Veri GazeteciliğiVeri Görselleştime

Veri Gazeteciliği İlk 10: Pandemik Kokteyller, Pahalı Yiyecekler, Zoonotik Hastalıklar, Dünyanın En İyi Şarkıları

Gijn
Peter Georgiev ve Connected Action 

Son zamanlarda evde kokteyl denediyseniz, yalnız değilsiniz. Financial Times tarafından yayınlanan verilere göre, barların ve restoranların yeniden açılmasını beklemekten bıkanlar alkol satın almaya başladı. Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği çalışmalarını 1-7 Mart tarihleri arasındaki NodeXL #ddj haritamız, Bloomberg’in küresel gıda fiyatlarının altı yıl içinde en yüksek seviyeye çıktığını gösteren bir analizini de kapsıyor.  The New York Times’ın Atlantic akıntılarına dair interaktif çalışması da var, Reuters’ın virüs salgınları ve The Pudding’in müzikal bir haritası da.

Keyif

Çoğumuz için bir şeyler içmek için dışarı çıkmak uzak gibi görünebilir. Ancak hükümetler COVID-19 bulaşmasını kısıtlamaya çalışırken barlar ve restoranlar kapalıyken,  insanlar oturma odalarını birinci sınıf alkolle dolduruyor. Financial Times, tekila, votka ve likör gibi yüksek kaliteli alkollü içkilerin bilinen alkol pazarından daha iyi performans gösterdiğini yazdı. Sebepler arasında: insanlar evde kendi kokteyllerini yapıyor.

 

Yükselen Gıda Fiyatları

Bloomberg’e göre, Çin’in talepleri tedarik zincirlerini  olumsuz etkiledi ve küresel gıda fiyatlarını altı yılın en yüksek seviyeye çıkardığını yazdı. Gıda enflasyonu ülkeleri dengesiz bir şekilde etkiliyor. Ekibin analizi, enflasyon ve  kötü yönetim gibi faktörleri de temel ürünlerin çok daha pahalı hale gelmesine neden oluyor. Özellikle Brezilya, Rusya, Nijerya, Türkiye ve Hindistan’a odaklanıyor araştırma.


Yarasalar ve Zoonotik Hastalıklar

Pandeminin başlangıcından itibaren bilim insanları, koronavirüs salgınının yarasalarla başladığını tahmin ettiler. Reuters’un grafik ekibi, virüsün zoonotik kökenleri hakkındaki bulgularını rapor eden Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte, bu uçan memelileri virüsler için ideal ortam sağlayan şeyin ne olduğunu araştırdı.

 

 

Atlantik’te Uyarı İşaretleri

Yeni araştırmalar, Atlantik Okyanusu akıntılarının yavaşladığını ve bunun da dünyadaki iklimi etkileyebileceğini söylüyor. Eğer bu olursa, akıntıların zayıflaması, daha hızlı deniz seviyesinin yükselmesine, daha güçlü kasırgalara ve Kuzey Afrika’da yağışların azalmasına neden olabilir. New York Times, bilim insanlarının akıntıları nasıl incelediklerini ve Gulf Stream’in neden dört kıtadaki hava durumu modellerini etkilediğini açıklayan etkileşimli bir makale yayınladı.

 

 

Turizmin Sıcak Noktalarında İş Krizi

BBC’nin veri birimi tarafından paylaşılan analize göre, Birleşik Krallık’ta mevsimlik istihdamın olduğu bölgeler COVID-19 iş krizinden en çok etkilenen bölgeler oldu. Rakamlar, Londra, İskoçya ve Galler’in bazı bölgeleri gibi popüler turizm noktalarının çalışanları daha fazla izne çıkardığını gösteriyor. Bir ekonomist: “Pandemi, işgücü piyasasındaki bir dizi temel eşitsizliği ortaya çıkardı.”

 

Aşı Barikatları

ABD’de, aşı için uygun olsanız bile bir koronavirüs aşısı yaptırmak zor olabilir. ProPublica, ülke çapında randevu almaya veya aşı yerlerine ulaşmaya çalışırken zorluk çeken Amerikalılardan hikayeler topladı ve resimledi. Yaygın zorluklar arasında erişilebilirlik sorunları, dil engelleri ve kafa karıştırıcı bilgiler yer alıyor.

 

 

Asgari Ücretlerle Yaşamak

Wall Street Journal tarafından yapılan bir analize göre, o zamanlar asgari ücretli işçiler neredeyse her tür geçim gideri için daha az ödüyordu. Gazete, bir galon benzin, bir düzine yumurta ve aylık ipotek ödemesi gibi çeşitli ürünlerin mevcut maliyetini yarım yüzyıl önceki fiyatlarıyla karşılaştırdı. Genel olarak karşılaştırma, bugünün asgari ücretinin daha az satın alma gücüne sahip olduğunu göstermekte.


Irk ve Eğitim

The Markup tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD üniversiteleri, öğrencilerinin ırklarına göre okulu bırakma olasılıklarını tahmin etmeye çalışıyor. Kamu kayıt talepleri yoluyla elde edilen belgeleri inceledikten sonra, siyah öğrencileri beyaz akranlarından önemli ölçüde daha yüksek bir oranda “yüksek risk” olarak kabul eden risk algoritmalarını buldu, uygulama uzmanları siyahi ve diğer azınlık öğrencilerini “daha kolay” sınıflara ve ana dallara itiyor olabilir.

 


Kitlenizi Anlayın

Veriler, farklı izleyicilerin tercihlerini daha iyi anlamaya ve dolayısıyla onlarla ilişkileri geliştirmeye çalışan haber kuruluşları için çok önemli hale geldi. Ancak gazeteciler, ölçütlere dayalı bir analizin yalnızca okuyucularının neye ihtiyacı olduğuna dair tahminleri genellikle unuturlar. Ve bu iyi tahminler çoğu zaman gerçeğe yaklaşmaz. Jacob Nelson, Slate için hazırlanan bu makalede, haber odalarının verileri yalnızca izleyicilerinin nasıl davrandığını değil, nedenini öğrenmek için kullanması gerektiğini açıklıyor.

 

 

Dünyanın Her Yerinden En Popüler Şarkılar

Şubat ayında ülkenizde en popüler şarkının ne olduğunu merak mı ediyorsunuz? Türkiye, Letonya veya Uruguay’da yaşayan insanların favori melodisi ne olacak? The Pudding’in bu müzikal dünya haritasına bir göz atın. Grafiğin etrafında gezinerek, her yerde en iyi şarkıları dinleyebilir ve hangilerinin dünya çapında hakim olduğunu öğrenebilirsiniz.

 

 

Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*