Veri Gazeteciliği

Veri Gazeteciliği Oturumlarının da Düzenleneceği 3.Asya Araştırmacı Gazetecilik Konferansı Başlıyor

İki yılda bir düzenlenen Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı tarafından düzenlenen 3.Asya Araştırmacı Gazetecilik Konferansı bu hafta başlıyor. Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenecek etkinliğe sadece Asya’dan alanında uzman 100 gazeteci, dünyadan 130 uzman konuşmacı bir araya getiriliyor. Konferans araştırmacı gazetecileri ve veri gazetecilerini uluslararası alanda bir araya getirmeyi hedefliyor.

Tüm konuşmacılar için tıklayınız: https://2018.uncoveringasia.org/speakers/
Tüm konuşmacılar için tıklayınız: https://2018.uncoveringasia.org/speakers/

4 gün süren konferansta gerçekleşecek oturumların bazıları şöyle,” Veri Gazeteciliği, veri analizi, web’den veri kazıma, veri görselleştirme, veri yönetimi, veri tabanı yönetimi, şeffaflık, yolsuzluk, çevre araştırmaları, Kore barış süreci, dijital veri güvenliği, veri gazeteciliğinin durumu, Çin’de veri gazeteciliği, e-tablo kullanımı, yeni metotlar,bilgi edinme, sızıntılar, savaş travmalarının araştırılması, çevrim içi doğrulama, fiziksel güvenlik, sahte para ve propaganda, podcast,dijital araç, haritalama, Kuzey Kore, sınır ötesi projeler, SQL ve fazlası yer alıyor.

Tüm program için: https://2018.uncoveringasia.org/schedule/
Tüm program için: https://2018.uncoveringasia.org/schedule/

29 Haziran 2017’de GIJN üyesi olan ve GIJN2017 ‘de Güney Afrika’da da eğitim düzenleyen Data Journalism Turkey(www.verigazeteciligi.com) de Seul’de 3 oturum, 1 moderasyon ile katkısı sunacak. Bu eğitimleri ve oturumları ise Pınar Dağ yürütecek.

https://twitter.com/DagmedyaVeri
https://twitter.com/DagmedyaVeri

 

Veri Gazeteciliği Türkiye Hakkında (www.verigazeteciligi.com)

Veri ile gazetecilik yapma pratiklerini geliştirmek ve desteklemek için gazeteciler, tasarımcılar, editörler, yazılımcılar, iletişim öğrencileri ve akademisyenler için kurulan bir haber ve kaynak noktası olan , kar amacı gütmeyen oluşum. Web sitesi Veri Gazeteciliği yapan Dağ Medya tarafından 2012 yılında oluşturuldu. Site Veri Gazeteciliği(#vg) kalitesini geliştirmek için Türkiye’nin bu alanda kurulmuş ilk oluşumdur. Aynı zamanda Açık Veri, Veri Gazeteciliği, Veri Görselleştirme, Veri Analizi atölyeleri, eğitimleri düzenleyerek Türkiye’de Veri Okuryazarlığı’nın gelişimine katkı sunmaktadır.

 

GIJN Hakkında

GIJN square

Global Investigative Journalism Network (GIJN) uluslararası kar amacı gütmeyen bir oluşum. Araştırmacı gazeteciliği geliştirmek, yaymak için çalışıyor. GIJN konferanslar düzenliyor, kaynak ve danışmanlık sağlıyor ve minik kar amacı gütmeyen oluşumların gelişmesine katkı sağlıyor. 2003 yılında Kopenhag’da 300’den fazla gazetecinin katıldığı ikinci GIJN konferansında kuruldu. 2003’den bu yana 68 ülkeden 155 organizasyon üyesi var.2001 yılından bu yana GIJN her iki yılda bir  Global Investigative Journalism Conference, konferansı düzenliyor 100 ülkeden yaklaşık 5 bin gazeteci ile. GIJN üye kurumları bölgesel konferanslar da düenliyor, örneğin Johannesburg’da Wits Üniversitesi tarafından düzenlenen  Power Reporting Conference gibi. Devamında 2001’de Kopenhag, 2003 yılında bir başka Konferans, , Amsterdam (2005), Toronto (2007), Lillehammer (2008)Geneva (2010)Kiev (2011), ve  Rio de Janeiro (2013)’da  konferanslar düzenlendi. Rio konferansı Abraji, Brezilya Araştırmacı Gazetecilik Derneği  ve IPYS,  Lima-merkezli basın enstitüsü aracılığı ile düzenlendi.Kiev konferansında,  GIJN yönetimi daha kapsamlı yönetim ve etkileşim için karar kılarak dünya genelinde araştırmacı gazetecilik için daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiğine odaklandı.  Yönetim resmi olarak 2012’de  bir araya geldi, yönetimi ise David Kaplan. üstlendi.  Üyelerin seçimi sonucunda belirlendi. 2014 yılında GIJN resmi olarak kar amacı gütmeyen oluşum olarak Maryland, Amerika’da kayıt yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*