Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Taliban Yürüyüşü, Dörtlü Sınır Duvarları, Kenya Yolsuzluğu, Beyaz Adamlar Ofis Seviyor!

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Peter Georgiev and Connected Action 

ABD liderliğindeki birliklerin İslamcı rejimi devirmek için Afganistan’ı işgal etmesinden yirmi yıl sonra, Taliban ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 9-15 Ağustos arasındaki NodeXL haritamız, Financial Times tarafından, Taliban’ın bu hafta başlarında başkent Kabil’e girmeden önce ülkenin çeşitli bölgelerini nasıl ele geçirdiğini gösteren animasyonlu bir haritayla ele alıyor. Bu sayıda ayrıca, artan sayıda sınır duvarları üzerine bir Deutsche Welle projesi var, ayrıca Reuters tarafından Amerika’nın diyabet krizine ilişkin bir araştırma ve Guardian’ın veri gazeteciliği tarihine bir bakışa yer veriyoruz.

Yürüyüşü Kabil’e Doğru Haritalamak

Taliban’ın ABD’nin geri çekilmesi sırasında Kabil’in kontrolünü ele geçirmesi, birçok analistin öngördüğü aylardan ziyade sadece birkaç gün sürdü. Grubun savaşçıları, kilit şehirlere hızla ilerlemeden ve başkente girmeden önce son yıllarda ülkenin dört bir yanındaki bölgeleri ele geçirmişti zaten. Financial Times, Long War Journal’dan ( Demokrasileri Savunma Vakfı’nın bir projesi ) verilerini kullanarak , Taliban’ın kontrol altına aldığı bölgeleri animasyonlu bir haritayla aktarıyor.

Sınır Bariyerleri

Afganistan’daki kriz binlerce kişinin kaçmasına neden oldu ve birçok ülke yardım sözü verirken, halihazırda dünyanın herhangi bir ülkesinden daha fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye sınırlarını güçlendirmeye başladı. Almanya ve Avrupa’yı 28 yıl boyunca ayıran fiziksel ve ideolojik bir engel olan Berlin Duvarı’nın inşaatının başlamasından altmış yıl sonra ortaya çıkıyor bu olaylar. Deutsche Welle’deki veri gazeteciliği ekibi, 2000 ve 2021 yılları arasında küresel olarak “tamamlanan, başlatılan veya ilan edilen sınır duvarlarının” sayısının beş kattan fazla arttığını ortaya çıkardı.

Kenya’da Yolsuzluk

Kenya’da insanlar yasal boşlukların dolandırıcılık ve zimmete para geçirmeyi yaygın bir biçimde mümkün kıldığını çok iyi biliyorlar ancak bu suçların failleri nadiren ortaya çıkıyor veya adalete teslim ediliyor. Africa Uncensored adlı belgesel grubu , 25.727 kamu alım kaydını toplayarak sözde “bütçeli yolsuzluk” uygulamalarını araştırdı.



Aşılar Nasıl Fark Yaratır?

Delta varyantı dünya çapında dördüncü bir pandemik dalgayı tetiklerken, sağlık uzmanları aşıların hastaneye kaldırılma, ölüm ve virüsün yayılmasını azaltmanın anahtarı olduğunu vurguluyor. Aşıların nasıl bir fark yaratabileceğini göstermek için The New York Times , düşük ve yüksek aşılama oranlarına sahip topluluklarda  COVID-19 salgınını bir senaryoyla simüle etti.



Almanya’da Google Trendler

Arama motorları, kamuoyuna ilişkin içgörüler sunar. Almanya Eylül ayında yapılacak federal seçime hazırlanırken, veri analisti Moritz Stefaner seçimle ilgili olarak Almanların en çok hangi konulara ilgi duyduğunu öğrenmek için Google Trends’in yardımıyla Google arama verilerini araştırdı. Stefaner, en popüler altı partideki arama ilgisini karşılaştırdı ve popülerliklerinin son seçimden bu yana nasıl değiştiğine baktı.



Amerika’nın Diyabet Krizi

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sağlık sistemi geçen yıl koronavirüsün etkisinden ötürü zorlanırken, pandemi başka bir halk sağlığı krizini ortaya çıkardı. Ülkenin diyabetle mücadelesi krizde! Covid19 milyonlarca Amerikalı diyabet hastasının yaşamı ve sağlıkları üzerinde yıkıcı bir etkisi yarattı. Reuters , pandeminin şeker hastaları için riskleri nasıl artırdığını ve sağlık sonuçlarını nasıl kötüleştirdiğini göstermek için ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden ve diğer kaynaklardan gelen verileri analiz etti.



Beyaz Adamlar Ofisi Seviyor

Hala işinizi uzaktan mı yapıyorsunuz? Tam zamanlı, yüz yüze çalışmayı özlüyor musunuz yoksa hiç yok diyenlerden misiniz? Şirketleri güvenli bir fiziksel ortam sunsa bile, çoğu insan için en azından bazı zamanlar evden çalışmak tercih edilen bir seçenektir. FiveThirtyEight , ABD, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya ve Birleşik Krallık’tan 10.000’in üzerinde katılımcıyla bu konuyla ilgili bir anketin sonuçlarını analiz etti . Bilin bakalım işe dönme konusunda en hevesli kim? Beyaz adamlar, siyah erkeklerin neredeyse iki katı.



Lionel Messi’nin Mirası

Futbol tarihinin en büyük oyuncularından biri olan Lionel Messi, Barcelona’da 21 yıl geçirdikten sonra Fransa’daki Paris Saint-Germain’e katılmak için İspanyol güç merkezinden ayrıldı. Barcelona’da 17 sezon boyunca Messi, 35 yerel ve Avrupa kupası kazandı ve 778 maçta 672 gol kaydetti. The Economist , Arjantinli forvetin efsanevi kariyerinin ardındaki rakamları inceledi ve onu diğer harika futbol golcüleriyle karşılaştırmak için bir formül geliştirdi.


Alternatif Bir Olimpiyat Sıralaması

Olimpiyatlar sona erdi ve ABD takımı toplamda 39 altın ve 113 madalya ile genel tablonun zirvesine çıktı. En başarılı Avrupa ülkesi 22 altınla Büyük Britanya oldu. Peki ya tablo ülkeleri sıralamak yerine belirli bölgelerin başarısına dayandırılsaydı? İtalyan düşünce kuruluşu OBS Transeuropa ve Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı , Ile-de-France (Fransa) ve Belgrad (Sırbistan) bölgelerinin öne çıktığı Tokyo Olimpiyatları’nda Avrupa’nın performansının alışılmışın dışında bir analizini yayınladı. Bir bölgenin nüfusu göz önüne alındığında Budapeşte de iyi durumda gözüküyor.



Veri Gazeteciliğinin Evrimi

Veri gazeteciliği, dijital çağda hikaye anlatımı için iddialı ve güçlü bir araç haline geldi. Ancak bu haber tekniğinin uzun bir geçmişi var ve kökleri 19. yüzyılın başlarına kadar sürülebilir. Guardian , veriye dayalı kapsamın tarihsel örneklerini bulmak ve bu alanın gelişimini izlemek için arşivlerin derinliklerine indi.


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*