Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Nobel Ödülleri, Hong Kong Darbesi, Birleşik Krallık Yakıt Kıtlığı, Cadılar Bayramı Kostümleri!

Peter Georgiev and Connected Action

Nobel Ödülleri bu ay açıklanıyor ve geçen hafta gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov “Filipinler ve Rusya’da ifade özgürlüğünü savunmak için verdikleri mücadeleden dolayı” Nobel aldılar. İki gazeteci, Ressa’nın bağımsız gazeteciliği korumak için “küresel bir eylem çağrısı” olarak selamladığı şeyle Barış Ödülü’nü kazandı . Ödüller ışığında The Economist, bir adayın Nobel alma şansını hangi faktörlerin etkilediğini analiz etti.  Bu sayıda 4-10 Ekim arasındaki en popüler veri gazeteciliği tweetlerini, ayrıca Hong Kong’un ulusal güvenlik yasası, Britanya’daki yakıt kıtlığı hakkında haberler ve çeşitli Cadılar Bayramı kostümleri hakkında hikayelere yer verdik.

Nobel Ödülü Kazananları Tahmin Etme

Konu Nobel Ödülü için yarışmaya geldiğinde aday sayısının belirleyici bir faktör olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Nobel Vakfı tarafından açıklanan altmış yıldan fazla veri, tavsiyeyi yapanın oynadığı kilit rolü gösteriyor. The Economist arşivleri analiz etti ve başka bir Nobel ödüllü tarafından aday gösterilmenin bir adayın ödülü kazanma şansını önemli ölçüde artırdığı sonucuna vardı. Haber, örneğin Albert Einstein’ın 11 adayının hepsinin Nobel almaya devam ettiğini vurguluyor.

https://twitter.com/TheEconomist/status/1446502705556492289


Hong Kong’un Ulusal Güvenlik Yasası

Hong Kong’daki 2019 kitlesel protestoları , vatandaşlar daha fazla demokrasi çağrısı yapmak için yürüdükçe şehri aylarca sarstı . Ancak geçen yaz Çin, Pekin’in kentteki gösterileri ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak için bahane olarak kullandığı geniş kapsamlı bir güvenlik yasasını onayladı. Bloomberg, yasanın şimdiye kadarki etkisini araştırdı ve veriler , çoğu kamuya açık açıklamaları, pozisyonları ve diğer siyasi faaliyetleriyle ilgili suçlarla suçlanan 150’den fazla kişinin tutuklandığını gösterdi.

https://twitter.com/business/status/1445578688762822665?s=20




Küresel Ölüm Cezası Raporu

Uluslararası Af Örgütü’ne göre dünya çapında 130’dan fazla ülke ölüm cezasını fiilen kaldırdı, ancak 55 kadar ülke hala insan hakları örgütünün “sıradan suçlar” olarak adlandırdığı şeyler için insanları infaz ediyor. Al Jazeera’daki bir ekip , ölüm cezasının 2020’de nerede kullanıldığını ve farklı ülkelerde hangi infaz yöntemlerinin kullanıldığını gösteren bir dizi infografik yayınladı.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1447248045964410893?s=20

Eşitsizlik ve Brezilya’nın COVID-19 Trajedisi

Pandeminin başlangıcından itibaren sosyal eşitsizlik, COVID-19’un Brezilya’da yayılmasını ve ölümcül etkisini hızlandırdı. Ülke zaten 600.000’den fazla ölüm kaydetti, ancak bu rakamın gerçek geçiş ücretini olduğundan daha az bildirdiğine inanılıyor. Brezilya gazetesi O POVO’nun özel bir raporu , ülkenin halk sağlığı sistemindeki uzun süredir devam eden sorunların Brezilya’nın pandemiye tepkisini nasıl zayıflattığını inceliyor. Haber bülteni, krizi ele alış biçimi nedeniyle defalarca eleştirilen Başkan Jair Bolsonaro’nun aldığı önlemleri inceliyor.

https://twitter.com/opovo/status/1446628929519882240?s=20




Elektrikli Aracınız Ne Kadar Yeşil?

