Gijn-Çeviri

Veri Gazeteciliği Top 10: Çin’in Gen Verisi, Norveç’in Terörü, Hindistan’ın Şekeri, Uzay Turizmi!

Peter Georgiev and Connected Action 

On yıl önce, Norveç’te tek başına bir teröristin saldırısı sonrası 77 kişi ölmüş, en az 40 kişi ciddi şekilde yaralanmıştı. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerini inceliyoruz. Bu hafta 5 ila 11 Temmuz arasındaki NodeXL haritayla en iyi olanları sizin için hazırladık. Trajik olayın hikayesini veri görselleştirmelerle anlatan Norveç gazetesi Verdens Gang’ın haberi yer alıyor. Bu sayımızda ayrıca Reuters’in hamile kadınlardan genetik veri toplayan Çinli bir şirketle ilgili araştırması , The Trace tarafından Chicago’da silahlı saldırı üzerine bir dizisi ve IStories’in “sessiz” Rus politikacılarına bir bakışını da sunuyoruz.

Genetik Verilerin Toplanması

Reuters doğum öncesi testler satan bir Çinli şirketin dünya genelinde milyonlarca kadından genetik veri toplayarak bunları kullandığını ortaya çıkardı . Şirket, testleri Çin ordusuyla iş birliği ile yürüttü. Reuters’in bilimsel makaleleri ve şirket açıklamalarını incelemesi, dünya çapında 8 milyondan fazla kadının teste girdiğini ortaya çıkardı.

ABD’de Silah Şiddeti

Herhangi bir günde, Chicago’da bir düzine kadar silahlı saldırı olabilir. Silah şiddeti yıllardır şehirde büyük bir sorun, son on yılda 30.000’den fazla insan vuruldu. Çoğu hayatta kalsa bile travma bir ömür boyu sürebilir. Aylarca polis ve cinayet verilerini analiz ettikten sonra, Amerika’nın silahlı şiddet sorununa sadece odaklanan The Trace çalışması, en olası kurbanlara ve hayatta kalanların çoğu için neden adaletin sağlanamadığını özel bir dizi şeklinde yayınladı .

Şeker Kirliliği

Hindistan, dünyanın en büyük ikinci şeker üreticisi. Şeker kamışının çoğu, yaygın olarak Hindistan’ın şeker ovası olarak bilinen Uttar Pradesh eyaletinde yetiştirilmekte. Ancak bu gelişen pazarın artan bir çevresel maliyeti var ve yerel toplulukların suyunu kirletiyor. Himalaya havzasına odaklanan Third Pole sitesi, endüstrinin insan sağlığı, geçim kaynakları ve bölgenin su kaynaklarının ekolojisi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için su örneklerinin laboratuvar sonuçlarını analiz etti.

Sınır Geçişleri

Amerika Birleşik Devletleri’ne giden on binlerce göçmen her ay Meksika’ya geliyor, ancak ABD sınırında yollar farklı gruplar ve milletler için ayrılıyor: Ekvadorlular El Paso, Teksas’a gitme eğilimindeyken, Kübalıların Yuma’dan geçme olasılığı daha yüksek, ya da Arizona ve Del Rio, Teksas. ABD Gümrük ve Sınır Korumasından gelen verileri analiz eden Washington Post , yabancı uyrukluların nereden geçtiğini açıklamak için haritalar ve grafikler hazırladı.

Sessiz Politikacılar

Rusya Federal Meclisi’nin alt meclisi olan Duma, son beş yıldaki oturumlarda 22 milletvekilinin tamamen sessiz kaldığı yani toplantılarda hiç konuşmadığı ve bazılarının tek bir yasa dahi sunmadığı ortaya çıkarıldı. IStories tarafından yapılan araştırma, yasama faaliyetsizliğine rağmen, aynı milletvekillerinin siyasi ayrıcalıklardan ve dokunulmazlıktan yararlandıkları ve yüksek maaş almaya devam ettiğiklerini ortaya çıkardı.

Sıcak ve Nemli Olimpik Yaz

Japonya koronavirüs nedeniyle Tokyo’daki Olimpiyat tesislerine taraftarların girişini yasaklamasına rağmen 2021’in en büyük spor etkinliklerinden biri hakkında hala yanıt aranan sorular var! Pandemi ile ilgili endişelerin yanı sıra sporcular sıcak ve nemli bir Tokyo yazıyla da yüzleşmek zorunda kalacaklar. Reuters Graphics bu görsel çalışmayla , bu yılki oyunların gerçekleşeceği dönemde şehirdeki sıcaklıkların genellikle 39 santigrat dereceye (102 Fahrenheit) kadar çıkmasıyla, kayıtlardaki en sıcak yaz Olimpiyatlarından biri olabileceğini gösteriyor.

Norveç’te Terör

Temmuz 2011’de aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in düzenlediği bir dizi terör saldırısı, çoğu çocuk 77 kişinin ölümüne yol açtı. Oslo’daki bir bombalamada sekiz kişiyi öldürdü, diğer ölümler ise Utøya yakınlarında bri adada gerçekleşti. Olaydan on yıl sonra İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ülkedeki en ölümcül saldırı olarak yer gören haber Norveç gazetesi Verdens Gang; ulusal bir trajediyi ve saldırının kurbanlarının aileleri ve hayatta kalanlar üzerindeki etkisini anlatmak için bir yazı dizisi hazırladı.

Çocukların aşılanması

Avrupa ülkeleri 12 yaş ve üstü çocukları aşılamaya başlıyor, bu karar genç, düşük riskli grupların nüfusun diğer üyelerine göre önceliklendirilmesi gerekip gerekmediği ve bunun yerine aşıların dünyanın diğer bölgelerine gönderilip gönderilmemesi gerektiği konusunda tartışmalara yol açtı. Sky News , Birleşik Krallık’ın da aynı yaklaşımı benimsemesi gerekip gerekmediğini tartışmak için Avrupa ülkelerinin aşılama programlarına ilişkin verileri analiz etti.

Uzay turizmi

Milyarderlerin uzay gezileri yapma mevsimi. Pazar günü, Virgin Galactic’ten Richard Branson küçük bir rokete binerek uzayın kıyısına yol aldı. Roket şirketi Blue Origin’in kurucusu Amazon’dan Jeff Bezos da yakında benzer bir yolculuğa çıkacak dedi. Financial Times Branson ve Bezos’un  ticari uzay turizm sektörünü roket planlarını karşılaştırdı.

Excel’de Uzmanlaşmak

Elektronik tabloların gücünden yararlanmak, veri gazetecileri için hayati önem taşır ve Microsoft Excel’de nasıl ustalaşılacağını bilmek, muhabirlere bir araştırma hikayesi için sayıları sorgularken güçlü bir avantaj sağlayabilir. DataJournalism.com’dan Abbott Katz , muhabirlerin verilerini düzenlemelerine ve verimli formüller oluşturmalarına yardımcı olmak için Excel formüllerinin en işlevsel olanlarını yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*