Data JournalismVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Mars Misyonu, Myanmar’ın Protestocuları, Kum Madenciliği, Rusya’da Gazetecilik!

NASA’nın Perseverance gezgini “yedi dakikalık terör” sürecinden geçtikten sonra Mars’a başarıyla inmeyi başardı. 15-21 Şubat tarihleri arasındaki NodeXL #ddj haritamız, The Wall Street Journal ve Al Jazeera tarafından, gezginin kırmızı gezegene olan yolculuğuna ve inişinin zorluklarına ilişkin içgörü sağlayan haberlerden oluştu. Bu sayımızda ayrıca, Rusya’da bağımsız gazeteciliğin patlamasıyla ilgili bir New York Times haberini, GIJN üyesi Oxpeckers’ın Güney Afrika kömür madenciliği endüstrisine bir bakış ve büyük ölçekli trajedilerin gerçeklerini aktarmada veri görselleştirmenin sınırlarını sunuyoruz.

Mars’a iniş

NASA, başka bir dünyadaki geçmiş yaşamın kanıtlarını bulmak için şimdiye kadarki en iddialı girişimi olan Perseverance gezginini Mars’a indirdi. Araba büyüklüğündeki “robotik astrobiyolog” önümüzdeki iki yılı kızıl gezegeni keşfetmekle geçirecek. The Wall Street Journal, bir dizi bilgi grafiği ve görsellerle gezginin karmaşık iniş prosedürünün aşamalarına yer veriyor ve Perseverance’ı Mars’a inen diğer robotlar ve gezicilerle karşılaştırıyor.

 

 

Kızıl Gezegeni Anlamak

1960’tan bu yana, Dünya, ABD’nin girişimleriyle  Mars’a 49 görev gönderdi. Gezegenin bizden ne kadar uzakta olduğunu veya onun yüzeyinde hayatta kalıp kalamayacağınızı hiç merak ettiniz mi? Al Jazeera, okuyucuların Mars hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve bunu ana dünyamızla karşılaştırmasına yardımcı olmak için yedi infografik oluşturdu.

 

Yangın Haritaları

Son yıllarda, büyük yangınlar Avustralya, Kaliforniya ve dünyanın diğer bölgelerinde yıkıcı hasara neden oldu. Guardian’ın birkaç harita etrafında inşa edilen görselleştirmede, yangınların daha önce el değmemiş ekosistemlere nasıl yayıldığını gösteriyor. Haritalar, Küresel Yangın Emisyonları Veri Tabanı ve NASA’dan alınan yanmış alan verilerine dayanmaktadır.

 

İklim Değişikliğini Haberleştirmek

İklim değişikliği, aşırı hava koşullarının küresel etkisini haberleştirmek artık deneyimli gazeteciler için uluslararası bir konu. Ancak yerel muhabirler için özellikle iklim değişikliği şüpheciliğinin yüksek olduğu topluluklarda, bu tür haberler zor olabilir. Teksas’ta yerel bir muhabir iklim haberlerini olgularla çalışarak iklim krizinin boyutlarını şüphecilerin de güvenini kazanarak yapmayı başardı.

 

Rusya’da Araştırmacı Habercilik

Batılı medya kuruluşları, bilgi toplamak ve bildirmek için alışılmışın dışında yöntemler kullanan haber kuruluşlarına şüpheyle yaklaşma eğiliminde. Ancak Rusya’da arama kayıtları, cep telefonu konum belirleme bilgileri ve İnternet üzerinden diğer verileri satın alma uygulaması – probiv adı verilen bir teknik – bir dizi araştırma kuruluşunun Başkan Vladimir Putin’in sırları üzerindeki perdeyi kaldırmasını sağladı. New York Times, “yeni bir satış dalgası” tarafından kullanılan bu yaklaşımın nasıl önemli ifşaatlara yol açtığına dair örnekler paylaştı. (GIJN’in Navalny ekibiyle ilgili yaptığı araştırmacı habercilik içeriğini buradan tekrar okuyabilirsiniz. )

 

 

Myanmar Protestocularının Susturulması

Aung San Suu Kyi’nin seçilmiş hükümetini deviren 1 Şubat’ta Myanmar’daki askeri darbe, yüz binlerce protestocuyu sokaklara döktü. Rest of World tarafından hazırlanan bu derinlemesine haber, cuntanın genç Burmalı protestocuları susturmak için nasıl sert önlemler aldığını gösteriyor.

 

 

Güney Afrika Kömürünün Geleceği

Güney Afrika’da kömür madenciliğinden çekilen birkaç büyük şirket ile, ülkenin bir zamanlar gelişen kömür endüstrisinin geleceği belirsizliğini koruyor.  Oxpeckers Center haber sitesi, ülkenin yenilenebilir kaynaklara yönelmesine rağmen şu anda devam eden yüzden fazla yeni kömür projesi olduğunu ortaya çıkardı.

 

 

Kum Madenciliği

İnşaat söz konusu olduğunda, küresel çöllerden gelen kum işe yaramayabilir, bu nedenle şehirlerimizi inşa etmek için belirli kum türlerini çıkarmak zorundayız. Kentleşmenin hızı, özellikle Çin, Hindistan ve diğer hızlı gelişen ülkelerde son yirmi yılda bu malzemeye olan talebi hızla artırdı. Reuters’ın göz alıcı görsellerle dolu bu derin incelemesi, düzensiz kum madenciliğinin çevreye ciddi zararlar verdiğini ve geçim kaynaklarını nasıl tehlikeye attığını açıklıyor.

 

 

İnsanları Noktalara Dönüştürmek

ABD’deki COVID-19 ölü sayısı 500.000’i geçmeden kısa bir süre önce, New York Times ön sayfasında her bir ölümü ayrı bir nokta olarak gösteren unutulmaz bir grafik yayınladı. Bir “keder duvarı” sergilemeyi amaçlayan grafik, veri gazeteciliği uzmanları arasında bir tartışmayı ateşledi. Bilgi tasarım şirketi Voilà’nın kurucusu Francis Gagnon, bir Twitter başlığında ve ilgili blog gönderisinde, The Times’ın ön sayfasının, pandeminin neden olduğu yıkımı yeterince ifade edemediğini gösterdiğini savundu.

 

Veri Haberciliğini Destekleme

Bir sonraki veri gazeteciliği projenizi mi düşünüyorsunuz? İlhama ihtiyacınız varsa, Pulitzer Center, yerli halktan alınan ve ABD’deki üniversitelere verilen 11 milyon dönümlük arazinin “Land Grab” veritabanı da dahil olmak üzere, hikayeleri yenilikçi bir şekilde anlatmak için verileri kullanan gazeteci örneklerine destekledi. Organizasyon bu projelerden daha fazlasını desteklemek istiyor, bu yüzden fikirlerinizi onlara sunmaktan çekinmeyin.


Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*