Açık DevletAraçDataKaynakVeri

Veri Gazetecilileri için Uluslararası Veri Kaynakları

Uluslararası Veri videosunda  yararlı olabilecek  uluslararası veri kaynaklarının bazılarının neler olduğunu, verinin bu adreslerden nasıl indirildiğini, projelerde nasıl kullanıldığını izlediniz.

 

Uluslararası veri kaynakları çok çeşitli veri kaynaklarından ve kurumlardan yararlanılarak oluşturuluyorlar. Dünya Bankası verilerini çok çeşitli organizasyonlardan yararlanarak veri sağlıyor ve düzenli olarak güncelleniyor.

 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ)’nun dünya bankası projelerini ele alarak yaptığı araştırmacı gazetecilik projelerini yakından  incelediğimizde dünya genelinde pek çok kişinin projelerden zarar gördüğü belgeleniyor. 3 Milyondan fazla kişinin 2003- 2013 yılları arasında yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldığını , yerinden olduklarını görüyoruz.

 

 
Diğer önemli veri kaynağı ise şirketlerin bilgilerine ulaşabildiğiniz Open Corporates sitesi. Bu açık veri tabanında 102 milyon şirkete ait bilgi , veri, kayıt mevcut. Araştırdığınız şirket ve konu hakkında csv, xml, json,xls formatlarında verileri indirme olanağınız da var. Platformunda ayrıca görselleştirme bölümü de var. Önemli şirketler BP, Bank of America, Citigroup,Goldman Sachs, Morgen Stanley, JP Morgen, Wells Fargo mevcut, bu şirketlerle mevcut ülkelerin ilişkisini, vergi ağlarını görselleştirerek görebiliyorsunuz.

 

 


Bir başka önemli uluslararası veri kaynağı ise Birleşmiş Milletler’e ait UNdata. 60 milyon kayıt, 34 veritabanı bulunan portal araştırma konunuza göre ve ihtiyacınız olan veri formatına göre filtreleme yaparak veri indirebilir, yararlanabilirsiniz. Birleşmiş Milletler veri ile yapılan bir araştırmayı görüyorsunuz  UNdata verilerine göre yaklaşık 7 milyon kişi aşırı açlık sınırında.

 

Google tarafından halka açılan veriler hizmeti ise veri ile çalışanlar için oldukça yararlı bir adres. Türkçe bölümü de mevcut. Ancak gelişmiş bölümünden daha fazla yararlanmak mevcut. Filtreleme yapabilir, görselleştirebilir, bölgeler arasında karşılaştırma yapabilir, erişime açarak, sitenize de yerleştirebilirsiniz. Tek dezavantajı görselleştirdiğiniz  çalışmanın veri setini indiremiyorsunuz. Orijinal kaynağına gitmeniz gerekiyor.

 

armsglobe.chromeexperiments uluslararası veri kaynağı adresi ise  1992- 2010 yılları arasında  dünya  gebelinde küçük silah ve mühimmat ticareti verilerine , ülkelerin ithalat ve ihracat  trafiğine ulaşmanızı sağlıyor.

 

Düzenli olarak güncellenen Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü Veri bölümü de güncel, yararlı bir uluslararası veri kaynağı adresi.  Filtreleme yapabilir, görselleştirme  ile analiz ettiğiniz konuyu daha net görebilir, veri setlerini dilediğiniz formatta indirip , kullanabilirsiniz. Ayrıca çalışmanızı erişime açarak, sitenize de ekleyebilirisiniz.
Videoda yer alan uluslararası veri kaynakları, örnekler & araçlar:

 

Veri Kaynakları Kataloğu

Daha Fazla Uluslararası Veri Kaynakları 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*