Elektrikli bir araba satın almak karbon ayak izinizi en aza indirmenin bir yoludur, ancak bu araçlar her zaman düşündüğünüz kadar yeşil değildir. Bir kez yola çıktıklarında, benzinle çalışan alternatiflerden gerçekten daha temizler, ancak Financial Times tarafından yapılan bir analize göre, elektrikli bir otomobilin yapımında yer alan karmaşık üretim süreci, atmosfere önemli miktarda karbondioksit salıyor.

https://twitter.com/ftdata/status/1445237988707995657?s=20


Boşta mı çalışıyorsun?

Büyük Britanya’daki benzin kıtlığı, paniğe kapılan sürücülerin akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklara girmesiyle manşetlerde yer aldı. Ülke ekonomisi pandemiden bazı uzmanların tahmin ettiğinden daha hızlı iyileşiyor, ancak The New York Times tarafından incelenen hükümet verileri, teslimat sürücülerinin yetersizliğinin ve tüketicilerin panik satın almalarının nasıl ulusal bir yakıt krizi yarattığını gösteriyor. Times, bunun arkasındaki nedenleri ve COVID-19 pandemisinin ve İngiltere’nin tartışmalı Brexit politikasının krizi körüklemeye nasıl yardımcı olduğunu araştırdı.

https://twitter.com/nytimes/status/1446732688967221249?s=20

Çocuklar ve Coronavirüs

Akademik yıl dünyanın pek çok yerinde devam ediyor ve çocukların aşılanıp aşılanmaması sorusu hala fikir ayrılıkları yaşıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, pandemi öncesine göre daha fazla genç koronavirüse yakalanıyor ve sayılar nispeten küçük olsa da, COVID-19 ölümlerinin daha yüksek bir payını oluşturuyorlar. Reuters, Amerikan Pediatri Akademisi ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden gelen verileri analiz etti ve konuyu araştırmak için çizelgeler içeren bu ayrıntılı SSS sayfasını oluşturdu.



Çok ırklı Amerika

2020 nüfus sayımına göre, her zamankinden daha fazla Amerikalı – yaklaşık her 10 kişiden biri – iki veya daha fazla ırka mensup olarak tanımlanıyor. Çok ırklı nüfus son on yılda yaklaşık 25 milyon kişi arttı ve şu anda 33 milyona ulaştı. Washington Post , kazanımların en büyük metro veya kentsel alanlarda olduğunu gösteren bir harita yayınladı . Çıkış, bu demografik eğilimin ırkçılığa karşı mücadele üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini araştırmak için sosyal bilimciler ile de görüştü.

https://twitter.com/PostGraphics/status/1446514221295050784?s=20

Veri Gazeteciliği Araçları

Veri gazeteciliği projelerinizi geliştirmek için yeni araçlar mı arıyorsunuz? Araştırmacı ve eğitmen Dr. Bahareh Heravi , veri toplama, sıralama, analiz ve görselleştirme için kullanılabilecek yazılım ve platformların bir listesini paylaştı . Koleksiyon, Excel, Tabula ve Mapbox gibi popüler araçları içerir, ancak hikaye anlatımı ihtiyaçlarınız için daha az bilinen seçenekler de bulacaksınız.

https://twitter.com/Bahareh360/status/1446106117793206272?s=20

Cadılar Bayramı Kostümleri

Yılın en ürkütücü tatili neredeyse burada. En popüler Halloween kostümlerini mi merak ediyorsunuz? Kontrol Google tarafından Frightgeist projeyi ABD etrafında üst seçimler göstermek için arama verileri kullanır. Örümcek Adam’dan Cruella de Vil’e kadar dikkate alınması gereken pek çok görünüm ve ürkütücü bir film müziği var.

https://twitter.com/GoogleTrends/status/1446153176311160836?s=20

Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier’e tekrar teşekkürler . İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*