Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği İlk 10: Zayıflayan Bağışıklık, İşini Kaybeden Kadınlar, Myanmar Cinayetleri, Ergen Hamileliği

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)
Peter Georgiev and Connected Action 

Aşı gündemi ve üçüncü aşı ihtiyacı hakkındaki tartışmalar son haftalarda yoğunlaştı ve ülkeler aşılı insanlar arasında da koronavirüs vakalarında artış gördü. NodeXL ve bizlerin de katkısıyla 23-29 Ağustos tarihleri ​​arasında Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerine yer veriyoruz. Financial Times gazetecisinden John Burn-Murdoch’un bağışıklığımızı inceleyen bir çalışmasına yer veriyoruz.  Bu sayıda ayrıca, pandeminin küresel ölçekte kadın işgücü üzerindeki etkisini araştıran The Washington Post’a yer veriyoruz, Peru’daki genç gebeliklere ilişkin OjoPúblico tarafından yapılan bir araştırmaya ve Reuters’in Almanya’daki seçim anketlerinin canlı takip bir incelemesi yer alıyor.

Dış Yardım Kesintileri

Britanya, denizaşırı programlar için yardım harcamalarını kesiyor. Ancak araştırmalar, Britanya destekli projelerden en çok yararlanan bazı ülkelerin daha istikrarsız hale geldiğini gösteriyor. Guardian tarafından yapılan veri analizi , Britanya’nın dış yardım harcamalarının ölçeğini inceleyerek, 2019’da en büyük finansman payını Afrika ülkelerinin aldığını ortaya koydu. Rapor, kesintilerin ekonomik bir etki yaratabileceğini, siyasi kırılganlığa ve artan şiddete yol açabileceğini vurguluyor.

Myanmar’da Darbe

Myanmar’da kitlesel demokrasi yanlısı protestolara yol açan askeri darbeden yedi ay sonra, güvenlik güçleri muhaliflere yönelik baskılarını sürdürüyor. Reuters tarafından analiz edilen ve tutuklamaları ve ölümleri takip eden bir sivil toplum kuruluşu olan Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği tarafından toplanan verilere göre, 1000 kadar insan öldürüldü. Gösteriler sırasında çok sayıda kişi öldürüldü. Reuters ekibi yedi kurbanın hikayesini anlatmak için görsel bir çalışma yaptı ve AAPP verilerini sivil ölümlerin ayrıntılı bir resmini çizmek için kullandı.

Aşılar: Bağışıklık Ne Kadar Sürer?

COVID-19 aşılarının etkinliğinin zamanla azaldığını öne süren raporlar, dünya çapında endişeleri artırdı. Twitter’daki bir başlıkta Financial Times’dan John Burn-Murdoch en popüler aşılarla ilgili mevcut verileri araştırıyor. Kişinin bağışıklığının düşmesinin ardındaki nedenin yalnızca aşının etkisinin azalma potansiyelinden değil, virüse daha uzun bir süre boyunca birden çok kez maruz kalması gibi faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Çin’de Yeni Bir Dalga

Son derece bulaşıcı Delta varyantı, Çin’de yeni bir koronavirüs dalgasını körükledi ve hükümeti katı sınır kontrol önlemleri, toplu testler ve yeni yerel karantinalar uygulamaya sevk etti. Güney Çin Sabah Postası, bu yeni dalganın ülke genelinde nasıl yayıldığını göstermek için 19 Temmuz ve 20 Ağustos arasındaki birikmiş vakalara ilişkin verileri kullandı. Veriler iki yere kadar izlendi: Doğu Çin’deki Nanjing’deki bir havaalanı ve Henan eyaletindeki bir hastane, Wuhan’ın kuzeyinde olan.

Kadınlar ve İstihdam

Salgın özellikle işgücündeki kadınlara zarar verdi. Dünya çapında 54 milyonu küresel sağlık krizinin ilk yılında işini kaybetti ve yıllar süren tüm kazanımları maalesef bu durum geride bıraktı. Bunun nasıl olduğunu öğrenmek için Washington Post, pandemi karantinalarının milyonlarca kadının işini kaybetmesine nasıl yol açtığını incelemek için Peru, Tayland ve Fransa’dan veri topladı. İki çıkarım: birçok kadının iş güvenliği zayıf ve aynı zamanda karantinaların harap ettiği konaklama, perakende ve yemek hizmeti sektörlerinde orantısız bir şekilde temsil edildiğini gösteriyor.

Britanya’da Servet Eşitsizliği

Salgın Londra’da ve Birleşik Krallık’taki çoğu bölgelerde servet eşitsizliğini artırıyor. Salgın sırasında milyonlarca insan işsiz kalırken veya izne çıkarılırken, diğerleri yükselen emlak fiyatlarından faydalandı. Bloomberg , gıda bankalarının yanında milyon sterlinlik apartmanların bulunduğu bir ülkede eşitsizliğin nedenlerini araştırdı .

Genç Gebelikler

Peru’da her sekiz dakikada bir ergen anne oluyor ve 19 yaşın altındaki genç annelerin %15’i ergenlik döneminde ikinci bir hamilelik yaşıyor. Guatemala, Kolombiya, Bolivya ve Brezilya gibi bölgelerdeki diğer ülkeler de benzer bir eğilim yaşıyor. GIJN üyesi OjoPúblico tarafından yürütülen bir araştırma, ergen doğumunun yoksulluk döngüsünü nasıl derinleştirdiğini ve genç anneler için fırsatların nasıl sınırladığını keşfetmek için Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve diğer kaynaklardan gelen verileri analiz etti.

Alman Anketler

Bu ay, Alman seçmenler, 16 yıldır görevde olan uzun süredir devam eden şansölye Angela Merkel’in ardılını seçmek için sandık başına gidiyor. Reuters , her bir partinin kısa profillerini ve potansiyel koalisyonlar hakkında son anketleri kullanarak gerçek zamanlı bir gösterge oluşturdu.  Son rakamlar, Almanya’nın en eski partisi ve ana merkez sol gücü olan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) merkezi bir rol oynadığı geleneksel olarak Katolik muhafazakar bloğu geçtiğini gösteriyor.

Yeşil Olmanın Bedeli

“Yeşil” yaşamak, çevreyi korumanın ve gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek sağlamanın bir yolu olarak teşvik edilmektedir. Ancak aynı zamanda pahalı da olabilir, bu da çevre dostu ürünler almaya gücü yetmeyen birçok insanı çileden çıkarır. “Asya hakkında basit, güçlü veri hikayeleri” anlatan bir site olan Kontinentalist, Singapur’da sürdürülebilir yaşamın maliyetini ve çeşitli ev eşyalarının yüksek fiyatlarının yarattığı zorlukları araştırdı .

Bölünmüş Amerika!

Aşırı kuraklıklardan ölümcül sellere kadar, iklim değişikliğinin zıt etkileri Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı sonuçlara neden olabilir.  New York Times , Amerika’nın doğusunda yaşayan insanların batıdaki yurttaşlarından çok daha farklı ve daha yağışlı hava koşullarını nasıl deneyimlediğini gösteren bir harita oluşturmak için Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden gelen verileri kullandı.

Peter Georgiev , GIJN’nin sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’in New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgaristan Ulusal Televizyonu için muhabir olarak çalıştı ve yaptığı haberler Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*