Data JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Haber Odasından Netflix’e, Başkent İsyanı, Aşı Verileri, Facebook Haberleri!

Gijn
Peter Georgiev and Connected Action

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler aşılama çabalarına devam ederken ve tecritleri genişlettikçe, bazı uzmanlar aşılama kampanyalarının ve hareket kısıtlamalarının etkinliğini değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu savunuyor. 11-18 Ocak tarihleri arasındaki NodeXL #ddj haritamız, Almanya ve Birleşik Krallık’ta COVID-19 salgınının etkisini azaltmak için hükümet önlemlerini analiz etti. Bu sayımızda, eski Washington Post gazetecisi Aaron Williams ile ProPublica’nın ABD Kongre Binası isyanının interaktif bir zaman çizelgesini ve The Pudding’in  veri görselleştirme projesi ile kapsamlı bir röportajına da yer veriyoruz.

Röportaj: Veri Gazetecisinden Netflix’e

Bu röportajda eski Washington Post gazetecisi, yayın sitesi Netflix’e katılma kararından bahsediyor ve haber kuruluşlarının çalışanları için nasıl daha sağlıklı ortamlar yaratabileceği konusundaki görüşünü paylaşıyor.

Başken İsyanı

6 Ocak’ta ABD Kongre Binası’ndaki isyan sırasında, muhafazakar sosyal medya ağı Parler’ın kullanıcıları, binayı basarken kendi videolarını buradan yayınladı. Bir programcı, içerikler kaldırılmadan önce  halka açık olarak yüklenen binlerce kaydı arşivledi. ProPublica bunlardan 500’ünü seçti ve isyanın nasıl geliştiğini göstermek için etkileşimli bir zaman çizelgesi oluşturdu.

 

Haber için Sosyal Medya

Haberleri Facebook’tan ne sıklıkla alıyorsun? Yeni bir Pew Araştırma Merkezi anketine göre, Amerikalıların yaklaşık üçte biri güncel kalmak için düzenli olarak kullanıyor. ABD’li yetişkinler için diğer popüler haber kaynakları arasında YouTube ve Twitter bulunmakta. Komplo teorilerinin ve diğer yanlış bilgi biçimlerinin sosyal medya sitelerinde yayılmasına rağmen, birçok kullanıcı bu tür platformların güncel olayları daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu söylüyor.

Florence Nightingale: Veri Görselleştirmenin Öncüsü 

Çoğu insan için Florence Nightingale, Kırım Savaşı sırasında hemşirelik mesleğinde devrim yaratan kadın olarak bilinir. Nightingale, aynı zamanda, verilerin gücünü anlayan yetenekli bir matematikçiydi. Financial Times’ın bu haberi, Kraliyet İstatistik Topluluğuna giren ilk kadın olan Nightingale’in 19. yüzyılda dikkat çekici diyagramlar ve diğer veri görselleştirme örneklerini nasıl yarattığının hikayesini anlatıyor.

 

COVID-19 ve Göç

Geçtiğimiz on yılın büyük bir bölümünde, Avrupa’ya gelen mülteciler ve göçmenler, hararetli şekilde süren siyasi tartışmaların merkezindeydi. Küresel haberlerin odağı COVID-19’a karşı savaşa kayarken, çevrim içi medya kuruluşu Voxeurop’un (Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı tarafından da yayınlanan) bir analizi, virüsün bu toplulukların zihinsel ve fiziksel sağlığını orantısız bir şekilde etkilediğini ortaya çıkardı.

 

Gelecekteki Mahsuller

Dünyada yalnızca 100, 60, hatta 30 yıllık hasat kaldığını söyleyen endişe verici manşetlere rastlamış olabilirsiniz. Araştırmacı Hannah Ritchie for Our World in Data tarafından Oxford Üniversitesi’nden bir ekibin yayınladığı bu çalışma, bu iddiaların kökenlerinin izini sürüyor ve abartılı olduğunu savunuyor. Yine de Ritchie, toprağın çürüdüğünü, daha iyi tarım uygulamalarını benimseyerek toprağı nasıl koruyacağımıza dair örnekler veriyor.

 

Aşı Verileri

Hükümet tarafından yayınlanan rakamlara göre, Birleşik Krallık’ta dört milyondan fazla kişi, geçtiğimiz Aralık ayında piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk COVID-19 aşısı dozunu aldı. Ancak ITV News’un politika editörü Robert Peston, aşılama operasyonunun verimliliğini ve etkililiğini değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu savunuyor.

 

Almanya’nın Yeni COVID-19 Karantina Dalgası

COVID-19 vakalarında 2020’nin sonlarına doğru keskin bir artış, Almanya’nın karantina kurallarını 31 Ocak’a kadar genişletmesine neden oldu. Ancak Süddeutsche Zeitung gazetesinin mobilite verilerinin analizi, insanların hala ülke içinde olduğundan daha fazla hareket ettiğini gösteriyor. Geçen bahar ilk koronavirüs dalgası,  Bu, bazı uzmanların yeni karantina etkinliğini sorgulamasına neden oldu.

 

Gerçekten Harika Bir Proje

ABD’deki “Community” sitcom’dan birini izlediyseniz, muhtemelen dizinin kahramanlarının ne sıklıkla “havalı” dediğini fark etmişsinizdir. Pudding’in yeni projesi, bu sıfatın şovun farklı serilerinde diyalogda görünen 412 örneğini görselleştiriyor. Ayrıca YouTube’da “harika” referansların yer aldığı süper bir video da izleyebilirsiniz. Unutmayın sonunda kelime sizin için anlamını tamamen kaybedebilir.

 

Yerel Haberciliği Güçlendirme

ABD merkezli Yerel Medya Derneği, Facebook Gazetecilik Projesi ile ortaklaşa, küçük ve orta ölçekli haber kuruluşlarının verilere erişmesine ve yüksek etkili yerel gazeteciliğe dönüştürmesine yardımcı olacağını duyurdu. Pilot proje, haber odalarının yerel veri setlerini analiz ederek veriye dayalı haber anlatmalarını amaçlıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*