Data Journalism

Veri Gazeteciliği İlk 10: Çin Propagandası, Sosyal Medya Tacizi, Sürü Bağışıklığı, Florida’da Çöken Apartman, Plastik Pandemisi!

Peter Georgiev ve Connected Action 

Olimpiyat Oyunlarının başlamasına bir aydan az bir süre kala, ev sahibi ülke Japonya’nın yavaş aşı kampanyası endişe yaratıyor. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini 21-27 Haziran tarihleri ​​arası NodeXL haritamız desteğiyle hazırlıyoruz. Bu sayıda New York Times’ın Japonya’nın büyük oyunlara giden süreçte pandemi ile mücadele çabalarına ilişkin bu haberi yer alıyor. Ayrıca ProPublica ve Times tarafından Çin’de çevrim içi saldırılar, Alman Zeit gazetesinin sürü bağışıklığı hesaplayıcısına ve sosyal medyada İngiliz futbolcuları hedef alan taciz içerikli gönderilere ilişkin Guardian’ın ifşaatlarına ilişkin ortak bir soruşturmaya da yer veriyoruz.

Çin Propaganda Akını

Çin’in Uygurlara yönelik kötü muamelesini belgeleyen binlerce videoya ve uluslararası kınamaya rağmen, Sincan’daki Uygur topluluğu üyelerinin Çin Komünist Partisini savunduğunu gösteren videolar var. Videolar gerçek hesaplar gibi gösteriliyor ancak ProPublica ve The New York Times‘dan gazeteciler 3.000’den fazla videoyı analiz ettiklerinde, videoların Çin hükümeti tarafından düzenlendiğini anladılar.

Kadına Yönelik Şiddeti Görselleştirmek

Kuzeybatı Kosta Rika eyaleti Guanacaste’de kadına yönelik şiddet büyük bir sorun. Veri gazetecisi Hassel Fallas , kadınların maruz kaldığı aile içi şiddet, kadın cinayetleri ve diğer suçları inceleyen bir dizi etkileşimli grafik yayınladı . Grafikler, Kosta Rika’daki gazete La Voz de Guanacaste tarafından yürütülen bir araştırmada yer aldı.

Sürü Bağışıklığı

Sürü bağışıklığının aşılama yoluyla veya bir enfeksiyondan sonra doğal olarak geliştirilen antikorlardan elde edilmesi, küresel pandemiye son vermenin anahtarlarından biri olarak görülüyor. Ancak, COVID-19 için ülkelerin kaç kişiyi aşılaması gerekiyor? Alman gazetesi Zeit, bu soruya kabaca bir cevap vermek, kaç kişinin enfekte olduğuna bağlı olarak olası senaryoları simüle etmek için etkileşimli bir hesap makinesi yayınladı .

Japonya Olimpiyatlara Hazırlanıyor

Geçen yıl ertelenen Yaz Olimpiyat Oyunları’nın Temmuz ayı sonlarında Tokyo’da başlaması planlanıyor. Ancak Japonya geçen ay koronavirüs vakalarında bir artış gördü ve vaka sayıları azalırken, ülkenin düşük aşılama oranı uzmanlar arasında endişe yaratmaya devam ediyor. New York Times , açılış töreninden sadece haftalar önce Tokyo’nun aşı kampanyasının nasıl gittiğine daha yakından bakmak için Our World in Data ve Johns Hopkins Üniversitesi’nden alınan istatistikleri analiz etti .

Spor Tırmanışı

Bu yıl Tokyo Olimpiyatları’nda ilk kez kaya tırmanışı, kurşun tırmanışı ve hızlı tırmanışı tek bir etkinlikte birleştiren spor tırmanış yer alıyor. Veri gazetecisi ve yazılım geliştiricisi Niels de Hoog, izlemek için dağcılar hakkında veri topladı  ve okuyucuların çeşitli disiplinleri daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için bu önizlemeyi yazdı .

Sosyal Medya Tacizi

Sosyal medyada kötüye kullanım, dijital çağın bir sorunu. Sporcular ve diğer spor dünyasında olan kişiler bunun kesinlikle farkındadır. İngiltere’de futbolcular Twitter, Instagram ve diğer platformlarda düzenli olarak saldırıya uğramakta ve tehdit edilmekte. Guardian tarafından yapılan bir soruşturma , gecikmiş Euro 2020 şampiyonası sırasında, İngiliz milli takımından Harry Kane ve Raheem Sterling gibi futbolculara yönelik ırkçı mesajlar da dahil olmak üzere 2.000’den fazla küfürlü paylaşımda bulunulduğunu ortaya koydu.

Plastik Pandemisi

Avrupa Birliği, plastik ürünlerin kullanımını azaltmak için iddialı planlar yapıyor ancak plastik atıkla mücadelede bir dönüm noktası oluşturmak yerine, geçen yıl çevreyi kirleten yeni bir çöp türü var artık. Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa tarafından yapılan analiz VoxEurop tarafından yayınlandı ; pandeminin bir sonucu olarak ortaya çıkan maske, eldiven ve diğer tıbbi atıklardaki patlamanın olumsuz sonuçlarına yönelik uyarıda bulunuluyor.

Kuş cenneti

2014 yılında, biyolog Felicia Sanders, Hudsonian whimbrel Amerika Birleşik Devletleri’nde Güney Karolina kıyısında küçük bir ada olduğunu keşfetti. The New York Times’ın etkileşimli bir parçası , kuşların Deveaux Bank’a ulaşmak için binlerce kilometre uçtuğunu ve bu vahşi yaşam koruma alanını insan faaliyetlerinden korumanın neden önemli olduğunu göstermek için uydu görüntülerine yer verdi.

Florida’daki Apartmanın Çöküşü

Geçen hafta Florida’nın Miami kentinde 12 katlı bir apartman kulesinin çökmesi sonucu 140’tan fazla kişinin kayıp olduğu, 18 kişinin ise öldüğü belirtiliyor. Univision gazetesi , Surfside kule bloğunun yıkımdan önce ve sonra nasıl göründüğünü karşılaştırarak nasıl çöktüğünü görselleştirdi.

Trump’ın Golf Gezileri

ABD başkanıyken Donald Trump, New Jersey’deki Bedminster golf kulübünde toplam 99 gün geçirdi. Yerel bir haber kuruluşu olan NJ Advance Media tarafından elde edilen Gizli Servis kayıtlarına göre , bu geziler ABD vergi mükelleflerine 2,4 milyon dolardan fazla masrafa mal oluyor. Muhabirler, 81.000 doların golf arabalarına gitmesine rağmen, fonların çoğunun otel odalarına ve Gizli Servis ajanları için seyahat masraflarına harcandığını ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*