Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Yeni Bir Başkan, Trump’ın Twitter Hakaretleri, Almanya Seçimleri

Gijn
Peter Georgiev and Connected Action

Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. başkanı olarak yemin ettiği için, uluslararası medyada yer alan haberlerin çoğu, başka hiçbir şeye benzemeyen bir göreve başladı. 18-24 Ocak tarihleri arasındaki NodeXL #ddj haritamız, başkanın ulusa ilk adresinin bir Washington Post analizini ve güvenlik ve koronavirüs ile ilgili endişelerin üstesinden gelmek için alınan gelişmiş önlemleri görselleştiren bir Bloomberg projesi yer alıyor. Bu sayıda, eski Başkan Donald Trump’ın The New York Times’ın Twitter hakaretlerinin tam bir listesini, Almanya’nın “süper seçim yılını” takip eden etkileşimli bir haritasını ve veri görselleştirmede engellilik, ırk ve ataerkillik tartışmalarını da sunuyoruz.


Biden’ın Açılış Konuşması

Joe Biden 20 Ocak’ta ilk başkanlık konuşmasını verirken dünya yakından izledi. ABD’nin yeni başkomutanı birlik çağrısında bulundu ve ulusun demokrasiye olan inancını yeniden tesis etme arzusunu dile getirdi. Adresinde ayrıca daha önce bir açılış konuşmasında hiç kullanılmamış birçok kelime yer alıyordu. Washington Post’un infografiği, açılış törenlerinde ilk kez “millet”, “virüs” ve “aşırılık” gibi bazı kelimelerin altını çizdi.


Yüksek Güvenlikli Bir Açılış Neye Benziyor?

ABD başkanlığının yemin töreni, ABD Kongre Binası isyanlarından sadece iki hafta sonra gerçekleşti, bu nedenle, COVID-19’un yayılmasına karşı alınan önlemlere ek olarak, törene olağanüstü güvenlik önlemleri de damgasını vurdu. Bloomberg, başka hiçbir şeye benzemeyen bir açılışın ardındaki kapsamlı planlama ve koordinasyonu göstermek için etkileşimli bir harita hazırladı.

 

COVID-19 Aşı Komplo Teorileri

Dünya çapında hükümetler aşı uygulama planları ile ilerlerken, aşılama kampanyaları hakkındaki yanlış iddialar ve komplo teorileri sosyal medyada dolaşmaya devam ediyor. Nate Silver’ın veri gazeteciliği ve analiz sitesi FiveThirtyEight, aşı destekçileri ile aşılama karşıtı harekette bulunanlar arasındaki tartışmaları inceledi ve Facebook’un yanlış bilgilerin yayılmasını engelleme çabalarına baktı.

 

Merkel Devri’nin Sonu

Almanya, ülkenin 16 eyaletinin altısında önemli bölgesel seçimlerle “süper seçim yılına” girdi. 26 Eylül’deki federal seçimler, Başbakan olarak dört dönem sonra istifa etmesi nedeniyle Angela Merkel ile bir dönemin sonunu işaret edecek. Berliner Morgenpost gazetesi, seçmenler oy kullanmaya hazırlanırken en son seçim haberlerini ve anketleri takip etmek için özel bir platform oluşturdu.

 

 

Aşılar: Sıra Ne Zaman?

Aşılama kampanyaları hala erken aşamalarındayken, birçok ülke halihazırda öncelikli aşılama grupları belirlemiştir. Almanya’da Süddeutsche Zeitung gazetesi, okuyucuların randevularını ne zaman alabileceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için etkileşimli bir araç oluşturdu.

 

Twitter Hakaretleri

Başkan Trump, görevde olduğu süre boyunca sosyal medyayı kullanmasıyla kötü bir şöhrete sahipti. Twitter, hesabını 8 Ocak’ta askıya almadan önce, platformu sık sık rakiplerine ve eleştirmenlerine sözlü saldırılarda bulunmak için kullanıyordu. New York Times, 2015’te adaylığını ilan ettiği andan kalıcı olarak yasaklandığı güne kadar Trump’ın Twitter hakaretlerini belgeleyen bir liste yayınladı.

 

Darbeler ve Demokrasi

Kongre Binası’na yapılan saldırının ardından dünya, benzeri görülmemiş olayın ABD demokrasisinin geleceği için ne anlama gelebileceğini anlamaya çalıştı. Yanıtlar arayan The Washington Post, Donanma Akademisi siyaset bilimcisi John Polga-Hecimovich tarafından 1900’den beri dünya çapında 64 “kendi kendine darbe” girişiminde bulunan verileri analiz etti.

 

Uçan Yeşil Yapmak

Hava yolculuğunu çevreye daha az zararlı hale getirme girişiminde, BM aracılığında bir anlaşma Ocak ayında yürürlüğe girdi. Uluslararası Havacılık için Karbon Dengeleme ve Azaltma Planı, sektörün net sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlamaktadır. Ancak Deutsche Welle tarafından yapılan bir analize göre, mekanizma kusurludur ve sözlerini yerine getirme olasılığı düşüktür.

 

Veri Görselleştirmeyi Daha İyi Hale Getirme

İnfografikler genellikle bilgileri daha güzel hale getirir, ancak bazı yaygın tasarım kusurları, onları görme engelli izleyiciler için erişilemez kılar. Bir Twitter başlığında, veri görselleştirme mühendisi Frank Elavsky, engelli toplulukları değerlendirirken tasarımcıların renk körlüğünün ötesinde düşünme yollarını öneriyor.

Philip Meyer Ödülü Kazananlar

New York Times’ın koronavirüs izleme projesi, sosyal bilim yöntemleri kullanılarak üretilen en iyi haberciliği tanıyan IRE’nin gıpta ile bakılan Philip Meyer Ödüllerinde bu yıl sahiplerini buldu. Jüri üyeleri tarafından onurlandırılan diğer yayınlar arasında The Boston Globe, Reuters, The Marshall Project ve Slate sayılabilir.


Peter Georgiev, GIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*