelemek ve gerçekte kaç Rus’un yoksulluk sınırının altında yaşadığını incelemek için çeşitli kaynaklardan gelen ekonomik verileri analiz etti. 

Hastaları İlaçlamak

ABD’de yeterli sayıda personele sahip olmayan bakım evleri, daha fazla çalışanı işe almak yerine hastaları tedavi etmek için genellikle antipsikotik ilaçlar kullanır. Bu güçlü yatıştırıcılar, sakinleştiriciler, özellikle de demansı olan yaşlı insanlar için tehlikeli. Evlerin kamu yetkililerine kaç hastanın bu tür ilaçları aldığını açıklamaları gerekiyor ancak bir New York Times araştırması , federal hükümetin ve endüstrinin “hassas sakinler üzerindeki gerçek antipsikotik ilaç kullanım oranını gizlediğini” buldu.

Poliste Çeşitlilik

Eastern Eye gazetesinin Britanya İçişleri Bakanlığı’dan edindiği verilerle yaptığı araştırmaya göre, Britanya ve Galler’deki tek tip polis gücünün olması hizmet verilen toplumun çeşitliliğini yansıtmıyor . Ülke çapındaki polis güçleri, azınlık gruplarından daha fazla memur almadıkları için eleştirildi bu nedenle Eastern Eye, çeşitlilik eksikliğinin en önemli olduğu alanları göstermek için birkaç çizelge ve bir harita yayınladı.

Orman Yangınları

2021’de ölümcül yangınlar Akdeniz’i, Avustralya’yı, ABD’yi ve Sibirya’yı kasıp kavurdu, tüm ormanları yok etti ve can aldı. Ancak Le Monde, dünya genelindeki toplam yangın sayısının 15 yıldır artmadığını ve yanan alanların miktarının azalma eğiliminde olduğunu bildiriyor. Argümanını desteklemek için Le Monde, uydu verilerini ve görüntülerini analiz etti ve derinlemesine bir video araştırma yaptı.

İklim Politikaları

İklim krizi seçimlere girecek olan Alman politikacılar ve seçmenler için önemli bir sorun. Çevresel taahhütler, bazen pandemi ve sosyal eşitsizlikleri bile gölgede bırakarak büyük partilerin manifestolarında yer aldı. Bir Alman gazetesi olan Tagesspiegel, partilerin iklim değişikliği konusundaki söylemlerini analiz ederek , programlarında “iklim” kelimesinin ne sıklıkta geçtiğini araştırırken aynı zamanda yenilenebilir enerjiye geçiş için farklı teklifleri de inceliyor.

Hava Kirliliği

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl milyonlarca ölüm hava kirliliğinden kaynaklanmakta. Konut kirliliği, ulaşım, rüzgardan savrulan toz ve tarım dahil olmak üzere hava kalitesinin kötüleşmesine çeşitli faktörler katkıda bulunuyor. BM Çevre Programı , farklı kıtalardaki sorunun ölçeğini karşılaştırmak ve hangi hükümetlerin hava kalitesini iyileştirmeye yönelik politikalar geliştirmede en başarılı olduğunu göstermek için çeşitli rapor ve çalışmalardan elde edilen verilerle bu gösterge tablosunu oluşturdu.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*