DataData Journalism

Veri Gazeteciliği İlk 10: Biyometrik Kimlikler, Veri Spagettisi, Uzaktan Çalışma, Tarihten Veri Görselleştirme Örnekleri!

Gijn
Peter Georgiev and Connected Action

Ülkeler COVID-19 aşılarını uyguladıkça ve kapanmayı azaltmanın en güvenli yollarını düşündükçe, pandeminin sona ermesi konusunda iyimser olmak için nedenler bulunuyor. Ancak restoranlara ve stadyumlara gitmek yani  geleneksel günlük aktivitelere dönmek, hala uzak bir olasılık. 1-7 Şubat arasındaki NodeXL #ddj haritamız, Voxeurop’un biyometrik kimlikler ve sağlık pasaportlarını benimsemenin tehlikelerini ele alıyor, Avrupa’nın COVID-19 konusunda bölünmesine yönelik Reuters’un bir çalışması, The New York Times tarafından sızdırılan akıllı telefon verilerinin analizi ve bir Twitter içeriğinde yer alan çeşitli dillerde arşivlenmiş veri görselleştirmeleri yer alıyor.

 

Biyometrik kimlikler ve COVID

Normale dönmek için dijital kimliklere ve sağlık pasaportlarına ihtiyacımız var mı? Bazı hükümetler ve şirketler, biyometrik kimlik kayıtlarının, zorlu seyahat ve eğlence endüstrilerini canlandırmak için en iyi şans olduğunu iddia ettiler. Ancak çevrim içi medya kuruluşu Voxeurop tarafından yapılan bir analiz, kişisel özerkliğe yönelik potansiyel tehdidin, ülkelerin – veya bölgelerin – büyük ölçekli dijital kimlik sistemlerini tercih etmeleri durumunda ortaya çıkabileceğini vurguluyor.

Batı ve Doğu Avrupa’da Covid-19 Ölümleri

Reuters’ın haberine göre covid-19 ölümleri Batı ve Doğu Avrupa ülkelerinde farklı dönemlerde yükseliyor. Özellikle Batı Avrupa’da salgının başında Mart ve Nisan aylarında İtalya, İspanya, Belçika ve İngiltere’de ölümler yoğunluk kazanırken, Doğu Avrupa ülkelerinde aynı durum 2020’nin son baharında yaşanıyor. Çalışma toplam ölümlerin yanı sıra bu ölümlerin normal şartlardaki ölümlere oranını da (excess date) gözler önüne seriyor. Her ne kadar alınan önlemlerle salgının ilk dalgası atlatılmış olsa da halen günlük ölümler Avrupa ülkeleri genelinde artıyor  Detaylar

 

 

Portekiz’in Aşılama Kampanyası

Avrupa Birliği, üye ülkelerdeki sağlık otoritelerinin yaz sonuna kadar yetişkin nüfusun en az % 70’ini COVID-19’a karşı aşılamasını istiyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için kaç ülke yolda? Portekiz gazetesi Público, ülkenin bağışıklama çabalarının başarısını değerlendirdi ve aşı uygulamalarını dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırdı.

 

Pandemiyi İzleme

Mart 2020’de, ABD merkezli Atlantic dergisinden iki gazeteci, COVID İzleme Projesi‘ni başlatmak için bir araştırmacı ile ortaklık kurdu. O zamandan beri, “ABD eyaletleri ve bölgeleri için mevcut olan en eksiksiz test verilerini” toplamak ve yayınlamak için yüzlerce katılımcı ekibe katıldı. Geçen hafta proje liderleri, girişimin bu Mayıs ayında sona ereceğini söylediler. Nedeni: ABD halk sağlığı yetkilileri nihayet federallerin bir yıl önce yapması gerekeni yapıyor ve pandeminin etkisine ilişkin kapsamlı veriler sağlıyor.

 

Veri Spagetti Dağları

Sayfa görüntülemeleri. Saklama oranları. Geri dönen ziyaretçiler. Modern medya ortamında, dijital yayınların ve yayın şirketlerinin editoryal stratejilerini bilgilendirmek için izledikleri sayısız ölçüm var. Ancak yalnızca web analizlerini toplamak başarıyı garanti etmez. Haber odaları  veri spagettilerine boğulduğunda, gazeteciler rakamlar arasında kaybolabilir. Journalism.co.uk tarafından hazırlanan bu makale, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için verilerden nasıl yararlanılacağı konusunda bazı tavsiyeler sunmakta.

 

 

Başkent İsyancılarının İzini Sürmek

Siyasi bir mitingin ABD Kongre Binası’na şiddetli bir saldırıya dönüşmesinden bir aydan fazla bir süre sonra, gazeteciler hala Washington DC’deki binaya saldıran protestocuların eylemlerini araştırıyor. Bu hikaye için The New York Times, bazı isyancıları tespit etmek ve hareketlerinin hızlandırılmış bir animasyonunu oluşturmak için sızdırılan akıllı telefon konum verilerini analiz etti. Bu, “Matrix”  bir şeyi anımsatıyor.

 

 

Chicago’da Çığ!

Salgının ekonomik etkisi, birçok ABD kiracısını evlerini kaybetmenin eşiğine getirdi. Chicago’da uzmanlar, işsiz ev sahipleriyle anlaşmaya varamadıkları için “çığ düşmesinden” endişe duyuyorlar. City Bureau’dan muhabirler bu durumdan etkilenen 7 kişiyle röportaj yaptı.

 

Teknoloji Destekli Araştırmalar

Guardian gazetesi, Birleşik Krallık hükümetinin pandemiye verdiği tepkiyi incelemek için gazetecilerle nasıl çalıştığını  detaylı olarak açıklıyor. Böylesi bir çalışma şekli kurumların hesap sorabilmesi için teknolojinin editör masasını nasıl güçlendirdiğini gösteriyor.

 

Uzaktan çalışma

Evden çalışmak, çeşitli sektörlerde standart bir uygulama haline geldi. Ve pek çok kişi yakın zamanda Zoom’u bırakıp ofise geri dönmeyi beklemiyor. Peki bu değişiklik uzun vadede ne anlama geliyor? Akademisyenler ve araştırmacılar tarafından yazılan hikayeleri yayınlayan The Conversation, uzaktan çalışmanın Birleşik Krallık’taki işletmeleri, işe gidip gelme alışkanlıklarını ve sosyal yaşamın diğer yönlerini nasıl etkilediğini gösteren beş tablo oluşturdu.

 

Dünya Çapında Veri Görselleştirme İncelemeleri

Veri görselleştirme arşivlerine bakıldığında, İngilizce olmayan çizelge ve grafikleri bulmak zor olabilir. Ancak bu Twitter başlığında, 19. yüzyıla kadar uzanan örneklerle birlikte dünyanın dört bir yanından çok sayıda büyüleyici veri görselleştirme çalışması var. Koleksiyon, Çin, Almanya, Yunanistan ve diğer birçok ülkeden eski haritaları içeriyor.


Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*