Data JournalismGijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Güzellik Endüstrisi, Süveyş Blokajı, Facebook Başarısızlığı, Sınırdaki Göçmenler, Avrupa Tiyatroları

GIJN
Peter Georgiev ve Connected Action

Yaklaşık bir hafta boyunca Süveyş Kanalı’nda mahsur kalan dev bir konteyner gemisi, dünyanın en yoğun ticaret yollarından birini tıkayarak küresel basının dikkatini çekti. Rotterdam’a bağlı bir gemi olan Ever Given, Pazartesi günü kıyıdan nihayet serbest bırakıldı. Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini 22-28 Mart tarihleri arasında NodeXL #ddj haritamızdan yararlanarak hazırlıyoruz. Özel bir not: Reuters Graphics ekibinin, olayın küresel ticaret üzerindeki çarpıcı etkisine ilişkin bu görsel de yer alıyor. Bu sayımızda ayrıca The Pudding tarafından güzellik endüstrisindeki önyargıların bir incelemesini, salgının toplumu nasıl değiştirdiğine Al Jazeera tarafından bir bakış ve DataJournalism.com tarafından Veriyi Çizerek Görselleştirmek üzerine bir yazıyı paylaşıyoruz.

 

Güzellik Endüstrisinin Önyargısı
Yıllarca, eleştirmenler güzellik endüstrisini çeşitlilik eksikliği ve beyaz olmayan kadınları dışladığı için cezalandırdı. Pudding, işin altında yatan önyargıları incelemek için yaratıcı bir yaklaşım sergiliyor. Ekip, Sephora ve Ulta kozmetik web sitelerinde 130 ürünü inceledi ve sistemin büyük ölçüde daha açık tonlara öncelik verdiğini buldu.

 

Süveyş Blokajı
Geçen hafta, çeyrek mil uzunluğundaki bir konteyner gemisi olan Ever Given, karaya oturduktan sonra Süveyş Kanalı’nda sıkıştı. Geminin serbest kalması ve Akdeniz ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayan su yolunun yeniden açılması altı gün sürdü. Dünyanın en işlek su yollarından birinde yaşanan yıkımın ölçeğini kelimelere dökmek zor, ancak Reuters Graphics’in bu görsel çalışması bunu iyi yapıyor, neler olduğunu ve Süveyş Kanalı’nın dünya ticareti için neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.

 

Covid19 Dünyayı Nasıl Etkiledi
ALJazeera veri muhabiri Mohhammed Haddad covid19 salgının dünyaya etkisini inceledi. Pandeminin etkisinin veri ve grafikler yardımıyla ortaya konulan habere göre covid19 dünyada ölüm nedenleri arasından en çok ölüme sebeb olan hastalıklar içerisinde 4.sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde dünyada 1 milyara yakın insan salgın nedeniyle anksiyete ve depresyon gibi hastalıklarla mücadele ediyor. Bunun yanı sıra salgın aynı zamanda dünya ticaretini de olumsuz etkilemiş durumda. Sadece 2020 yılında dünya ekoomisi yüzde 4.3 küçüldü. Dünya Bankası verilerine göre covid19 salgını sürecinde yoksulluk yükselişe geçti ve 114 milyon kişi mesleğini kaybetti. Detaylar

 

Facebook’ta yanlış bilgi
Şubat ayında Facebook, COVID-19 ve aşılar hakkında yanlış beyanların yasaklandığını duyurdu ve bu tür yayınların platformlardan silineceğine söz verdi. First Draft‘ın ekibi, duyuruda belirtilen yanlış iddialardan herhangi birinin hala İnternet’te dolaşıp dolaşmadığını ve dolaşıyorsa, bunları kaç kullanıcının gördüğünü kontrol etti. Araştırmada 142.049 beğeni, paylaşım ve yorum alan en az 3.200 gönderi bulundu. Bu haberde, Lydia Morrish ve Carlotta Dotto metodolojilerini açıklıyor ve karşılaştıkları bazı etik ve teknik zorlukları tartışıyor.


Avrupa Tiyatrolarının Haritasını Çıkarmak

Muhtemelen tiyatroda bir oyun izlemenin üzerinden epey zaman geçti. İşte bir sonraki canlı oyun izleme fırsatınız konusunda sizi heyecanlandıracak bir proje, veri analisti Milos Popovic’ten harika çalışma! Popoviç, Dünya Tiyatro Günü’nü kutlamak için Norveç’in sahil şeridindeki mekanlardan güney İtalya’nın şehir merkezindeki oditoryumlara kadar tüm Avrupa tiyatrolarının haritasını çıkardı.

