Data JournalismGijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği İlk 10: Küresel Protestolar, Beyzbol İadeleri, 17 Yıllık Hatalar, İleri Teknoloji COVID Maskeleri, Aşı Eşitsizliği

GIJN
Peter Georgiev ve Bağlantılı Eylem

İş krizleri ve derinleşen eşitsizlik de dahil olmak üzere küresel salgının sonuçları, geçtiğimiz yıl boyunca yeni  protesto  ateşledi.  Al Jazeera’nın grafik ekibinin bir projesine göre, son on yılda, her biri 10.000’den fazla katılımcının katıldığı en az 900 protesto  gerçekleşti. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 29 Mart – 4 Nisan tarihleri ​​arasındaki NodeXL #ddj haritamız , aynı zamanda The Wall Street’in yeni nesil yüz maskelerini, Financial Times’ın göç trendlerinin bir analizini  içeriyor.

Uçan Böcekler

Baharı sevmek için pek çok sebep var. Uçan böcekler muhtemelen onlardan biri olmayabilir. 17 yıldır milyarlarca ağustos böceği yeraltındaydı. Birkaç hafta içinde, toplu halde ortaya çıkacaklar ve Amerika’yı saracaklar! Washington Post bu görsel hikayeyi  hazırlayarak “Brood X” i ve bu ağustos böceklerini özel kılan detayları aktarıyor.

 

Yüksek teknolojik maskeler

Yüz maskelerinin, koronavirüsün yayılmasını önlemeyi sağlayan en etkili yollarından biri olduğuna inanılıyor. Ancak yeni bir teknoloji onları daha da kullanışlı hale getirmeyi vaat ediyor. Wall Street Journal, resimli teşhis ve sensörler ile donatılmış yüz maskelerinin Covid-19’u tespit etmede ve hatta virüsleri öldürmeden nasıl etkili olabileceğini anlatıyor.

 

 

Büyük Protestoların Haritalanması

ABD dışındaki gösterileri izleyen Kitle Seferberliği veri projesine göre, dünya son 10 yılda 153 ülkede yaklaşık 7.000 protesto gördü . El Cezire , Hindistan, Lübnan, Hong Kong ve diğer ülkelerdeki hareketler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki en büyük protestoları haritalamak ve açıklamak için beş grafik hazırladı .

 

Ters Göç

Yıllardır Polonya, Romanya ve Bulgaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerinin vatandaşları daha iyi fırsat arayışıyla anavatanlarını terk ederek Britanya’ya göç ettiler. Ancak Britanya Avrupa Birliği’nden çıktıktan ve salgın kıtayı vurduktan sonra, belirsizlik on binlerce yabancı işçiyi kendi ülkelerine dönmeye sevk etti. Financial Times  (ödeme duvarlı) tarafından yapılan bu araştırma , Britanya’da yaşanan göçleri detaylı inceliyor.

 

Taçların ve Gözyaşlarının Şarkısı

Pandemi hakkında hikayeler anlatan çok sayıda resim gördük. Ancak gazeteci Simon Huwiler, bir müzik kutusu ve 4 metre uzunluğunda (13 fit) delikli kart kullanarak İsviçre’deki iki COVID-19 dalgasının benzersiz bir ses görselleştirmesini yaptı. Huwiler’ın  “Song of Crowns and Tears” şarkısını YouTube’da dinleyebilirsiniz .

 

 

Britanya’da Ev Sahipliği Kayboluyor

Hemşireler, otobüs şoförleri, öğretmenler, bakıcılar ve posta çalışanları dahil olmak üzere daha düşük ücretle çalışanlar, Birleşik Krallık’taki pandeminin ön saflarında yer aldı. The Guardian tarafından yapılan bir analiz, yıllardır yükselen fiyatlarla birçoğunun bir ev satın almaya gücünün yetmediğini analiz ediyor.

 

Güç Tüketen Veri Merkezleri

İsviçre’nin en büyük şehri olan Zürih’te devasa veri merkezleri var. Ve aşırı elektrik tüketiyorlar. İsviçre  gazetesi Tages-Anzeiger analiz etti ve bazı veri merkezlerinin küçük bir kasaba kadar elektrik kullandığını tespit etti.

 

Beyzbol Geri Döndü

Sporcuların kalabalık stadyumlarda gösterilerinin üzerinden uzun zaman geçti. Beyzbol, salgının en çok vurduğu sporlardan biri. Ancak yeni sezon, bazı taraftarların stadyuma geri dönmesine izin verilmesiyle, ülkenin basketbol sahalarındaki geleneksel atmosferi geri getirme umutlarıyla başlıyor. Reuters Graphics , her takımın Açılış Günü için belirlediği katılım sınırlarını gösterdi .

 

Kanaldaki Günleri Saymak

Süveyş Kanalı’nı normale dönmesi ne kadar zaman aldı? Beş? Altı? Yedi? The Guardian, The New York Times ve The Wall Street Journal zaman çizelgesi üzerinde anlaşamıyor gibi görünüyor. Washington Post’tan Peter Andringa , meslektaşlarının bu hikayeyi ele almasındaki tuhaf bir yanlış anlamayı ele aldı .

 

Aşı Hattının Kesilmesi

Aşılama kampanyasının başlamasından bu yana dünya çapında yarım milyardan fazla aşı uygulandı ve bunların büyük çoğunluğu daha zengin ülkelere dağıtıldı. New York Times  , aşı eşitsizliğini varsıl ülkelerden yoksul ülkelere göre detaylandırdı.

 

Peter Georgiev ,  GIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*