Data JournalismGijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği İlk 10: Duygu Atlası, Karbon Geri Dönüşümleri, Uzun Şutlar, COVID-19’da Oyunsonu, Mister Rogers’ın Hırkaları!

Gijn
Peter Georgiev ve Bağlantılı Eylem

İklim değişikliğiyle mücadele etmek için deniz yaşamını korumamız gerekiyor. Balinalar, planktonlar ve deniz otları, Dünya’nın karbon döngüsü üzerinde önemli bir etkiye sahip. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği çalışmalarını izleyen NodeXL #ddj haritamızı , 5-11 Nisan aralığında inceledi.  Reuters Graphics’in türlerin su altında nasıl etkileşime girdiğini, karbonu nasıl yakalayıp dönüştürdüğünü açıklayan içeriği yer alıyor. Ayrıca Google Arts & Culture’dan bir duygu atlası, Financial Times’ın COVID-19 oyunsonuna bir bakış ve veri görselleştirme meraklılarına ilham verecek bazı harika masa oyunları da yer alıyor.

Veri Gazeteciliği Toplulukları

Koronavirüs salgını, veriye dayalı hikayelerde ve görselleştirmelerde bir artışa neden oldu. Ve veri muhabirleri, çevrim içi öğrenim kaynaklarını, ipuçlarını ve fırsatları paylaşmak için yeni platformlar oluşturuyor. DataJournalism.com’un veri koordinatörü Andrea Abellán , Discord, Twitch ve TikTok gibi platformlarda bazı yararlı eğitim topluluklarının altını çiziyor.

Bir Duygu Atlası

Bir resme baktığınızda nasıl hissediyorsunuz? Görsel sanat içimizde kaç farklı duygu yaratabilir? Google Arts & Culture ve California Üniversitesi, Berkeley’den bilim insanları bu soruları yeni bir deneyde yanıtlamak istedi. Araştırmacılar 1.300 kişiden; Rubens ve Chagall gibi sanatçıların 1.500 resminin farklı kelimeler arasından seçim yaparak onlara nasıl hissettirdiğini açıklamalarını istedi. Çalışma , katılımcıların sanata bakarken “korku” ve “tiksinme” den “merak” ve “dinginliğe” kadar her şeyi nasıl hissettiğini ortaya çıkaran bu olağanüstü duygu atlasıyla sonuçlandı.

 

Uzun Şutlar

Futbolda uzaktan atış yapmak genellikle son çare olarak görülür. Kaleciler nadiren 25 metreden yakalanır.  Bu nedenle, birçok oyuncu rakibini kıramazsa birkaç dakika kaldığında şansını denemeyi düşünür. Belçika üniversitesi KU Leuven’da doktora öğrencisi Ama Maaike Van Roy,  uzun atışların o kadar da kötü bir fikir olmayabileceğini yazdı.  Van Roy, FiveThirtyEight’da yer alan makalesi ilham veren bir analiz.

 

Karbon Geri Dönüştürücüleri

Doğa, binlerce yıldır Dünya’nın çevresinde karbon seviyelerini dengede tuttu. Ancak endüstriyel faaliyetler ve fosil yakıtlar okyanus ekosistemlerini tehdit ediyor. Reuters Graphics, bu ekosistemlerin iklim değişikliğiyle mücadelede oynadığı önemli rolü açıklamak için , gezegenin karbon döngüsüne ışık tutan bu veri görselleştirmeyi hazırladı. . Hikaye, balıkların, yumuşakçaların, bitkilerin ve diğer deniz yaşamının karbonu yakalamadaki rolüne odaklanıyor.

 

Mister Rogers’ın Hırkaları

Güzel bir hırka için güzel bir gün. Trikosuyla ünlü ABD’li  televizyon sunucusu Fred Rogers’ı tanımayanlar için, belki de Tom Hanks’in son rolü incelenebilir.  Rogers’ın Mart ayındaki doğum günü şerefine, Brooklyn merkezli veri gazetecisi Owen Phillips , televizyoncunun 1969 ile 2001 yılları arasında programında giydiği hırkaların birçok rengini araştırıp  tablosunu oluşturdu .

 

Hız Kameraları

Avustralya’nın başkenti Canberra’da yirmi yıldır yollarda mobil hız kameraları kullanılıyor. Yakın zamanda yapılan bir anket, yerel halkın yarısından fazlasının teknolojinin ana amacının geliri artırmak olduğuna inandığı ortaya çıkardı.  Ancak Avustralya Yayın Kurumu’ndan Markus Mannheim tarafından yapılan araştırma , aslında hükümetin amacı olmayan kanıtlar buldu.

Mahremiyet Endişesi

Çoğu kişi, mobil cihazların faaliyetlerimizi sürekli olarak izlediğinin farkında. Ancak bir iPhone’unuz varsa, The Sim veya Merriam-Webster gibi uygulamalardan beklenmedik pop-up’lar alıyor olabilirsiniz. Apple’ın yeni bir yazılım sürümü, reklamcılık amacıyla veri toplayan uygulamaların sizden izin istemesi gerekiyor. Wall Street Journal , perde arkasında neler olduğunu ve seçimin neden göründüğü kadar basit olmadığını açıklıyor.

Amerikan Hapishaneleri

Dünya çapında her 100 kişiden ikisinin koronavirüse yakalandığı biliniyor. Ancak ABD hapishanelerinde bu oran şaşırtıcı bir şekilde 100’de 34. Pandeminin başlangıcında, New York Times muhabirleri, ülke çapındaki  hapishanede ki sayılarıizlemeye başladı. Analizleri , Analizleri, virüsün ABD hapishane sistemini nasıl yırttığını araştırıyor.

COVID-19 Salgınının Sona Erdiğini Nasıl Bileceğiz?

Aylardır koronavirüsün farklı dalgalarının istatistiklerini takip ediyoruz. Financial Times’dan John Burn-Murdoch, hangi ülkelerin pandemiden çıkma yolunda olduğuna dair bazı fikirler veren yeni bir tablo oluşturdu . Yeşil hedef bölge, İsrail’in açılma konusunda en başarılı olduğunu ve aynı zamanda COVID-19 vakalarını minimumda tuttuğunu gösteriyor.

 

Masa Oyunları

Masa oyunları, görsel öğeler  aracılığıyla bilgi aktarmada mükemmeldir. Ticket to Ride ve Pandemic Legacy gibi birçoğu için haritalar temel bir araç. Hikaye anlatıcılarının bu oyunları sıklıkla bir fikir ve ilham kaynağı olarak kullanması şaşırtıcı değil. Veri görselleştirme meraklısı Andy Cotgreave , en iyi örneklerden bazılarına yer veriyor.



Peter Georgiev ,  GIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*