Data JournalismGijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği İlk 10: Pandora Belgeleri, Veri Podcast’leri ve İskoç Bakım Evlerinde COVID-19!

Peter Georgiev ve Connected Action 
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

NodeXL tarafından takip edilen bu haftanın en popüler veri gazeteciliği tweetlerini sizinle paylaşıyoruz. Şimdiye kadarki en büyük sızdırılmış belgelerden biri olan Pandora Belgeleri ağırlıkta bu sayısımızı domine ediyor. Ayrıca 27 Eylül – 3 Ekim haftası takibinde de; Kanarya Adaları’ndaki bir volkanik patlamanın verdiği hasar, kendinizi orman yangınlarından koruma kılavuzu ve Alman seçim sonuçları, İskoç bakım merkezleri ve fazlasının kapsayan etkili veri gazeteciliği çalışmaları var.

Pandora Belgeleri

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından yürütülen ve bugüne kadarki en büyük gazetecilik iş birliği olan Pandora Belgeleri araştırmasına  çoğu GIJN üyesi 150 medya kuruluşundan 600’den fazla gazeteci katıldı. Ekip tarafından “offshore veri tsunamisi” olarak adlandırılan sızıntılar, 6,4 milyon belge, milyonlarca görüntü, e-posta ve yaklaşık 500.000 elektronik tabloyu içeriyor.  Sızıntıları daha iyi anlamanız verilerin yapısı ve yönetimi daha iyi anlamak için tıklayınız.

Çek Başbakanı için Fransız Villaları ve Şato!

Pandora Belgelerinden önemli bir açıklama da bu hafta genel seçimlerle karşı karşıya olan milyarder Çek Başbakanı Andrej Babiš ile ilgiliydi. Çek Araştırmacı Gazetecilik Merkezi, Babiš’in Fransız Rivierası’nda bir dizi mülk ve hatta bir şato satın almak için offshore olanaklarından yararlandığını bildirdi. Muhabirler Babiš’in çizdiği karışık tabloyu daha iyi anlamak için Fransa’ya gidip araştırmayı yürütüyorlar.

Ürdün Kralı’nın Lüks Evleri

Gazetelerde adı geçen bir diğer lider, işlemlerini gizlemek için bir offshore hesap ağı kullanarak ABD’nin her iki kıyısındaki abartılı mülklere milyonlar harcadığı bildirilen Ürdün Kralı II. Abdullah. Washington Post , satın almaların “uluslararası bir satın alma çılgınlığının parçası” olduğuna yer veriyor . Post’a göre Abdullah ayrıca Britanya’da da lüks evler satın alarak toplamda 106 milyon doları aşan mülklere sahip.

Kamboçya’da Dışardan Yatırım!

Gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı yatırım veya DYY, genellikle ekonomik büyümenin itici gücü ve istihdamı artırma ve yeni işler yaratma fırsatı olarak görülür. Ama bunun bir bedeli var. Asya hakkında veri gazeteciliği odaklı haber yapan Kontinentalist, özellikle Çin’den gelen yabancı yatırımın ekosistemi büyük ölçüde harab ederken insanların evlerini terk etmek zorunda kaldıklarına yer veriyor. Open Development Kamboçya’dan gelen analize yer veriyor.

İlerleyen Lav

Kanarya Adaları’nda patlayan bir yanardağın lavları her şeyi yutmaya devam ederken binden fazla bina harap oldu. İspanyol gazetesi El País lav akışının ayrıntılı, etkileşimli bir haritasını oluşturmak için uydu görüntülerini ve yerel arazi kayıtlarını analiz etti.

İspanya’da Yüksek Katlı Yaşam!

Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, İspanyol nüfusunun neredeyse üçte ikisi apartmanda yaşıyor.  Ama neden İspanyol şehirleri dikey olarak inşa edilmiş?  elDiario.es gazetesi yerel konut verilerini analiz etti ve İspanya’daki şehirlerin mimarisine bakan etkileşimli bir proje yayınladı . Harita renk kodlu; pembe en yüksek binaları temsil ederken yeşil en az katlı olanları vurguluyor.

Veri Gazeteciliği Podcast’leri

Veri gazeteciliği etkinlikleri, podcast dünyasında nispeten yeni bir fenomen ancak dinlemeye değer çok sayıda iyi örnek var. DataJournalism.com’dan Andrea Abellán, bir sonraki podcast oturumunuz sırasında keyfini çıkarabileceğiniz altı program hazırladı . Veri görselleştirme, veri sonifikasyonu ve sayılarla hikaye anlatımı alanlarında uzmanların yer aldığı sıkı oturumlara yer veriyor.

Almanya Seçim Sonuçları

“Trafik ışığı koalisyonu” mu, yoksa “Jamaika koalisyonu” mu olacak? Almanya’daki son Bundestag seçimlerinden sonra ülke bir sonraki hükümeti kurmak için hangi partilerin güçlerini birleştireceğini ve Şansölye Angela Merkel’in yerini kimin alacağını öğrenmeyi bekliyor. Bölgesel gazete Westdeutsche Allgemeine Zeitung , seçmen katılımı, koltuk dağılımı ve tüm seçim bölgelerini içeren bir harita da dahil olmak üzere seçim sonuçlarının ayrıntılı bir özetini yayınladı.

İskoç Bakım Evleri

BBC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisinin başlangıcında yaklaşık 200 İskoç bakımevinin COVID-19 testi olmamış hasta kabul ettiğini   ortaya çıkardı. Araştırma BBC İskoçya’nın 11 ay önce talep ettiği İskoçya Halk Sağlığı verilerine dayanıyor.

İklim Değişikliğinin Etkileri

Çağdaş toplum için en büyük tehdit olarak kabul edilen iklim değişikliği, o kadar geniş kapsamlı tehlikeler yaratıyor ki, birçok insan bunun Dünya’daki yaşamı nasıl etkilediğini kavramak için mücadele ediyor. İngiltere merkezli web sitesi Carbon Brief’in projesi  iklim değişikliğini daha iyi anlaşılmayı sağlıyor. Site doğanın, toplumların ve ekosistemlerin farklı sıcaklık seviyelerinde nasıl değişeceğinin tahmin edildiğini göstermek için yaklaşık 70 hakemli iklim çalışmasından elde edilen verileri derledi.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörü. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası yayın organlarında yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*