Data JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Büyük Teknolojinin Yükselişi, Hindistan’ın Kötü Aşı Verileri, Veri Gazetecilerinin Neden Korumalara İhtiyacı Var?

Veri Gazeteciliği İlk 10: Büyük Teknolojinin Yükselişi, Hindistan’ın Kötü Aşı Verileri, Veri Gazetecilerinin Neden Korumalara İhtiyacı Var?

Gijn
Peter Georgiev ve Bağlantılı Eylem

Dünyanın en etkili teknoloji şirketlerinden dördü, ABD’nin Batı Kıyısında!  Amazon, Apple, Facebook ve Google’ın günlük yaşamlarımız üzerinde muazzam bir etkisi var.  Ama Big Tech nasıl bu kadar büyüdü? NodeXL #ddj eşlememizHer hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 19 Nisan – 25 Nisan tarihleri ​​arasını inceledi. The Washington Post’ta geçtiğimiz on yılda yüzlerce küçük şirketi satın alarak bu devlerin başarısına yer veriyor. Bu sayıda ayrıca IndiaSpend’in Hindistan hükümetinden gelen hatalı aşı verileriyle ilgili araştırma, Reuters tarafından hazırlanan dünyanın en iyi 1000 iklim bilimcisinin bir listesi ve Avrupa’nın büyüyen demiryolu ağına bir bakış yer alıyor.

Hindistan’ın Şüpheli Aşı Verileri

Hindistan, salgının başlamasından bu yana en yoğun COVID-19 krizlerinden birini yaşıyor. Ülke, aşıların şimdiye kadar 200.000 binden fazla insanın hayatına mal olan virüsün yayılmasını engellemeye yardımcı olacağını umuyor. Ancak  IndiaSpend , hükümetin ülkede kullanılan iki aşının etkinliği hakkındaki iddiaların eksik ve hatalı verilere dayandığını ortaya çıkardı.

Görülmemiş İntihar Dalgası

Karantinada yaşam herkes için zor ama özellikle anksiyete ve depresyon belirtileri olan kişiler için daha zor. Geçen bahar, ABD’li uzmanlar, intihar yardım hatlarına ve acil servis psikiyatri bölümlerine yapılan aramaların artması nedeniyle, salgının özellikle gençler arasında bir intihar dalgasına yol açabileceği konusunda uyardılar. Ancak The Atlantic’e göre , karantinanın akıl sağlığı krizine neden olduğu fikri, toplanan verilerle desteklenmiyor.

Büyük Teknoloji Nasıl Bu Kadar Büyük Oldu?

Akıllı telefonlardan ve bilgisayarlardan çeşitli dijital hizmetlere kadar, Amerika’nın ileri teknoloji firmaları, küresel tüketicileri çekmek ve hayatımızın her alanına nüfuz etmek için çeşitli ürünleri kullandılar. Amazon, Apple, Facebook ve Google kendi liglerinde rekabet ederken daha da büyüdüler. Washington Post, yüzlerce satış işleminin; teknoloji endüstrisinin devlerini nasıl dönüştürdüğünü göstermek için çok sayıda veri setini ve çalışmayı inceledi .

Yaban Hayatı Kaçakçıları ve COVID-19

Kaplanlar, fildişi, gergedan boynuzları ve kaplumbağalar. Bunlar, küresel kaçakçılık ağlarında önemli bir varış noktası ve geçiş noktası olan Vietnam’da en çok ticareti yapılan dört vahşi yaşam ürünü. Environmental Reporting Collective ve Vietnam merkezli Center for Media and Development Initiatives tarafından bir yıl süren bir araştırma , bu dört pazarın her birinden 10 yıllık verileri inceledi ve pandeminin etkilerine rağmen yasadışı vahşi yaşam ticaretinin devam ettiğini ortaya koydu.

Sıcak Liste

İklim değişikliği konusunda bir uzmana mı ihtiyacınız var? Reuters’ın veri muhabiri Maurice Tamman , dünyanın en iyi 1000 iklim akademisyeninin bir listesini derledi ve onları sıralamak için bir sistem yarattı. Tamman, her bilim insanının iklim değişikliği makaleleri için ortalama bir alıntı oranını hesaplamak ve bu alandaki en etkili uzmanları belirlemek için, Britanya merkezli teknoloji şirketi Digital Science’ın akademik araştırma portalı Dimensions’tan alınan verileri kullandı.

Avrupa Demiryolu

Yolcuların düzinelerce ulusu ve kültürü keşfetmesine olanak tanıyan bir ağa sahip olan Avrupa, trenle seyahat edilebilecek en iyi bölgelerden biridir. Avrupa Birliği, kıtadaki büyük şehirler arasındaki direkt demiryolu bağlantılarının sayısını artırmak için çalışıyor. İtalyan düşünce kuruluşu Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa tarafından yapılan bir analiz, hangi şehirlerin en iyi sınır ötesi tren yolculuğu ile birbirine bağlandığını vurguladı ve Avrupa tek demiryolu pazarının geleceğine baktı.

Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması

ABD Başkanı Joe Biden, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinin yarısına indirmeyi taahhüt etti. Bunu başarmak için yenilenebilir enerji ve elektrik taşımacılığına odaklanma ve kömürle çalışan elektrik santrallerini ortadan kaldırma gibi bir dizi politika sıraladı. Bu önlemlerin hiçbiri tek başına hedefe ulaşmak için yeterli değil.  The Wall Street Journal, okuyucuları 11 farklı karbon azaltma eylemi arasından seçim yaparak kendi yaklaşımlarını seçmelerine olanak tanıyan bir araç geliştirdi .

Eğitim Verileriyle İlgili Sorun

Hangi okula başvuracağınızı seçmek genellikle kabul edilme şansınızın ne kadar olduğuna bağlıdır. Ancak resmi veriler, bir okulun seçiciliği hakkında yanlış izlenim de verebilir. Columbia Journalism Review’de yayınlanan bir analiz, The New York Times ve diğer haber kaynaklarının yıllarca, belirli kurumlara girmenin ne kadar zor olduğunu abartan sorunlu verileri kullandığını iddia ediyor.

Akademisyenler, Gazeteciler ve Veriler

Haber kaynakları karmaşık anlatıları açıklamak için sayıları giderek daha fazla kullandığından, salgın sırasında veriye dayalı hikaye anlatımı patladı. Önemli bir gelişme, gazetecilerin artık veri kaynağı ve analizi için yalnızca akademisyenlere bel bağlamayıp, kendi işini kendinin görmeleri. İstatistikçi Irineo Cabreros, Undark Magazine için kaleme aldığı görüş yazısında , bir çizginin aşıldığını savunuyor ve gazetecilerin bağımsız veri analizi yaparken şeffaflığa, güvenliğe ve zamana ihtiyaç duyduklarına dikkat çekiyor.

Pazarlama Verisine Dayalı Gazetecilik

İyi tasarlanmış görseller ve grafikler, veri haberciliğini internetteki izleyiciler için önemli ölçüde daha çekici ve anlaşılır hale getirebilir. Ancak, farklı platformlar için farklı formatlar gerekebilir. Deutsche Welle’nin İnovasyon ekibi , Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube’da hangi hikaye anlatma yaklaşımlarının en iyi sonucu verdiğini bulmak için dört türü analiz etti.

Peter Georgiev ,  GIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.