 

Avrupada Ortalama İnternet Hızı Ne Durumda? 
Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı, Avrupa ülkelerinin ülke, bölge ve il bazında internet hızlarını görselleştirdi. Türkiye’nin de bulunduğu çalışmada Batı Avrupa, İskandinav ve İber yarımadası ülkelerinde ortalama internet hızları diğer ülkelere oranla daha hızlı olduğu göze çarpıyor. Örneğin kullanıcılar İspanya’da ortalama 126 megabit, Fransa’da 131 megabit, İsveç’te 123 megabit indirme hızına ulaşırken Türkiye’de bu sayı 24 megabit. Haritaya göre internet hızı konusunda ülkemizle aynı kaderi komşumuz Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk da paylaşıyor. Haritayı buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

 

 

Amerika’da Göç
ABD’nin, Meksika ile güney sınırındaki geçişlerde bir artış oldu. Bu, Başkan Joe Biden yönetiminin politikalarının sebebi olarak görüldü. Ancak The Washington Post tarafından yapılan bu analiz, mevsimsel artışın öngörülebilir bir model izlediğine dair kanıtlar sunuyor; bu, 2020’nin koronavirüs bağlantılı sınır kapanması nedeniyle daha önce ABD’ye giremeyen insanların birikmiş talebi ile çalışıyor.

 

Veriyi Çizerek Görselleştirmek
Veri görselleştirme pratiği günümüzün tepeden tırnağa dijitalleşen dünyasında akla grafik yazılımlarını veya programlama dillerini getirebilir. Genelde  Tableau, R, Python, Datawrapper gibi yazılımlarla veriyi görselleştirdiğimiz düşünülürse bu yaklaşımın doğruluk payı var. Fakat veri görselleştirme faaliyetleri başlangıçta elektronik yazılımlarla değil manuel olarak, çizim yaparak ortaya çıktı. Florence Nightingale gibi ilk grafik biçimlerini tasarlayarak çalışmalarında kullanan uzmanlar ve meraklılar bu alanın yaygınlaşmasına ön ayak oldu. Ayrıca günümüzde de veriyi dijital araçlarla görselleştirmeden önce çizim pratiği yapmak öneriliyor. Bu haftaki okuma tavsiyemizde, Akademisyen Amelia McNamara, Datajournalism.com için kaleme aldığı yazıda veriyi çizerek görselleştirmenin tarihini ve faydalarını anlattı. 

 

Yağış Ölçümü
İzolasyon, COVID-19 salgını sırasında yeni şeyler öğrenmemize yardımcı oldu. Bazı insanlar ilk kez yemek yapmayı denedi. Diğerleri büyüleyici sanat eserleri yarattı. Ve Birleşik Krallık’ta binlerce gönüllü kendilerini beklenmedik bir faaliyete adadı – ülkenin eski yağış kayıtlarını dijital ortama aktardı. 65.000 sayfalık veriyi yazmak için Yağış Kurtarma projesine 16.000’den fazla kişi katıldı. Twitter’da, proje lideri Profesör Ed Hawkins, girişimin sayıları bilgisayar dostu hale getirerek, araştırmacıların sel ve kuraklık risklerini daha iyi anlamak için yağışları ayrıntılı bir şekilde incelemelerini sağladığını söyledi.

 

Veri Gazeteciliği El Kitabı Açık Erişime Açıldı
Liliana Bounegru ve Jonathon Gray editörlüğünde hazırlanan Veri Gazeteciliği El Kitabı‘nın 2. versiyonu güncellenerek açık erişime açıldı. Güncellenen kitap veri gazeteciliği pratiğine hem eleştirel yönden hem de pratisyenlerin bakış açılıraıyla yaklaşıyor. Ayrıca birçok medya ekosisteminden araştırmacı ve gazetecilerin katkılarını içeren kitap veri gazeteciliği kavramını haberde veri kullanımından, veri araçlarına, medya organizasyonlarından, start-up’lara farklı boyutlarda inceliyor. Kitaba ulaşmak için tıklayınız

 

Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*