Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Rusya’nın Okul Yolları, Myanmar’ın Zengin Generalleri, Kamerun’un Ölümcül Altın Madenleri, Basket İsyanını Görselleştirmek!

Veri Gazeteciliği İlk 10: Rusya’nın Okul Yolları, Myanmar’ın Zengin Generalleri, Kamerun’un Ölümcül Altın Madenleri, Başkent İsyanını Görselleştirmek!

Gijn
Peter Georgiev ve Connected Action


11 Eylül 2001’deki terörist saldırıların ardından ABD, Taliban’ı devirmek için Afganistan’ı işgal etti. ABD bu yıl askerlerini geri çekmeye hazırlanırken, bazıları 20 yıllık bir savaşın bedelini sayıyor. Twitter’da haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 10 – 16 Mayıs tarihleri ​​arasındaki NodeXL #ddj haritamız, Al Jazeera tarafından tahmin edilen 241.000 cana mal olan bir çatışmanın etkisini gösteren etkileşimli bir proje hazırladı. Bu sayımızda ayrıca Rus çocukların okula gitme güçlükleri üzerine bir IStories makalesi, altın madenciliğine bağlı ölümlerle ilgili bir InfoCongo araştırması ve Financial Times’ın veri projeleri için görsel bir kelime haznesine yer veriyoruz.

Rusya’da Okul İçin Aşılan Yol!

Rusya’da on binlerce çocuk yağmur, çamur demeden zorlu şartlardan geçerek okula gidiyor ve okula yakın yaşayanlar 50 kilometre veya 30 mil aralığında! Bazen yollarda araçla gitmek öyle imkansızdır ki yürüyerek gitmeleri gerekir. IStories, 2021’de eğitime erişimin öğrenciler için neden bu kadar zor olduğunu detaylı şekilde aktarmak için harita, grafik odaklı bir haber yaptı.

Kamerun’un Ölümcül Altın Madenleri

Kamerun ormanlarını süsleyen terk edilmiş altın madeni çukurlarında en az 150 kişi düşerek öldü. InfoCongo tarafından yayınlanan veri odaklı araştırmada , ülkenin ana altın madenciliği bölgelerinde düzenli olarak ölümler meydana gelirken, bu alanların çoğunun rehabilite edilmediğini ve bu da yerel topluluklar için tehlike arz ettiğini ortaya koyuyor.

Başkent İsyanının Araştırılması

6 Ocak’ta, aşırı sağcı aktivistler, beyaz üstünlükçüler ve o zamanki Başkan Donald Trump’ın sert sadık taraftarları, Joe Biden’ın başkanlık seçimlerindeki zaferini tersine çevirmek amacıyla ABD Kongre Binası’na baskın düzenlediler. Saldırı, ülke tarihindeki en karmaşık araştırmalardan birine yol açtı ve 400’den fazla kişi tutuklandı. Washington Post , şüpheliler hakkında şu ana kadar bildiklerimizi ve neyle suçlandıklarını detaylandırmak için bir “derinlemesine görselleştirme” oluşturdu .

Evde Bakım Ölümleri

Birleşik Krallık’ta yüz binlerce insan evde bakım hizmeti alıyor. Ancak Araştırmacı Gazetecilik ofisi tarafından yapılan bir araştırma , yaşlılar, engelliler ve hastalardan oluşan 25.000’den fazla kişinin koronavirüs salgını sırasında öldüğünü ortaya çıkardı. Veriler, Britanya’da evde bakım görenlerin ölümlerinin bir önceki yıla göre iki katından fazla arttığı ancak bakım evlerinde olanlardan çok daha az gündeme taşındığını gösteriyor.


20 Yıllık Savaşın Bedeli

ABD’nin, 11 Eylül 2001 terörist saldırılarından sonra Afganistan’ı işgal etmesinden bu yana çatışmalarla doğrudan bağlantılı nedenlerle neredeyse çeyrek milyon insan öldü. Ayrıca açlık, hastalık ve yaralanma nedeniyle de yüz binlerce kişi öldü. Al Jazeera , yirmi yıllık çatışmanın etkisini göstermek için bir dizi grafik üretti ve Afganistan’ın çocuklar için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olduğunu yazdı.


Almanya’da Radikalleşme

Pandemi, Almanya’da sosyal medya aracılığıyla nefret söyleminin ve aşırı sağcılığın yayılmasını hızlandırdı. Süddeutsche Zeitung gazetesi , komplo teorilerinin, mitlerin, ajitasyonun ve ırkçılığın ağlarda toksik bir karışım oluşturarak nasıl bir araya geldiğini gösteren yaklaşık 12 milyon Telegram mesajını inceledi . Krizin başlangıcından bu yana bazı grupların komplo teorilerini ve nefreti yaydığını, bu durumun artık gözden kaçamayacak kadar saldırgan davranışları da ateşlediği belirtiliyor gazete tarafından.

Yaz Sıcağı

İklim değişikliği ABD genelinde mevsimsel sıcaklıkları yavaşça etkilediğinden, Kaliforniya ilk olarak Nisan ayında ilan edilen kuraklık acil durum bildirimini uzattı. Önümüzdeki birkaç ay boyunca yaz sıcağı , son yıllarda eyaletin bazı kısımlarını ciddi etkileyen daha fazla orman yangınını tetikleyebilirFinancial Times , küresel ısınmanın ülkenin en kalabalık eyaleti üzerindeki etkisini göstermek için ABD Kuraklık Monitörü’nden alınan verileri inceledi.

Myanmar’ın Zengin Generalleri

Şubat ayında, Myanmar ordusunun ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle ulusal ve uluslararası protestoların fişeğini ateşledi. Ancak Bloomberg’in Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporu, iki askeri holdingin ekonominin merkezinde çeşitli işleri nasıl kontrol ettiğini ve Myanmar generallerinin nasıl “geniş” bir iş imparatorluğu kurduğunu ortaya koyuyor.

Polonyalı Gol Makinesi

Bayern Münih’in üretken golcüsü Robert Lewandowski, Alman futbol ligi Bundesliga’da sansasyonel bir sezon geçirdi. Geçen hafta Polonyalı forvet, kampanyadaki 40. golünü atarak 1972’de Alman efsane Gerd Müller’in uzun süredir devam eden rekorunu eşitledi. Der Spiegel , Lewandowski’nin olağanüstü başarısının ardındaki rakamları inceledi.

Görsel Kelime

Financial Times’ın veri grafik ekibinin hazırladığı bu Görsel Kelime Bilgisi, bilgilendirici ve anlamlı grafikler ve grafikler oluşturmak için en iyi tasarım yaklaşımını seçmenize yardımcı oluyor. Kılavuz, ısı haritalarından kutu grafiklerine kadar her şeyi kapsıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*