Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Tokyo Olimpiyatları, Kum Madenciliği, Yaşlı Bakımı, Rusya’nın Ormanları, TikTok’un Algoritması

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (Gijn)
Peter Georgiev

COVID-19 pandemisi nedeniyle bir yıl süren gecikmenin ardından 32. Olimpiyat Oyunları tüm dünyanın dikkatini çekti. Dünyanın en iyi sporcularını izleyecek, kalabalık olmamasına rağmen, yarışma şimdiden olağanüstü performansları ve ilham verici detayları içeriyor.

Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini izleyen 19-25 Temmuz arasındaki NodeXL eşlememiz, The Washington Post, The New York Times ve diğer büyük yayın organları tarafından Olimpiyatların yaratıcı, veriye dayalı çalışmalarını içeriyor. Bu sayıda ayrıca Reuters Graphics’in bir Çin gölünün kum madenciliği yoluyla yok edilmesi, Investigate Europe’un yaşlı bakımına bir bakışını ve The Wall Street Journal tarafından TikTok’un algoritmasına yer veriyoruz.

Olimpiyatları kim domine ediyor

Oyunlar boyunca, hangi ülkenin en çok madalya kazandığını görmek için genel gösterge tablosuna bakılabilir. Ancak bu rakamlar tüm hikayeyi anlatmıyor. Bunun yerine, Washington Post , ulusların başarıyı en çok nerede bulacağına dair ayrıntılı bir tablo çizmek için basketbol, ​​judo, artistik yüzme ve badminton dahil olmak üzere bir dizi bireysel etkinliği inceledi .

Elit Sporcuların Yapısını Bozma

Büyük sporcular genellikle sporlarını oldukça basit gösterirler. Ancak mükemmelliklerinin sizi aldatmasına izin vermeyin. Her performansın arkasında on binlerce saatlik pratik ve sıradan izleyici tarafından fark edilmesi zor olan ayrıntılar vardır. New York Times, antrenman seansları sırasında yakalanan video ve verileri kullanarak her birinin tekniğini özel yapan şeyi açıklamak için dört spor dalındaki ( tırmanma , jimnastik , atletizm ve yüzme) sporculara odaklandı.

Kum Madenciliği Tarafından Yok Edildi

Çin’in en büyük tatlı su kütlesi olan Poyang Gölü, ulusal bir doğa koruma alanı ve 300’den fazla göçmen kuş türü için bir dinlenme durağı. Ancak Çin’in mega kentlerinin inşasını körükleyen kum madenciliği operasyonlarındaki artış, gölün kırılgan ekosistemini tehdit etti ve bir biyolojik çeşitlilik krizine neden oldu. Reuters , kum madenciliğinin gölün ve kıyı şeridinin büyük bölümlerini nasıl dönüştürdüğüne dair derinlemesine bir görsel tur oluşturmak için uydu görüntülerini ve drone görüntülerini analiz etti.

Dünya Liderlerini Casusluk

Pegasus Projesi ifşaatları, küresel dikkati bir kez daha teknolojinin kitlesel gözetim için kötüye kullanılmasına kaydırdı. Ve dijital mahremiyet ihlallerine dikkat çekti. Gazeteciler ve aktivistlerin yanı sıra cumhurbaşkanları ve başbakanlar da NSO Group’un casus yazılımlarından etkilendi. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu’dan 14 dünya liderinin potansiyel hedefler olarak seçildiğini bildirdi.

Gri Altın

Küresel salgından en çok etkilenenler arasında bakım evlerindeki yaşlılar da yer aldı. Sağlık krizi, Avrupa’da sakinlerin ve aşırı çalışan bakıcıların zorlu koşullarda bulunduğu tesislerin zaten korkunç durumunu daha da kötüleştirdi. Bu kusurlu sisteme rağmen, yatırımcılar büyük karlar elde ediyor. Investigate Europe ve ortakları tarafından yürütülen sınır ötesi bir proje , 15 ülkede milyar avroluk yaşlı bakımı işini inceledi. Proje bir dizi sorun ve endişe verici gelişmelere yer veriyor.

Ormansızlaşmadan Yararlanmak

Rus ormanlarında binlerce hektarlık sağlıklı ağaçlar ormanlardan arındırılıyor ve yerlerine çorak araziler kalıyor. Proekt tarafından ülkenin ormancılık işine yönelik yaptığı araştıma, standartları ihlal ederek Sibirya taygasında kereste çıkaran ve bunu IKEA mağazaları da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına satan bir politikacı ve girişimcinin hikayesini anlatıyor.

Almanya’nın Yeni Şansölyesi

Angela Merkel 16 yıl sonra görevi bırakıyor ve Almanya’nın yakında yeni bir şansölyesi olacak. Üç büyük parti – Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller – onun yerini almayı umarak adaylar ortaya koydu. Deutsche Welle , her birinin Almanya ve Avrupa’nın geleceği için ne anlama gelebileceğini açıklamak için adayların siyasi konumlarını ve oylama kayıtlarını inceledi .

TikTok’un Gizli Algoritmasının İçinde

TikTok’un sizinle ve düşüncelerinizle ilgili her şeyi nasıl bildiğini hiç merak ettiniz mi? Eğer öyleyse, yalnız değilsin. Sosyal platformdaki kullanıcılar, kendi kişiliklerine göre şaşırtıcı derecede iyi uyarlanmış içerik karşısında sürekli olarak şaşırıyorlar. Platformun algoritmasını araştırmak için The Wall Street Journal düzinelerce otomatik hesap oluşturdu. Muhabirler, TikTok için en önemli bilginin belirli bir videoyu izlemek için harcadığınız zaman olduğunu buldu.

Emeklilik Ödemelerinin İncelenmesi

Teoride, bilgi edinme özgürlüğü yasaları, gazetecilerin bilgi keşfetmesi ve toplaması için en iyi yollardan biri olmalı ve büyük soruşturmalara kapı açmalı. Ancak haber odalarının, hükümetlerin verileri yayınlamasını sağlamak için genellikle son derece sabırlı ve ısrarcı olması gerekir. GIJN üyesi Fiquem Sabendo’nun dört yıllık bir mücadeleden sonra 27 yıllık emekli maaşını almayı başardı. Brezilya’da olan buydu. Latin American Journalism Review, gazetecilik ajansının 70’den fazla haberin yayınlanmasına yol açan veri tabanına nasıl eriştiğini inceliyor.

Neden Veri Gazeteciliğini Öğrenmelisiniz?

Haftalık dizimizi okuyorsanız, muhtemelen zaten bir veri gazeteciliği hayranısınızdır. Bu beceri setinin popülaritesi, son yıllarda haber odaları ve muhabirler haberlerini deneyip çeşitlendirmeye çalıştıkça arttı. DataJournalism.com’dan Andrea Abellán , veri haberciliğinin modern medyanın önemli bir parçası haline gelmesinin 10 iyi nedeninin bir listesini yaptı . Bir numaralı sebep: Her şey veri!


Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma ekibindeydi. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*