Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Bitcoin Madenciliği, Ida’nın Şiddetli Yağmurları ve Pandeminin Gerçek Ölümleri!

Peter Georgiev 

Aylarca süren ölümcül çatışmalardan sonra Afganistan’daki çatışmalar nedeniyle yarım milyondan fazla insan yerinden edildi ve şimdi Taliban’ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle yaklaşan bir insani kriz konusunda uyarılar var. 30 Ağustos – 5 Eylül tarihleri ​​arasında Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerine yer veriyoruz. Bu sayıda Al Jazeera’nın yaklaşan krizin ölçeğini gösteren bir dizi infografiğe yer veriyoruz.  Bitcoin’in enerji kullanımına ilişkin bir New York Times araştırması var, The Marshall Project tarafından ABD’deki siyahilerin ölümlerini detaylandıran bir araştırma ve The Times, James Bond’u oynayan aktörlerin değişen başarılarına yönelik bir araştırması var.

Pandeminin Gerçek Ölümleri

Neredeyse iki yıldır hükümetler, STK’lar ve haber kuruluşları dünya çapında COVID-19 nedeniyle ölümlerin sayısını takip ediyor. Resmi ölüm sayısı sadece 4.6 milyon aştı. Ancak The Economist, pandemi sırasında aşırı ölümleri hesaplamak için farklı bir model geliştirdi ve paylaştıkları rakamlar  gerçek ölü sayısının iki ila dört kat daha yüksek olabileceğini gösteriyor . Bu, pandeminin aslında 9,3 ila 18,1 milyon cana mal olmuş olabileceği anlamına gelir.

Bitcoin Madenciliği

On yıl önce, kripto para birimleri o kadar karmaşık veya enerjiye aç değildi. Bankalardan veya hükümetlerden bağımsız olarak yaratılan ve değiş tokuş edilen bir dijital para birimi olan Bitcoin için madencilik yapan insanlar birçok kullanıcının evinde bulunan nispeten basit bir bilgisayar kurulumu gerektiriyordu. Şimdi, bu madenciler pahalı, özel makinelerle dolu devasa çiftlikler inşa ediyorlar. Madencilik süreci , şaşırtıcı miktarda elektrik tüketiyor ve birçok orta ölçekli ülkeden daha tehlikeli elektronik atık üretiyor. Bu büyüme endüstrisinin ölçeğini göstermek için The New York Times, Bitcoin ile ilgili tarihsel verileri analiz etti.

Siyahilerin Ölümünde Yaşanan Uçurum!

Suç, adalet konularını çalışan The Marshall Project yaptığı analizle siyahi Amerikalıların neredeyse her yaştan beyaz Amerikalılardan daha yüksek oranda öldüğünü ortaya çıkardı. Ölüm verilerini analiz ettikten sonra her 5 Afrikalı-Amerikalı ölümden 1’inin beyazlardan daha erken gerçekleştiğini buldular. Irk eşitsizliği, bir yaşından önce ölme olasılığı beyaz bebeklerin iki katından fazla olan siyahi bebekler için de en yüksek düzeyde.



Sağanak yağışlar

Ida Kasırgası’nın tetiklediği ani sel, geçen hafta New York bölgesinde ve diğer ABD şehirlerinde kaosa neden oldu. Rekor kıran yağmur sokakları sular altında bıraktı ve arabaları sürükledi. Reuters tarafından oluşturulan haritalar, Ida’nın güneydeki Louisiana eyaletine çarptıktan sonra kuzeye nasıl yayıldığını gösteriyor. Gazete, Central Park’taki saatlik yağışları geçmişteki benzer olaylarla karşılaştırmak için hükümetin hava durumu verilerini de kullandı.


Afganistan’da İnsani Kriz

Taliban, Ağustos ayında Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmiş olsa da ülkenin kontrolünü ele geçirme mücadelesi aylardır sürüyor. Yarım milyondan fazla insanı ülke içinde yerinden ettiler ve on binlerce kişinin daha ülkeyi terk etmesine neden oldu. Al Jazeera, bir dizi infografikte Dünya Gıda Programı verilerine göre ülkede 14 milyon insanın gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu vurguluyor. Grafikler, küresel bir etkiye sahip olması muhtemel olan insani krizin boyutunu yansıtıyor.

Miami’deki Dairenin Çöküşü

24 Haziran’da Güney Florida’da bir konut çöktü 98 kişi öldü. Felaket kaza sonrası binanın tasarımı ve inşasındaki olası kusurlar hakkında birçok soruyu gündeme getirdi. The New York Times , fotogrametri adı verilen bir süreç kullanarak , orijinal tasarım çizimlerine dayanarak kulenin 3 boyutlu bir modelini oluşturdu , belgeleri inceledi ve neyin yanlış gittiğini incelemek için uzmanlarla görüştü.

Brezilya’nın Askeri Okulları

Brezilya’da askeri kolejler en iyi devlet okullarından bazıları ve devlet bütçesiyle finanse ediliyor. Ancak Metropoles haber ajansı tarafından bilgi edinme talebine dayanan bir araştırma , 4 öğrenciden sadece 1’inin bu kurumlara açık sınava girerek girdiğini tespit etti. Görünüşe göre yerlerin büyük çoğunluğu askeri personelin akrabalarına ayrılıyor. Bir uzman Metropoles’e sistemin askeri bağlantıları olanlara “saçma bir ayrıcalık” verdiğini söylüyor.

‘Ölecek Zaman Yok’

Daniel Craig bu yıl en kazançlı James Bond oyuncusu olacak mı? Defalarca ertelendikten sonra dünyaca ünlü Bond serisinin bir sonraki bölümü olan “No Time to Die” bu Eylül ayında birçok ülkede prömiyer yapacak. Craig için bu, efsanevi İngiliz gizli ajanı rolünü oynadığı son sefer olacak. Times, şimdiye kadarki tüm Bond filmi verilerini analiz etti ve dünyanın en ünlü casusunu oynayan aktörlerin başarılarını karşılaştırdı.

Maça Oynamak

Kart oyunu Spades tüm dünyada oynanır. Ancak, nesilden nesile aktarılan Afrika-Amerikalı toplumu içinde uzun bir geçmişi var. The Pudding, siyahi kültürde Spades’in merkezi rolünü keşfetmek için kendi araştırmalarına dayanan bir etnografik araştırma projesi yayınladı. Sonuç oyunun ruhuna uygun olarak tasarlanmış, veri açısından zengin dikkat çekici bir görsel deneme görüyoruz.

Komploları Araştırmak

Çevrim içi yanlış bilgilerin yükselişi pandemi sırasında büyük bir zorluk yarattı. Haber genellikle Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında yayılan sahte haberlere odaklanıyor ancak Amazon’un da benzer bir sorunu var. POLITICO , BuzzFeed News ve diğer kuruluşlar tarafından yapılan bir analiz , platformun pandemi hakkında bilimsel kanıtları sorgulayan komplo kitaplarını desteklediğini ortaya çıkardı . DataJournalism.com, Amazon’un rahatsız edici içeriğini araştırmak için muhabirler tarafından kullanılan çeşitli yaklaşımları ve verileri inceledi.




Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*