Data JournalismGijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği İlk 10: Mülteci Kuyrukları, Sri Lanka’nın Eko-Afeti, Kaçak Avcılar, Alman Seçmenler, Sigma Ödülleri

Gijn
Peter Georgiev and Connected Action 

Zehirli bir batık kargo gemisi Sri Lanka tarihinde en kötü çevre felaketlerinden birine neden olmak üzere. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 14-20 Haziran arasındaki NodeXL haritamız, The Washington Post tarafından hazırlanan deniz yaşamına olası zararı değerlendiren bir habere yer veriyor. Bu sayımızda ayrıca El Cezire’nin mültecilerin 70 yıllık yolculuğunu değerlendiren bir yazısına, Brezilya Metropolleri tarafından geri dönüştürülebilir atıklarla ilgili bir araştırmayı ve dünyanın en iyi veri gazeteciliğini belirleyen 2021 Sigma Ödülleri’nin kazananlarına bir göz atıyoruz.

Mülteci Yolculukları

Yetmiş yıl önce, II. Dünya Savaşı’nın ardından BM, Avrupa’da yerinden edilmiş kişilerin haklarını korumak için 1951 Mülteci Sözleşmesi’ni kurdu. 1967’de dünyanın geri kalanında yerinden edilmeyi ele almak için genişletildi bu sözleşme ancak mülteci sayısı on yılda iki katına çıktı ve dünya çapında 82 milyondan fazla insan şu anda çatışma veya zulüm nedeniyle yerinden edildi. Al Jazeera , mültecilerin son yetmiş yılda yaptıkları umutsuz yolculukları göstermek için bir dizi infografik hazırladı .

Zehirli Kargo

Büyük bir kargo gemisi alev aldıktan sonra Sri Lanka’nın başkenti açıklarında battı ve ekolojik bir felakete yol açtı. Gemi, yakındaki plajları kirleten ve şimdi denizdeki vahşi yaşam için büyük bir tehdit oluşturan zehirli kimyasalların yanı sıra zararlı, yanmış cam elyafı ve plastik topaklar da taşıyordu. The Washington Post’un bu haberi felakete neyin sebep olduğunu açıklıyor, geminin kargosunu oluşturan ürünleri görselleştirip, olası hasarı değerlendiriyor.

Kaçak Avcılar

Doğu Afrika’da ekoturizm, son yıllarda vahşi yaşamı koruma çabalarına yardımcı oldu. Ancak küresel salgın, bir kısmı nesli tükenmekte olan hayvanları korumak için kullanılan turizm gelirini büyük ölçüde azalttı. InfoNile tarafından Code4Africa ile ortaklaşa yürütülen bir veri projesi , pandeminin kırılgan kazanımları nasıl tersine çevirdiğini ve vahşi yaşamı kaçak avcıların ve insan tacirlerinin eline nasıl geri verdiğini açıklıyor.

Yunan Uyuşturucu Büstü

2018’de Yunan makamları, Libya’ya gitmekte olan ve Orta Doğu’da popüler olan ampetamin benzeri bir uyuşturucu olan “Captagon” ve 100 milyon doların üzerinde kenevir taşıyan bir Suriye gemisini ele geçirdi. GIJN üyeleri IrpiMedia ve Organize Suç ve Yolsuzluk Projesi tarafından yürütülen bir araştırma, sevkiyatın organize suçla nasıl bağlantılı olduğunu araştırıyor.

Alman Seçmen Profilleri

Almanya bu sonbaharda kritik federal seçimlere hazırlanıyor. Zeit gazetesi, demografik olarak Alman toplumunu temsil eden 49 kişiyi ve onların yaşamları , gelirleri, eğitimleri, ikamet ettikleri yerler, göçmenlik geçmişleri ve daha pek çok konuda fikir veren derinlemesine bir veri projesi üretti . Birlikte ele alındığında, bu kısa portreler Alman toplumunun durumuna samimi bir bakış sunuyor.

Geri Dönüştürülebilir Atıklara Ne Olur?

Birçok tüketici, atıklarını ayırmak ve geri dönüştürmek için bilinçli bir çaba gösterir. Ama çöpünüz evinizden çıktıktan sonra ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Brezilya’da Metropoles gazetesi , şehrin toplama kamyonlarını 30 gün boyunca izlemek için 72 izleyici dağıttı. Pulitzer Merkezi tarafından desteklenen araştırmaları, yeniden kullanılabilecek atıkların üçte birinin çöp ayırma merkezlerine giderken kaybolduğunu ortaya koyuyor.

Karbonhidratlar Kraliçedir

Geçen yıl pandemi başladığında, birçok Avustralyalı karbonhidrat açısından zengin yiyecekler almak için yerel süpermarketlere koştu. Avustralya İstatistik Bürosu’nun Guardian tarafından analiz edilen araştırması, insanlar daha uzun raf ömrüne sahip ürünleri satın almak için acele ettikçe makarna, pirinç, un ve diğer tahıl satışlarının patladığını gösteriyor.

Hava Ateşkesi

17 yıldır ABD ve Avrupa Birliği, ABD uçak üreticisi Boeing ve Avrupalı ​​rakibi Airbus için sübvansiyonlar için mücadele ediyor. Her iki taraf da sübvansiyonların diğerini haksız rekabete maruz bıraktığını savundu. Geçen hafta ABD, AB ve Britanya sonunda anlaşmazlığı çözmek için bir anlaşmaya vardı. Reuters Graphics ,uzun süredir devam eden çatışmayı ve ticari jet uçakları arasındaki rekabeti ayrıntılı olarak inceliyor .

Pulitzer Ödülü’ne Layık Görülen COVID-19 Takip Veritabanı

18 ay boyunca New York Times haber odası, ABD’deki koronavirüs vakaları ve ölümlerinin kapsamlı bir veritabanını tuttu. Pulitzer Ödülü’ne layık görülen bu çaba, gazetecilerin ve geliştiricilerin, manuel ve otomatik görevlerin bir kombinasyonunu kullanarak yüzlerce eyalet ve ilçe sağlık otoritesinin web sitelerinden veri toplamasını içeriyor. Bu parça, The Times ekibinin bu benzeri görülmemiş zorluğu nasıl ele aldığının perde arkasına bir bakış sunuyor.

Sigma Ödülleri

Bir sonraki veri gazeteciliği projeniz için ilham veya fikir mi arıyorsunuz? Dünyanın dört bir yanındaki haber kuruluşları ve bireysel gazeteciler tarafından en iyi veri haberciliğini belirleyen bu yılki Sigma Ödülleri’nin 13 kazananına göz atın. Jüri ayrıca seçkin eserlere yedi atıf verdi. Burada, kısa listeye giren 140 giriş dahil olmak üzere projelerin tam listesini bulabilirsiniz .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*