Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Ramazan Orucu, Volkanik Patlamalar, İklim Değişikliği Ekonomisi, Çin’in Polisilikon Fabrikaları

Gijn
Peter Georgiev ve Bağlantılı Eylem

Elektrikli araba kullanmak ve güneş panelleri satın almak, iklim değişikliğini yavaşlatmaya yardımcı olacak yollar olarak düşünülüyor. Ancak yeni bir araştırmaya göre, çoğu insan sera gazı emisyonları üzerinde gerçek bir etki elde etmenin yaşam tarzı için önemli fedakarlıklar gerektirebileceğinin farkında değil. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği haberlerini inceliyoruz. NodeXL #ddj haritamız  12 Nisan – 18 Nisan tarihleri ​​arasınını kapsıyor.  Financial Times’ın bireylerin karbon ayak izlerini azaltmanın en iyi yolunun nüfusla ilişkisi ve bir çocuk sahipliliği üzerine bir çalışma yürütüyor. Bu sayımızda, Al Jazeera tarafından dünyanın dört bir yanındaki Ramazan orucunun yer aldığı bir çalışma, Bloomberg’in Çin’deki polisilikon fabrikalarına yönelik haberlerini ve Rusya’dan drone ile yapılmış bir gece gösterisini sunuyoruz.

Güvenli Nefes Almak

Pandemiden çıkarılan derslerden biri, koronavirüsün bulaşmasını azaltmak için iç mekan hava kalitesinin çok önemli olduğuydu. Teknoloji ve akıllı tasarım, birçok restoranın müşterilerine daha iyi bakmasını sağladı. Bir örnek: California’daki Big Sur’daki Sierra Mar restoranı, masa üstü mini temizleyiciler, gerçek zamanlı hava kalitesi izleme sistemi gibi hizmetlerle ısıtma ve klima sistemlerini iyileştiriyor. Washington Post , yeni kurulumun nasıl çalıştığını anlatıyor.

Jack Ma’nın Jet Gezileri

Çinli işinsanı Jack Ma, geçen Ekim ayından bu yana sadece bir kez kamuoyuna çıktı. Ancak Financial Times, milyarderin özel jet uçuşlarının ayrıntılarını elde etti. Ma’nın özel jetinin 2018’de her iki günde bir toplam 173 uçuş  yaptığını ortaya çıkardı.

Avrupa’nın Emisyon Ticareti Planı

Avrupa’da, 2005 yılında uygulanan ticaret planı iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için tasarlandı. Plana göre emisyon üretenlerin parasını ödemesi gerekiyor. Ancak Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı tarafından yeniden yayınlanan VoxEurope tarafından yapılan bir analiz planın düzgün çalışmadığını ve reform yapılması gerektiğini savunuyor.

Çin’in Polisilikon Fabrikaları

Güneş panelleri yapmak için kullanılan polisilikon, dünyanın yeşil geleceği için hayati bir önem taşıyor. Ancak Çin’in Sincan bölgesinde,  ücra bir noktada yani Kuzeybatı bölgesinde bu hammaddeyi üreten fabrikalar hakkında net bilgi edinmek mümkün değil, belirsizlik ve gizlilik sözkonusu.  Bloomberg , bazı fabrikalarda zorunlu çalıştırma konusunda gündeme gelen suçlamaları inceledi ve şüpheli eğitim kamplarıyla birlikte tesislerin haritasını çıkardı.

2021’de oruç tutmak

Nisan ortası, Müslümanların güneşin doğuşundan gün batımına kadar oruç tuttukları, yemekten, içmekten, sigara içmekten ve seks yapmadıkları Tanrı’ya yaklaştıkları kutsal Ramazan ayının başlangıcı. Al Jazeera , dünyanın dört bir yanındaki  oruç saatlerinin sayısını karşılaştırmak için bir  infografik oluşturdu ; Şu anda Cape Town’da oruç tutan Müslümanlar 11-12 saat oruç tutarken, Londra’da bu süre 17 saate kadar çıkıyor.

Bir Volkan Uyanıyor

La Soufriere yanardağından meydana gelen patlamalar Karayip adası St. Vincent’ı salladı. 42 yıllık hareketsizliğin ardından, Nisan ayı başlarında yanardağ patlamaya başladı ve binlerce kişinin tahliyesine yol açtı. Uyanmasından beridir volkanik küller adayı kapladı, ekinleri yok etti, suyu kirletti ve hayvanların ölümüne neden oldu. Reuters Graphics , şimdiye kadar meydana gelen hasarı açıklamak için uydu görüntülerini kullandı .

Karbon Ayakizi

Mümkün olduğunca geri dönüşüm şart yani  yenilenebilir enerji satın almak, arabaları elektrikli veya hibrit bir modelle değiştirmek. Yaklaşık 30 ülkede 21.000 kişinin katıldığı uluslararası bir ankete göre, çoğu insan bunların bireysel karbon ayak izimizi azaltmanın en iyi üç yolu olduğuna inanıyor. Ancak Financial Times tarafından yapılan bir analiz, gerçekte atmamız gereken daha önemli adımlar olduğunu gösteriyor. Sera gazı emisyonlarını azaltmanın en etkili yollarından biri, bir çocuğa daha az sahip olmaktır diye yazıyorlar.

İklim Değişikliğinin Maliyetleri

İklim değişikliği aynı zamanda ekonomik maliyetleri de beraberinde getiriyor ve dünya çapında yükselen sıcaklıklar, fırtınalar, seller ve sıcak hava dalgaları gibi aşırı olayları daha da kötüleştiriyor. Voxeurop’da yer alan yazı, bu olayların bir sonucu olarak, yalnızca Avrupa ülkelerinin son kırk yılda toplam 446 milyar euro kaybettiğini ortaya çıkardı – bu rakam, “analiz edilen ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık % 3’üne eşit.”

Dünyanın Akciğerleri

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Virunga Ulusal Parkı, dünyanın en geniş tropikal ormanlarından birine ev sahipliği yapmakta. Her gün, Kongo Doğayı Koruma Enstitüsü’nden 700’den fazla korucu, son derece zor koşullarda çalışmakta, parkın huzurunu izlemek ve ormansızlaşmayı ve kaçak avlanmayı önlemek için hayatlarını riske atmaktalar. Gardiyanlar ayrıca dağ gorillerini ve nesli tükenmekte olan diğer türleri de koruyor. İspanyol gazetesi El País tarafından yayınlanan Yeryüzünün Akciğerleri projesi, bu olağanüstü ekosistemin ve onunla ilgilenen insanların hikayesini anlatıyor.

Beslenme alışkanlıkları

1930’lardan bir veri görselleştirmesinin neye benzediğini hiç merak ettiniz mi? Alice Urbach’ın 500 sayfalık yemek kitabı “So Kocht Man in Wien!” – “Viyana’da Nasıl Yemek Yapılır!” – veri gazetecisi Nicolas Kayser-Bril’in paylaştığı tweet, bir insanın ömür boyu ne kadar yiyecek tükettiğini gösteriyor.

 

Peter GeorgievGIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

İngilizce olanı buradan okuyabilirsiniz: https://gijn.org/2021/04/23/data-journalism-top-10-ramadan-fasting-volcanic-eruptions-climate-change-economics-chinas-forced-labor/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*